מועצת הביטחון אימצה הלילה (שני) את ההצעה שקוראת לחמאס לקבל את עסקת החטופים. 14 מדינות בעד ורוסיה נמנעה. הצעת ההחלטה אמריקאית קוראת להפסקת אש כוללת מיידית, תובעת את שחרור החטופים כולל נשים, זקנים, פצועים וחלקי גופות של אחדים מהחטופים שנהרגו.

אישור ההחלטה הוא הישג לארה"ב – שמקבל משמעות מיוחדת למעורבות האמריקאית להפסקת האש. גם משום שהוא קורה בעת ששר החוץ של ארה"ב אנטוני בלינקן מבקר בישראל.

אנתוני בלינקן במפגש עם תומכים בעסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני)
אנתוני בלינקן במפגש עם תומכים בעסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני)

ארה"ב לא הטילה וטו במועצת הביטחון; נתניהו: "המשלחת הישראלית לוושינגטון מבוטלת"
חמאס מפרט: הסיבות שאנחנו לא יכולים לחתום על עסקת חטופים

שגרירת ארה״ב באו״ם לינדה תומאס-גרינפילד אמרה לאחר ההצבעה כי חמאס יכול לראות עכשיו שהקהילה הבינלאומית מאוחדת מאחוריה, ולאשר את ההצעה בעצמו.

בתגובה, חמאס פרסם הצהרה ובה כתב כי הוא מברך על הדגשים שניתנו בהחלטת מועצת הביטחון בנוגע להפסקת אש קבועה בעזה, נסיגה מוחלטת מהרצועה, חילופיי שבויים, שיקום, החזרת העקורים העזתים למקום מגוריהם, ודחייה של כל שינוי גיאוגרפי ברצועה, לרבות צמצום שטחה. עוד בירכו על הסעיף שעוסק ב"הכנסת הסיוע הדרוש לאנשינו ברצועה".

ארגון הטרור המשיך וכתב: "אנו מאשרים את המשך המאמצים והמאבק שלנו עם כל עמנו להשיג את זכויותיהם הלאומיות, ובראשן הבסת הכיבוש והקמת המדינה הפלסטינית העצמאית, הריבונית במלואה, עם ירושלים כבירתה, וזכות השיבה והעצמאות".

ההצבעה התקיימה במועצת הביטחון בחצות הלילה לפי שעון ישראל. הצעת ההחלטה של ארה"ב הופצה בקרב חברות המועצה לפני ימים אחדים ושימשה מוקד לדיונים, התייעצויות קדחתניות שהתקיימו בין חברות המועצה וגורמים בכירים של חמש החברות הקבועות. 

יואב גלנט ושר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן במעבר גבול כרם שלום לעזה (צילום: רויטרס)
יואב גלנט ושר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן במעבר גבול כרם שלום לעזה (צילום: רויטרס)

החידוש באישור הצפוי של ההחלטה הוא, שרוסיה וסין הסירו ונסוגו מתוכניתן להטיל ווטו ולסכל את ההצעה. לדברי דיפלומטים בכירים, רוסיה וסין הסכימו לסגת מהטלת ווטו בגין בעקבות מאמצים ושידולים מצד בכירים נציגי ארצות ערביות מרכזיות. "המאמצים המוצלחים של של הערבים לשדל את רוסיה וסין  להימנע מווטו, הוא סיפור מדיני דיפלומטי מרתק", אמר בשיחה שלא לייחוס דיפלומט מערבי בכיר וותיק.

