יממה לאחר שפורסמה החלטת שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בדבר איסור נסיעת פלסטינים בתחבורה ציבורית יחד עם מתנחלים, במטרה למנוע חיכוך, בעיקר לאחר יום העבודה בתוך הקו הירוק, דורשת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, בשם היועץ המשפטי לממשלה, הבהרה לפרסומים בתקשורת.

במכתב שנשלח הערב (ב') אל היועץ המשפטי של משרד הביטחון, נכתב בין היתר כי "בכלי התקשורת פורסם כי שר הביטחון הנחה לכאורה למנוע החל מהחודש הבא, את נסיעתם של פלסטינים בתחבורה ציבורית בשומרון. עוד פורסם כי השר הורה, לכאורה, כי תונהג מדיניות של מעגל סגור, לפיה יחויבו פלסטינים לשוב דווקא אל השער ממנו יצאו", נכתב במכתב בו נדרשו הבהרות עד לתאריך ה-9 בנובמבר לגבי תמונת המצב העובדתית בנושא, מהם השיקולים שהנחו את השר, מהן חוות הדעת המשפטיות שהתלוו להחלטה, מהם עמדת הגורמים הביטחוניים בנושא ומהן החלופות השונות שנבחנו.

השר הורה למנוע מפועלים מהגדה להיכנס לישראל לצורך עבודה במרכז הארץ בתחבורה ציבורית. כיום נכנסים הפועלים רק דרך מעבר אייל, ליד קלקיליה, שם הם עוברים בידוק ביטחוני ולאחר הבידוק הם מקבלים אישור כניסה.

מחסום ליד רמאללה. "מדובר בהחלטה ממניעים ביטחוניים בלבד". צילום: פלאש 90

כל הפועלים, ללא יוצא מן הכלל, מחוייבים לחזור לגדה ואסורה עליהם הלינה בארץ. בניגוד לעובדה כי כניסתם מותרת רק ממעבר אייל, יציאתם יכולה להתבצע מכל מחסום אחר ולטענת ועד המתיישבים הדבר מהווה סיכון ביטחוני.

בצה״ל מבהירים כי אין סיכון ביטחוני שכן סיכון זה נמנע בבידוק בכניסתם, אולם שר הביטחון יעלון החליט להיענות למתנחלים ולהורות על מניעת נסיעת הפועלים בתחבורה הציבורית בשומרון. השר הורה כי הפלסטינים יוחזרו למעבר אייל ורק משם יוכלו לחזור לגדה.

גורם ביטחוני הוסיף כי "מדובר בהחלטה ממניעים ביטחוניים בלבד, שלא תמנע מהפלסטינים לצאת לעבודה ולהמשיך להתפרנס. אף אחד לא מונע מהפלסטינים להמשיך לעבוד בתוך שטח ישראל ולהגיע למחוז חפצם. להיפך. העניין הוא בטחוני נטו, ומטרתו לפקח על הכניסות והיציאות לתוך שטח ישראל, ובכך להקטין את הסיכויים לפיגועים בתוך שטח ישראל".

"כניסת ויציאת פלסטינים המאושרים להגיע לישראל על בסיס יומי, תתקיים דרך אותו מעבר ותאפשר פיקוח ובקרה. בכך תוכל מערכת הביטחון לשלוט על הנכנסים והיוצאים, ולמנוע מצב בו פלסטינים נשארים בישראל באופן בלתי חוקי במקום לשוב לבתיהם, עד כדי סכנה כי בכך ייתכנו פיגועים", אמר הגורם הבטחוני.

עוד הסבירו במערכת הבטחונית כי "זה מנגנון שאמור לצמצם את נוכחותם של שוהים בלתי חוקיים ולהקטין את הסיכון לפיגועים מצד אחד, אך לאפשר מצד שני לפועלים פלסטיניים להמשיך להתפרנס בתוך שטח ישראל. זה משהו שכל מדינה ריבונית עושה כדי להגן על עצמה, כשצריך לזכור שבעבר כבר בוצעו פיגועים קשים בשטח ישראל על ידי שוהים בלתי חוקיים".