יש המון גורמים שמשפיעים על רמת העירנות שלנו במהלך היום, אך שלושה מהם קשורים להרגלי ההשכמה שלנו - וכנראה שאתם מקפידים על לפחות שניים מהם בלי לדעת על הנזקים שהם גורמים לגוף. ד"ר קארן ראג' מלונדון חושף בסרטון טיקטוק את הרגלי הבוקר שמורידים לנו אנרגיות הכה נזקקות לנו כדי לשרוד את היום, וטוען ששינוי ההרגלים יעשה עבורנו פלאים.

1. תפסיקו עם ה"נודניק"

ד"ר קארן, מנתח ומרצה קליני באוניברסיטת אימפריאל קולג' לונדון ובאוניברסיטת סנדרלנד, מסביר בסרטון שצבר כמעט 2 מיליון צפיות בטיקטוק כי ההרגל הנפוץ של לחיצה על הנודניק בשעון המעורר שלנו הוא רע. הוא מזהיר כי התעלמות חוזרת מכניסה את הגוף שלנו שוב למחזור שינה. הכניסה למחזור השינה גורמת לגוף שלנו לשחרר הורמונים המסייעים לשינה, מה שרק עושה אותנו עייפים יותר כשאנחנו סוף סוף מתעוררים. לדבריו אנו מתעוררים כשגופנו מלא בכימיקלים הגורמים לעייפות עד 4 שעות אחרי ההשכמה. אם כך נסו לוותר על הנודניק ולקום עם הצלצול הראשון של השעון המעורר שלכם.

קשיי שינה, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)
קשיי שינה, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)

2. חכו עם הטלפון שלכם רגע

מה הדבר הראשון שאתם עושים על הבוקר? התשובה ברורה: בודקים את הטלפון - הודעות, חדשות, פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק. כל אלו הורסים לנו את הבוקר, טוען ד"ר קארן. הוא מסביר בסרטון שבעת ההשכמה המוח שלנו עובר בהדרגה ממה שנקרא "דלתא לתטא לאלפא בפעילות גלי המוח". המשמעות היא שהמוח שלכם נהיה ערני יותר בשלבים הדרגתיים, אך אם תפריעו למחזור זה עם ההתעסקות בטלפון - המוח ידלג ישר לשלב האלפא ויהיה ערני מהר מדי.

קארן טוען שדילוג על שלבים יותיר אתכם עצבניים למשך היום. לצד הסרטון הוא כתב: "נהגתי לבדוק את הטלפון דבר ראשון על בוקר במשך שנים ותהיתי למה אני מרגיש רע. רק תנסו בעצמכם ותופתעו לגלות את ההבדל". בתגובות שאל אחד הצופים: "אז כמה זמן עליי לחכות לפני שאני בודק מה קורה בטלפון?" כשלשאלה זו השיב ד"ר קארן: "לפחות שעה". קשוח, אה?

סמארטפון, אוזניות (צילום: ingimages.com)
סמארטפון, אוזניות (צילום: ingimages.com)

3. אל תשתו קפה על הבוקר

אוקיי, אנחנו יודעים שאתם בטח מגחכים לעצמם שם מעבר למסך: "שאנחנו נפסיק עם הקפה של הבוקר? בחלומות שלכם". אז חכו רגע - יש פשרה.

ד"ר קארן טוען בסרטון שלו שגופנו מייצר באופן טבעי את הורמון הלחץ קורטיזול מדי בוקר כדי לשמור על ערנות ולהגביר את רמת הסוכר במחזור הדם שלנו. כלומר גופנו יודע באופן טבעי לעורר אותנו וההרגל של שתיית קפה עם ההתעוררות מוטעה כי הוא אינו יניב את האפקט הרצוי. הוא ממליץ לחכות עד שרמות הקורטיזול הטבעי שלנו ירדו מאוחר יותר ביום כדי ליהנות מקפה ראשון. מתי זה קורה בערך? בשעות הצהריים, אבל אם קשה לכם - גם שעתיים אחרי ההשכמה יעשו את העבודה.

לא בטוחים שתצליחו לוותר על כל זה? אתם לא לבד. הסרטון זכה לתגובות רבות מאנשים שהודו כי יהיה להם מאוד קשה להתנתק מההרגלים הללו. "אבל אבל אבל דוקטור.... 5 הנדנודים האלה הם החלק הכי טוב בבוקר", כתב אחד ואחרת הוסיפה: "יכולה לחכות רגע עם הטלפון, אבל עם הקפה? אין סיכוי".

קפה הפוך (צילום: אינגאימג')
קפה הפוך (צילום: אינגאימג')

הסרטון המלא

@dr.karanr

Do you do this? ##morningroutine ##schoolwithdrkaran ##learnontiktok ##sleep ##coffee

♬ Runaway by Kanye Piano - Henry Cantu