שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הנחה הערב (ראשון) בתום פגישת הנהלה ראשונה עם צמרת משרדו להכין במהירות האפשרית לימים הקרובים צווים לביטול מס על החד פעמי וביטול מס על השתייה המתוקה שהוחל בממשלה היוצאת.

בפתח הישיבה אמר שר האוצר כי ״יש לי ניסיון ארוך שנים בעבודה מול אנשי המקצוע במשרד האוצר ויש לי אמון גדול בכם ובאנשים שלכם. אתם הסיירת של השירות הציבורי במדינת ישראל. יהיה בינינו שיח פתוח ומעמיק ויתקבלו החלטות מקצועיות לחיזוק הכלכלה הישראלית לטובת אזרחי ישראל כולם. הדיונים יהיו פתוחים, מקצועיים ועניינים וישמעו בהם כל הדעות ובסופם נקבל החלטות והן תמומשנה. יש לנו אחריות גדולה על הכתפיים ועבודה רבה למען אזרחי ישראל".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בירך על החלטתו ומסר: "'מס ליברמן' על הכלים החד פעמיים והמשקאות הממותקים נועדו לפגוע בראש ובראשונה במגזר החרדי. זה היה אחד ההתחייבויות שלנו שנעשה מיד מיד עם הקמת הממשלה ואני שמח על כך".

ח"כ מאיר פרוש על ביטול המס החד פעמי: "אני מברך את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על זריזותו בפעולה שנקט לבטל את מס ליברמן שהוטלו על המשפחות החרדיות. מדובר במימוש צעד ראשון מתוך צעדים נוספים שמופיעים בהסכם הקואליציוני שימחקו כל זכר לגזירות ממשלת לפיד-ליברמן".

ח״כ אורי מקלב: "מיסים אלו לא באו לסייע לציבור אלא רק כהחלטה רעה שנועדה לפגוע בציבור ולא מקצועית. אנחנו מברכים את שר האוצר סמוטריץ שביטל מס זה, כפי שהתחייבנו בהסכם הקואליציוני. פעולה זו מביאה את מדיניות הממשלה החדשה לפעול למען האזרחים ולא כנגדם. כעת משבוטל הצו נפעל בהסברה ובחינוך בכדי לשמור את הסביבה ולצרוך משקאות בריאים.

ח"כ יעקב טסלר: "מודה לשר האוצר ידידי בצלאל סמוטריץ׳ על ההחלטה הנכונה לביטול המס על מוצרי חד פעמי. מדובר במס דרקוני ומיותר שמטרתו העיקרית היתה להכביד על משפחות ברוכות ילדים, צרכני החד פעמי. התחלנו בביטול סדרת הגזירות שיזמה הממשלה הקודמת, כפי שהבטחנו ואף הכנסנו זאת להסכמים הקואליציונים. בעזרת השם נמשיך ונצליח".

מארגון "אדם, טבע ודין" נמסר: "ביטול המיסוי על הכלים החד פעמיים הוא לא פחות משערורייה. חמורה במיוחד העובדה שזה מה שעושה שר האוצר ביומו הראשון בתפקיד - פוגע בבריאות הציבור ועוד יותר מכך גוזר על מדינת ישראל להפוך למטמנה אחת גדולה. כבר היום אין בישראל מקום להטמנת הפסולת וביטול המיסוי על החד פעמי רק ימשיך לעודד את הציבור לרכוש כלים חד פעמיים תוך יצירת זיהום סביבתי ובריאותי. אנחנו נמשיך להילחם בכל הכלים העומדים לרשותינו ומצפים מהשרה  החדשה להגנת הסביבה לעמוד נחושה אל מול ההחלטה".

השרה לשעבר תמר זנדברג מסרה בתגובה להחלטת סמוטריץ: ״הממשלה החדשה נותנת לפוליטיקה קטנונית לחרב את הסביבה והבריאות. במקום להתקדם ההחלטה הזאת מחזירה אותנו שנות אור אחורה. חוץ מאצבע בעין ביטול המס יתרום רק לזיהום ולתחלואה. אני קוראת לשרה להגנת הסביבה החדשה להתנגד נחרצות למהלך המזיק הזה״.

סמוטריץ' בפגישה עם צמרת משרד האוצר (צילום: משרד האוצר)
סמוטריץ' בפגישה עם צמרת משרד האוצר (צילום: משרד האוצר)

כזכור, על פי החלטת משרד האוצר והממשלה היוצאת הוטל מס על משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו גבוה או שווה ל- 5 גרם ל- 100 מ"ל מס של שקל אחד לליטר או 6 שקלים לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה. כלומר, על פחית קולה של 330 מ"ל, הוטל מס קנייה בשיעור 33 אגורות ועל בקבוק קולה של 1.5 ליטר, הוטל מס קנייה בשיעור 1.5 שקלים. 

על משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו נמוך מ-5 גרם ל- 100 מ"ל, משקאות מתוקים המכילים חומר ממתיק אחר, וכן מיצי פירות בהם שיעור הסוכר גבוה מ- 5 גרם ל- 100 מ"ל, הוטל מס של 0.7 שקלים לליטר משקה, 4.2 שקלים לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה. כלומר, על פחית דיאט קולה של 330 מ"ל הוטל מס קנייה בשיעור 23 אגורות ועל בקבוק דיאט קולה של 1.5 ליטר הוטל מס קנייה בשיעור 1.05 שקלים.

שר האוצר אביגדור ליברמן מתחייב לא להעלות מסים. צילום: ערוץ כנסת

בנוגע למס על הכלים החד פעמיים, הוחלט למסות את כוסות הקרטון ככלים חד פעמיים, והדבר הביא לכך שכוסות הקרטון מוסו פי 3.3 מכוסות הפלסטיק. המשמעות היא שהמס על הקרטון עמד על 3.3 שקלים לק"ג במקום 11 שקל לק"ג.