עודה טראבין, הישראלי ששוחרר היום (חמישי) מכלא המצרי לאחר 15 שנים, התקשה להאמין שהוא בביתו, הסמוך לאתר הפסולת דודאים בנגב. "אני נרגש", הוא אמר בראיון למעריב אונליין, "יש אנשים מהמשפחה שגדלו כל כך, ואני מכיר אותם עכשיו לראשונה".

הוא הסתובב ליד האוהל שהוקם במיוחד לקבלת פניו, עם דגל לבן שמונף במגזר הבדואי רק בעתות של שמחה. כאשר הוא נכנס לאוהל, יחד עם סגן השר איוב קרא שליווה את בני משפחתו בשנים האחרונות, ואת עו"ד יצחק מלצר, התנפל עליו אביו שרק רגעים אחדים לפני כן לא האמין שהוא יפגוש את בנו.  "במשך ששת הימים האחרונים הבטיחו לי שמחר הוא הולך להשתחרר", אמר האב בהתרגשות. "רק כשראיתי אותו מול העיניים, האמנתי".

עודה טראבין עצמו סיפר: "אני מרגיש כאילו אני בחלום. תודה לאל שאני נמצא בין בני משפחתי. אני רוצה להודות לכולם. 15 שנה אני מתגעגע למשפחתי. אני לא מאחל לאף אחד את מה שעבר עליי. זה כלא, גם אם זו וילה".
 
"קצין אמר לי בשעות הלילה להתכונן, כי אני משתחרר", סיפר עודה על הרגע בו בישר לו קצין מצרי על הרגע בו הוא משתחרר, "לא האמנתי עד לרגע בו יצאתי מהכלא. בעצם לא האמנתי עד שחזרתי לישראל".

עודה הוא בנו הבכור של סלימאן וחרבה טראבין, שלהם שבעה ילדים. אביו של עודה טראבין ששוחרר לאחר שהורשע בריגול לטובת ישראל ושהה 15 שנים בכלא "טורא" המצרי, התקשה להאמין כי בנו שב לישראל. "אני מרגיש כי אני קמתי לתחיה", אמר האב הנרגש ל"מעריב אונליין". "צריך הרבה סבלנות. את זה היה לי. אני מודה לאלוהים שהוא חזר לביתו לאחר כל כך הרבה שנים".
 

רגע מרגש במיוחד אירע כאשר עודה פגש את אמו. הוא חיבק אותה, נישק לראשה ואמר לה "תודה לאל שחייתי עד לרגע הזה, כדי לנשק אותך בראש". בני המשפחתה מתכננים כבר שהשמחה במתחם שבט טראבין תימשך, ובקרוב כבר מתוכננת לעודה חתונה. "בני גילך כבר נשואים עם ילדים", התבדח גיסו, "תתכונן לחתונה".

לרגע המיוחל קדמו חצי שנה של משא ומתן קדחתני אותו ניהל סגן השר לשיתוף פעולה אזורי. "תשמור על דיסקרטיות", ביקש קרא מאביו של טראבין. והוא שמר.
 
העסקה התגלגלה כך: עודה טראבין השתחרר ביום חמישי בבוקר, ובתמורה שוחררו שני אזרחים מצרים שסיימו את תקופת מאסרם בישראל. בניגוד לטענות של הטלוויזיה במצריים, לא יהיו עוד שחרורים בעסקה זו. אולם, ל"מעריב אונליין" נודע, כי היו גם סעיפים סודיים בהתנהלות בין ישראל לבין המודיעין המצרי. בניגוד לעבר, כאשר העסקה נפלה ברגע האחרון, שני הצדדים שמרו על סודיות, וכך התאפשר שחרורו של עודה. בין היתר, אינטרסים כלכליים בין שתי המדינות. אולם, סעיף משמעותי בעסקה הוא שעודה לא ידבר אף לא מילה אחת על תקופת מאסרו בכלא "טורא". זה היה אחד הסעיפים.

