חברת המודיעין "באזילה" ניטרה וניתחה את יחס הגולשים ברשת בשפה הערבית סביב תנועת חמאס - טרם המלחמה (אוקטובר 22) אל מול השיח כעת. 

למרות הכל: המקום המדהים של ישראל במדד האושר העולמי
מיזם ההסברה שפועל לשנות את דעת האיראנים על ישראל: "חייבים לשחק לפי הכללים שלהם"

בתקופה הראשונה (תאריכי בדיקה - חודש אוקטובר 2022) התנהלו ברשת כ-1.4 אלף דיונים סביב תנועת חמאס וקרוב למיליון אינטראקציות. מרבית השיח הוא שלילי ועומד על ציון סנטימנט של -6.5.

ניתן לחלק את השיח למספר עיקרים:

איומים של חמאס לתקשורת על המאבק בישראל הביא לתגובות לכאן ולכאן, החל מתגובות שתומכות במאבק וקוראות לחמאס 'להתנגד בעוצמה לכיבוש' ועד תגובות שמעלות בעיות בירוקרטיות שונות (דוגמא: 'המאבק האמיתי שלכם צריך להיות המיסים על האזרחים ונושא אישורי העבודה'). 

שיח בנושא ממשלת הפיוס (בין פתח לחמאס) הביאה לתגובות שליליות שלועגות לארגון חמאס וטוענות כי הארגון הוא רק 'בובה על חוט' על איראן. 

תגובה מעניינת: "اسواء إحتلال مر عبر الزمان على قطاع غزة احتلال حماس" (משמע - הכיבוש הגרוע ביותר בהיסטוריה של רצועת עזה הוא כיבוש חמאס". 

לסיכום, שיח הגולשים נע בין מאוזן לשלילי (תלוי נושא) וגם כאשר אנחנו רואים שיח חיובי הוא יותר בהקשרי הרעיון של מאבק בישראל ופחות ב'תנועת חמאס'. 

בחודש פברואר 2024 אותרו כ-17.6 אלף דיונים וקרוב ל350 אלף אינטראקציות. פי 13 יותר מהתקופה שלפני הטבח. מרבית השיח הוא שלילי ועומד על ציון סנטימנט של -5.6. אך עדיין חיובי יותר מאשר בתקופה שלפני.

לצד תגובות חיוביות שמשבחות את הארגון על המאבק שלו בישראל והפלישה שלו ב-7.10 לישראל אנחנו רואים תגובות שליליות רבות כלפי ארגון חמאס בעיקר בכתבות שסוקרות את הנזק בעזה - החל מהעקורים, דרך הנזק וכלה בהרוגים. 

ניתן לזהות יותר תגובות שמאשימות את מנהיגי חמאס במצב בעזה. מרבית הביקורת עלתה בהצהרות של בכירי חמאס בחו"ל (אסמעיל הניה ונוספים) שמדברים על 'המשך המאבק' - זיהינו תגובות שליליות רבות שמאשימות את הבכירים במצב הנוכחי. 

בעוד שגולשים רבים מטילים על ארגון חמאס את האחריות למצב העזתים כיום, עדיין זוהתה תמיכה רחבה בקרב הגולשים וקריאות 'להשמיד את האויב הציוני'. 

מספר תובנות:

אנחנו יכולים לזהות תגובות שליליות כלפי ארגון חמאס בשתי הבדיקות שערכנו. 

טרם מלחמת 'חרבות ברזל' השיח השלילי מתמקד בעיקר בנושאים בירוקרטיים, בנושא ממשלת הפיוס של הפלסטינים וביקורת סביב התנאים ברצועת עזה שמופנית לעבר הארגון. 

השיח החיובי שאותר הוא בכל הנוגע למאבק המזויין מול ישראל. 

במהלך חרבות ברזל: אנחנו רואים שיח שלילי שמאשים את חמאס במימדי ההרס בעזה ותוקף את בכירי הארגון שנמצאים בחו"ל וקוראים להמשיך עם הלחימה 'בזמן שאנחנו נטבחים כאן'. 

גם כאן אותר שיח חיובי בכל הקשור לטבח ה-7.10, תגובות חיוביות אותרו בתגובה לפרסומים על התקפות של חמאס לעבר חיילי צה"ל.

לסיכום: השיח על חמאס היה ונותר שלילי לפני ואחרי הטבח, מה שהשתנה בעיקר זה הנושאים שהובילו לשליליות. אי האהדה כלפי חמאס אין פרושה התנגדות לאג'נדה של החמאס אלא התנגדות לנושאים מתחלפים שלטענת העזתיים לא מסייעת להם.