ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, התראיין הבוקר (שבת) אצל העיתונאי בן כספית באירוע "שבתרבות" בתיאטרון הבימה בתל אביב, וכצפוי סיפק לא מעט כותרות. ברק התייחס לכל הנושאים הבוערים שעל הפרק, בהם התהליך המדיני, נתניהו וחקירותיו ומעמד בית המשפט העליון. 



ברק אמר כי ישנה הזדמנות היסטורית להניע תהליך מדיני בסיוע מדינות ערב. "הממשלה מחמיצה הזדמנויות", טען, "שומעים מלמולים על ההזדמנות ההיסטורית שנקרתה לפנינו, על רקע התפרצות הטרור ומה שקרה באיראן, כי נוצרה אחדות אינטרסים בינינו לבין המדינות המוסלמיות המתונות".



לדבריו, "ההזדמנות הזו קיימת והיא חד-פעמית. נתניהו מדבר עליה, אבל אנחנו כבר יודעים שהוא לא עושה שום דבר כדי שזה יקרה. מדוע? משום שאי אפשר להזיז את הפרויקט האזורי הזה מבלי שישראל תגלה רצון טוב ואמיתי מול הפלסטינים. לא ניסינו עדיין בתנאים כאלה להניע תהליך מדיני".



הרמטכ"ל לשעבר סבור כי גם אם יסתבר שאי אפשר כרגע להגיע להסכם, יהיו לישראל הישגים גדולים מכניסה לתהליך כזה יחד עם העולם הערבי ועם האמריקאים. לדבריו, בממשל טראמפ על מפת העולם ורואים שש נקודות רגישות, בהן הסכסוך הישראלי פלסטיני. "הוא נראה להם פתיר משום שיש בו את הסיכון הכי נמוך והסיכוי הכי גבוה. אין חשש שתיחרב עיר עם כמה מיליוני תושבים כמו בצפון קוריאה, או שיצטרכו לשלוח נושאות מטוסים לחלץ נפגעים כמו בסוריה. זה נראה להם כמו סכסוך שכנים על נדל"ן, והם לא מבינים למה זה לא נפתר".



"לכן", הוסיף ברק, "לא מן הנמנע שטראמפ יבוא לנתניהו ולאבו מאזן, ויגיד להם 'קחו חודש וחצי-חודשיים תציעו תוכנית שגם הצד השני יכול לקבל. אם לא תביאו תוכנית, אני אביא תוכנית משלי ואציג אותה לאירופים ולפוטין ונלך למועצת הביטחון'. ברגע שזה יקרה, שני הצדדים יתחילו לעבוד".



יורה לצדדים להציג תוכנית שלום? טראמפ. צילום: Getty Images
יורה לצדדים להציג תוכנית שלום? טראמפ. צילום: Getty Images



ברק קשר בין סוגיית התקיפה האפשרית באיראן לבין תהליך השלום עם הפלסטינים, ואמר כי "הערכתי שאפשר לשכנע את נתניהו וליברמן להתקדם בנושא הפלסטיני, כדי שאם ניאלץ לפעול נגד איראן נעשה זאת בתנאים יותר טובים. לא הצלחתי ובדיעבד זה מעלה תהיות - האם באמת העניין האיראני עמד שם לשמו או שבתת-מודע היה ניסיון לדחות את ההגעה לרגע האמת עם הפלסטינים".



ברק התייחס גם להחלטה של הנשיא האמריקאי שלא להעביר כעת השגרירות מתל אביב לירושלים, ואמר כי "חבל שהשגרירות לא עברה לירושלים גם אצל נשיאים קודמים - בסופו של יום יש לנו בירה בירושלים, ואנחנו מצפים ממדינות זרות שיקימו שם את השגרירויות. היה אפשר גם להצהיר שיש מחלוקת לגבי מזרח ירושלים, ולכן להעביר את השגרירות למערב ירושלים שהיא בירת ישראל לכל הדעות. אבל זה היה צפוי - אם מישהו חשב אחרת הוא השלה את עצמו", המשיך. "לא היה שום סיכוי ממשי שרק בגלל שהבטיחו שיעבירו גם יבצעו זאת. זה רק חושף את מידת השטחיות של הבנת הסביבה האמריקנית בימין בישראל".



על נתניהו, שותפו לשעבר בממשלה, אמר ברק כי הוא מחכה לקטסטרופה הבאה ורואה צללים על הקירות, כל יום יש לו היטלר חדש". "הדבר הזה לא מוביל לשום מקום - זו גישה מעניינת להיסטוריונים, אבל זו לא תיאוריה מתאימה לניהול מדינה ציונית שהוקמה כהתרסה נגד ההיגררות הפאסיבית לאורך ההיסטוריה, כדי לקחת את גורלנו לידינו".



כי הוא נתון ללחצים ולימין הקיצוני שהשתלט על הליכוד "בדרכי עורמה". "אני לא אוהב את השיח שנתניהו השתנה. הוא נתון בשנים האחרונות בהלך רוח שראשיתו בבית הוריו, ומצטרף לעובדה שהימין המתנחלי השתלט על הליכוד. הוא פסימי, פסיבי, חרד מאוד וקורבני. זה מתכון לא טוב לקבלת החלטות אסטרטגיות, ומוביל לשיתוק, לנבואות פסימיות שמאמתות את עצמן כי אתה לא עושה דבר כדי למנוע אותן".



"פסימי, פסיבי, חרד וקורבני". נתניהו. צילום: רויטרס
"פסימי, פסיבי, חרד וקורבני". נתניהו. צילום: רויטרס



ברק לקח צד ברור במאבק על דמותו של בית המשפט עליון. "השיטה עבדה טוב מאוד במשך 70 שנה. צריכה להיות סיבה טובה כדי לרצות לשנות אותה. הסיבה הזאת לא קיימת". לדבריו, הניסיון לשנות את בית המשפט העליון נובע מכך ש"כדי להעביר חוקים הנדרשים לאפרטהייד, צריך בית משפט צייתן".



שר הביטחון לשעבר התייחס גם להפגנות מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט: "להבדיל מקציני צבא שמבצעים מדיניות שהדרג המדיני הורה עליה, היועמ"ש אינו פקיד רגיל שממלא אחר הוראות, אל מקבל החלטות בעצמו, והוא חייב דין וחשבון לציבור. לדבריו, "אם חקירות ראש הממשלה נראות כמו מריחה וטיוח ועושות קולות של מריחה וטיוח, אז כנראה שזה מריחה וטיוח".