"שרה שבאה לעשות שינוי": שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, הגיבה (חמישי) להקלטות שנחשפו אתמול בחדשות 12, וכתבה: "מי שלא יכול לעמוד בחום שלא ייכנס למטבח". עוד טענה כי גם בין השופטים עצמם התנהלו שיחות כאלו - ביניהם: "השופטים הם בשר ודם, וגם שיחותיהם בעניינים אלו התנהלו באותה הדרך". בתוך כך, היום התקיים דיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט על התנהלות צוות חקירת ההדלפות בבית המשפט העליון.

בג"ץ ידון בעתירה של השר וסרלאוף נגד היועצת המשפטית לממשלה
מה השופט אורנשטיין היה מוכן לתת לאפי נוה? צריך להאזין כדי להאמין

כזכור, ההקלטות חשפו כי ב-2016, במסגרת הכהונה שלה כשרת המשפטים, מינתה שופט לבית המשפט המחוזי בת"א, שהטיב כלכלית עם יו"ר לשכת עו"ד לשעבר אפי נוה, על אף שחשבה כי יריבו להתמודדות לתפקיד מתאים יותר. שרת המשפטים הייתה צריכה להכריע בין שני שופטים במינוי לבית המשפט המחוזי בת"א: איתן אורנשטיין וישעיהו שנלר. שקד רצתה את שנלר, איש הציונות הדתית - עם המלצות והערכה מקיר לקיר. יו"ר לשכת עו"ד לאותם ימים, אפי נוה, רצה את אורנשטיין - מסיבות של רווח כלכלי, והביע זאת בשיחת טלפון בין השניים - שנחשפה אתמול. כידוע, השופט אורנשטיין התמנה בסופו של דבר לתפקיד נשיא בית המשפט המחוזי בת"א.

איתן אורנשטיין, אפי נווה (צילום: אבשלום ששוני,פלאש 90,אריק סולטן)
איתן אורנשטיין, אפי נווה (צילום: אבשלום ששוני,פלאש 90,אריק סולטן)

שקד הוסיפה וכתבה: "לפני תשע שנים נכנסתי למשרד המשפטים ביראת קודש. בה בעת, קיבלתי החלטה שאני לא אהיה שרה חסרת יכולת ביצועית וחסרת השפעה. התיישבתי בלשכה חדורת מטרה לממש את המדיניות עליה התחייבתי - מערכת משפט שמרנית יותר ומגוונת יותר.

"לשם כך יצרתי שותפות עם לשכת עורכי הדין. מה שהשתנה בלילה הזה היה מארג יחסי הכוחות בקרב חברי הוועדה לבחירת שופטים. אם עד אז נציגי הלשכה היו בברית עמוקה עם שופטי בית המשפט העליון ויחד זכו לרוב, כעת נבחרי הציבור בהנהגתי זכו לרוב ולראשונה ליכולת לממש מדיניות. כמובן שאם אני לא הייתי עושה זאת השופטים היו עושים את זה. כפי שתמיד היה, וכפי שקורה היום. ואכן, הקדנציה שלי במשרד המשפטים הייתה שונה. לא עוד שר משפטים בתואר, אלא שרה שבאה לעבוד ולייצר שינוי.

משרד המשפטים (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
משרד המשפטים (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)

"ידעתי להיאבק על נושאים עקרוניים, עמדתי בלחצים לא פשוטים והשכלתי לנהל משאים ומתנים. במילה אחת - פוליטיקה. הפשלתי שרוולים והשתמשתי בכוחי וביכולותיי הפוליטיות בנחישות ובתבונה. הכל נעשה לטובת המדינה ולטובת קידום האג'נדה שלשמה נבחרתי. זו המטרה והיא שעמדה מול עיניי לאורך כל הדרך.

"זה לא נעים לראות איך מכינים נקניקיות. זה ודאי לא נעים לשמוע הקלטות אישיות על ניהול מהלכים פוליטיים ומינויים. בכל תחום. לא נעים, אבל כך הדברים עובדים. ומי שלא יכול לעמוד בחום, שלא יכנס למטבח. אגלה לכם סוד - השופטים הם בשר ודם, וגם שיחותיהם בעניינים אלו התנהלו באותה הדרך. פוליטיקה היא אומנות האפשר, בכל מערכת. שכל אחד יחשוב עם עצמו על שיחות אישיות שהוא מנהל ואיך הן נשמעות אם היו מפורסמות".

מרים נאור ז\'\'ל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מרים נאור ז\'\'ל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

באשר לנימוק ההחלטה, כתבה שקד: "בעניין השופט אורנשטיין, ועדת האיתור המליצה על שני מועמדים: השופט אורנשטיין והשופט שנלר. השופט שנלר היה שייך למחנה הפוליטי שלי והופעלו עליי לחצים פוליטיים למנותו. מנגד, נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור ז"ל, מערכת המשפט ולשכת עורכי הדין הפעילו עליי לחצים למנות את אורנשטיין. המערכת המשפטית לגווניה השונים סברה באופן גורף שהוא המועמד המתאים ביותר לנהל את בית המשפט המחוזי החשוב ביותר.

"כשבחרתי את השופט אורנשטיין אמרה לי הנשיאה נאור ז"ל - 'כל הכבוד, עשית את הדבר הנכון'. ואכן, חל מהפך ניהולי בבית המשפט, מהפך שזכה לתשבחות מקיר לקיר. קל להכפיש, קל לטנף וקל לשקר. קשה להבין מציאות מורכבת. והכי קשה, לעשות מה שעשיתי, לבנות מחנה שמרני בבית המשפט העליון ולמנות שופטים טובים ולאומיים לאורך כל שדרת המערכת".