קרא מספר כי "למצרים יש תפקיד חשוב, יחד עם ירדן וסעודיה, במאבק נגד האסלאם הקיצוני. הפעם המודיעין המצרי הבטיח וקיים את הבטחתו". עודה חיבק את עורך דינו שמואל מלצר, וסיפר לנוכחים "כמה היה גיבור". בסלנג מצרי הוא מספר: "הוא ישב מולי, הזהרתי אותו שיושב לידינו איש מודיעין מצרי שמכיר את השפה העברית על בוריה, ואל תקלל. אבל הוא קילל". מלצר נתן קרדיט למשרד החוץ, לשגריר במצרים ולכל אלו שעמדו לצידו של האסיר המשוחרר. טראבין סיפר גם על המפגש שלו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הוא אדם טוב מאוד. המפגש היה מעולה"
15 שנה בכלא המצרי

כזכור, ביום רביעי בלילה סיים טראבין את מעצרו ושוחרר לישראל. בהודעה רשמית שהופצה הבוקר נמסר כי "עודה טראבין שהיה כלוא במצרים 15 שנה לאחר שהואשם בריגול לטובת ישראל, סיים לרצות את מאסרו והוחזר לפני זמן קצר לישראל". עוד נמסר כי "במקביל, שחררה ישראל שני אסירים מצריים, שהיו כלואים בישראל וסיימו לרצות את עונשם".

טראבין, בדואי מפזורת רהט בנגב, נעצר בשנת 2000 על ידי המצרים שהאשימו אותו בריגול למען ישראל ובסיוע לאיסוף חומר מודיעיני. לאחר מעצרו טען טראבין כי חצה את הגבול למצרים באופן לא חוקי במטרה לבקר את אחותו הנשואה, שמתגוררת עם משפחתה באל עריש. רק לאחר שנעצר הבין כי בחירת משפחתו ובעיקר אביו לחיות בישראל ולא בארץ המקור מצרים נתפסה על ידי המצרים כבגידה ואביו והוא נשפטו, שלא בנוכחותם בבית דין צבאי, באשמת ריגול לטובת ישראל, ונידונו למאסר.

לאחר מעצרו נגזרו עליו 15 שנות מאסר שהסתיימו הבוקר. מי שהסגיר אותו בעדותו היה בן דודו המתגורר במצרים, עיד סלימאן, שהורשע בעצמו בריגול שנה קודם לכן. טראבין היה כלוא בכלא טורא בדרום קהיר, באותו תא בו היה כלוא גם עזאם עזאם. כאשר חתם רא הממשלה לשעבר אריאל שרון על העסקה לשחרור של עזאם עזאם נמתחה עליו ביקורת על כך שלא דרש גם את שחרורו של עודה טראבין. ישראל ניסתה מספר פעמים לשחררו אולם המצרים התעקשו להשאירו מאחורי סורג ובריח.

חבר הכנסת יצחק הרצוג בירך על שחרורו של עודה טראבין ואמר: "ליוויתי את המאבק לשחרורו של טראבין בשנים האחרונות ואני שמח שהסאגה האכזרית הזו באה לסיומה ועוד אזרח ישראלי שב הביתה". יו"ר האופוזיציה התייחס ליחסי ישראל-מצרים והוסיף "ביטוי זה לשיפור היחסים עם מצרים מחייב אותנו להמשיך לחזק אותם כחלק מתפיסת יחסי החוץ הישראלית".

טראבין שוחרר לאחר מאבק של שנים ארוכות במהלכו פורסמו דיווחים אודות שחרורו הצפוי, שלא יצא לפועל. בשנת 2012 דיווח העיתון המצרי "אל-אהראם" כי תצא לפועל עסקה לחילופי שבויים בין מצרים וישראל, במסגרתה ישוחררו כ-65 מצרים הכלואים בישראל תמורת שחרורו של האזרח הישראלי עודה טראבין.

במהלך השנים קראה משפחת טראבין להחריף את המאבק לשחרור הבן ואף הקימו מאהל מחאה מול בית רה"מ. בשנת 2012 התגייסו פעילים למען שחרורו של גלעד שליט והצטרפו למאבק לשחרור טראבין. המטה שפעל למען החייל החטוף נרתם למאבק תחת הסיסמה: "לא ננוח עד שיחזור לישראל".

במכתב ששיגר טראבין למשפחתו בשנת 2011 הוא כתב: "אני מתחנן בפניכם שתשתחררו אותי. אין לי יותר כוחות להישאר במקום הזה. אני פוחד למות בכלא. ממשלת ישראל הפקירה אותי. אם לא הייתי בדואי מזמן הייתה דואגת להוציא אותי מהכלא".