בלינקן בתל אביב  (צילום: מרים אלסטר פלאש 90)
בלינקן בתל אביב (צילום: מרים אלסטר פלאש 90)

ישראל מתנגדת להצעת ההחלטה האמריקאית בעיקר ובמיוחד בגלל סעיף 3. הסעיף קובע ש"אם המו"מ (לשחרור החטופים) יימשך יותר מששה שבועות, הפסקת האש תימשך". סעיף שלהלכה ולמעשה נותן לחמאס פתח לסחוב את המו"מ ולעכב הסכם לשחרור החטופים. קרוב לוודאי שההחלטה ואישורה יעלו ויידונו בשיחות שר החוץ האמריקאי בלינקן יקים בישראל. נזכיר כי הטיוטה להצעה פורסמה אתמול על ידי ברק רביד בוואלה!.

הטיוטה:

מועצת הביטחון,

PP1 - אישור מחדש של המטרות והעקרונות של מגילת האומות המאוחדות,

PP2 - תזכורת על כל ההחלטות הרלוונטיות לגבי המצב במזרח התיכון, כולל השאלה הפלסטינית,

PP3 - הדגשת חשיבות המאמצים הדיפלומטיים המתמשכים של מצרים, קטאר וארצות הברית שמטרתם להשלים עסקה מקיפה המורכבת משלושה שלבים;

OP1 — מברכת על הצעת הפסקת האש החדשה שהוכרזה ב-31 במאי, שישראל קיבלה, וקוראת לחמאס לקבל גם אותה, וקוראת לשני הצדדים ליישם במלואו את תנאיה ללא דיחוי וללא תנאים;

OP2 - מציין כי יישום הצעה זו יאפשר את התוצאות הבאות המתפרסות על פני שלושה שלבים:

שלב 1: הפסקת אש מיידית, מלאה ומוחלטת עם שחרור בני ערובה כולל נשים, קשישים ופצועים, החזרת שרידי כמה בני ערובה שנהרגו, חילופי שבויים פלסטינים, נסיגת כוחות ישראלים מהאזורים המאוכלסים בעזה, החזרת אזרחים פלסטינים לבתיהם ולשכונותיהם בכל אזורי עזה, לרבות בצפון, וכן חלוקה בטוחה ויעילה של סיוע הומניטרי בקנה מידה ברחבי רצועת עזה לכל האזרחים הפלסטינים אשר זקוקים לו, כולל יחידות דיור שנמסרו על ידי הקהילה הבינלאומית;

שלב 2: בהסכמת הצדדים, סיום קבוע לפעולות האיבה, בתמורה לשחרור כל בני הערובה האחרים שעדיין נמצאים בעזה, ונסיגה מלאה של כוחות ישראליים מעזה;

שלב 3: תחילתה של תוכנית שיקום רב-שנתית גדולה לעזה והחזרת שרידי כל בני הערובה המתים שעדיין בעזה למשפחותיהם.

OP3 - מדגיש כי ההצעה אומרת שאם המשא ומתן ייקח יותר משישה שבועות לשלב א', הפסקת האש עדיין תימשך כל עוד המשא ומתן יימשך, ומברכת על הנכונות של ארצות הברית, מצרים וקטאר לפעול כדי להבטיח שהמשא ומתן יימשך. עד להשגת כל ההסכמות, השלב השני יוכל להתחיל;

OP4 - מדגיש את החשיבות של דבקות הצדדים בתנאי הצעה זו לאחר שהוסכם וקורא לכל המדינות החברות והאו"ם לתמוך ביישום שלה;

OP5 —  דוחה כל ניסיון לשינוי דמוגרפי או טריטוריאלי ברצועת עזה, לרבות כל פעולות המצמצמות את שטחה של עזה,

OP6 - חוזרת על מחויבותה הבלתי מעורערת לחזון של פתרון שתי המדינות שבו שתי מדינות דמוקרטיות, ישראל ופלסטין, חיות זו לצד זו בשלום בגבולות בטוחים ומוכרים, בהתאם לחוק הבינלאומי ולהחלטות האו"ם הרלוונטיות, ובהקשר זה מדגיש החשיבות של איחוד רצועת עזה עם הגדה המערבית תחת הרשות הפלסטינית.

OP6 - מחליט להישאר בעניין.