מסמך של אגף המודיעין במשרד החוץ קובע כי המהומות באיראן מחלישות את המשטר ומביאות לשחיקת הלגיטימיות שלו, וייתכן אף מאימות על יציבותו בטווח הארוך, כך על פי פרסום של חדשות עשר הערב (שני) . על פי המסמך שהופץ ללשכות של שרים בכירים ושגרירות ישראל בעולם, המשטר בטהרן הופתע מהמחאות.



עוד מובא במסמך כי ההפגנות החלו על רקע כלכלי וקיבלו בתוך זמן קצר תפנית פוליטית אלימה, עקב ביקורת נוקבת על ההוצאות הכספיות של המשטר בסוריה, לבנון ותימן. החרפת מסרי המחאה מעידה, נטען במסמך, על פריצת מחסום הפחד של האזרח האיראני, אך מנגד הציבור האיראני חושש מכאוס כדוגמת סוריה.



מחאות באיראן. צילום: AFP



על פי דיווחים באיראן אחד מהמפגינים ירה אל עבר שוטרים, הרג אחד, ופצע שלושה. מנגד, 12 מפגינים נהרגו ביום ראשון בלילה ואתמול בדרום מערב איראן במהלך המחאות, שהתפשטו שלשום ל-70 ערים, כך לפי כלי התקשורת במדינה, זאת לאחר שביום שבת דיווחו הרשתות החברתיות במדינה כי ארבעה נהרגו במהומות, ואילו הרשויות הודו בשני הרוגים.



סוכנות הידיעות של העובדים ציטטה חבר פרלמנט מקומי, שאמר כי שני בני אדם נהרגו במחאות בעיירה בדרום מערב המדינה. ואילו הטלוויזיה הרשמית דיווחה, כי ביום ראשון בלילה נהרגו עשרה בני אדם. על פי הדיווח, "כוחות הביטחון הדפו מוחים חמושים שניסו להשתלט על תחנות משטרה ובסיסים צבאיים".



הפגנות נגד המשטר באיראן. צילום: רויטרס



ברשתות החברתיות הופץ סרטון בו מתועדת פריצה של מפגינים לבניין משמרות המהפכה בעיר אהוואז. בסרטון נצפים המוחים לאחר שהצליחו לעקם את שערי הכניסה למקום, כשהם מורידים תמונות ושוברים חפצים בתוך המתחם, על רקע קריאות בפרסית. ואילו מושל מחוז טהרן, מוחמד חוסין מוקימי, אמר כי "כל ההפגנות באיראן אינן חוקיות, מאחר ולא אושרו כינוסים בבירה".



התובע הכללי עבאס ג'עפרי דאולת-אבאדי הודיע על מעצרם של "מפירי סדר שתקפו מוסדות ציבוריים וגרמו נזק להם". סוכנות הידיעות "פארס" ציטטה את יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט, עלא א-דין ברוג'רדי, מאשים את מי שכינה "אוייבי המהפכה", בניסיון לנצל את האירועים כדי להפר את הסדר.



שר ההגנה, אמיר חתאמי, קרא בדיון עם גורמים רשמיים ומומחים ממשרד הביטחון האיראני, לעמו לסכל את המזימות של אויבים מבחוץ נגד המדינה, באמצעות סולידריות לאומית ואחדות. "בשלב הנוכחי כל האויבים המושבעים של הממסד האסלאמי עושים כל ניסיון על מנת ליצור תסיסה בעם האיראני", אמר חאתמי והסביר כי "היוהרה העולמית", תוך שהוא מתכוון לארה"ב, "ושאר אויבי הארץ רוקמים מזימות כדי לראות את איראן חסרת ביטחון ויציבות".



מוקדם יותר, התייחס לראשונה נשיא המדינה, חסן רוחאני, למהומות, ומתח ביקורת על נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, בגין דבריו על ההפגנות בימים האחרונים. "טראמפ שכח שכינה את איראן 'אומה של טרוריסטים' לפני כמה חודשים", אמר רוחאני. "לאדם, שהוא לגמרי נגד האומה האיראנית, אין זכות להביע סימפטיה עם האיראנים".



כלי תקשורת מקומיים דיווחו על מחלוקת קשה בין הנשיא לבין המנהיג העליון עלי חמינאי, בכל הקשור למחאות הקשות ביותר מאז מהפכת הירוקים ב-2009. רוחאני הודיע כי יפנה בנאום לאומה ביום ראשון בערב, לאחר שהמחאות הגיעו ל-70 ערים ברחבי המדינה. כלי תקשורת מקומיים פרסמו תמונות של רוחאני כשהוא מקליט נאום עם הטלוויזיה האיראנית מלשכתו, אך הנאום לא שודר, ואף בוטל במפתיע כאשר גם לשכת הנשיא וגם הטלוויזיה הרשמית לא הסבירו את המניעים לביטול הנאום.



אתר "תאבנאק" תהה "מדוע לא שודר נאום הנשיא רוחאני בטלוויזיה האיראנית?!", "האם סירב הנשיא רוחאני לשדר את הנאום המוקלט לאחר שהושמטו ממנו חלקים רבים?!". על פי האתר, "כנראה שחלקים גדולים מהנאום של רוחאני לעם האיראני בנוגע למחאות הושמטו, ולכן הנשיא סירב לשדר את הנאום. שכן, החלק שהושמט מהנאום היה חשוב מאוד".



העיתונאי האיראני סיאוש פלהבור כתב בעניין זה: "הפרשנות המסוכנת מהידיעה של אתר תאבנאק, שהנשיא האיראני התחיל לאבד את שליטתו על התקשורת באיראן לאט לאט, והקשר שלו עם העם נהיה חלש מאוד".



מקורות בכירים באיראן מסרו, כי רוחאני ביקש לנאום בשידור חי אל העם, אך המנהיג העליון עלי חמינאי סירב, ובמקביל הסכים לנאום מוקלט.


המקורות הוסיפו, כי במשמרות המהפכה של איראן לא הסכימו עם תוכן הנאום, ולכן הושמטו ממנו חלקים רבים, ובסוף רוחאני ויתר על שידור הנאום החלקי שלו.