לאחר נאומו של מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו אתמול, בו הכריז על שינוי דרסטי במדיניות מול איראן, משרד האוצר בארצות הברית הודיע היום (שלישי) על סנקציות נוספות נגד חמישה אנשי משמרות המהפכה באיראן. האיראנים עליהם חלות הסנקציות מקושרים לארגון החות'ים השיעי המיליטנטי הפועל בתימן. נטען כי סיפקו לארגון נשק איתו השתמשו כדי לשגר טילים לעבר סעודיה. 

הסנקציות עליהן מודיעה ארצות הברית מגיעות בהמשך לסנקציות שהוטלו לפני כשבוע בהן הוחלו הגבלות הוטלו על נגיד הבנק המרכזי באיראן, שלושה בכירים אחרים ועל בנק עיראקי שהעביר, לכאורה, מיליוני דולרים לחיזבאללה. בארה"ב הסבירו כי המהלך הוא חלק מ"קמפיין אגרסיבי" שבו החליט לנקוט ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בהמשך לפרישתה של המדינה מהסכם הגרעין. משרד האוצר האמריקאי הודיע לראשונה כיומיים אחרי הצהרתו של טראמפ כי הטיל סנקציות על שורה של גופים ואישים איראניים. 
בנאומו המדיני הראשון מאז נכנס לתפקידו הציג אתמול מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו את האסטרטגיה החדשה, שעיקריה: הפעלת לחץ כלכלי מסיבי על טהרן, כדי לאלצה לקבל שורה של דרישות מרחיקות לכת -  מהפסקת פעילותה הגרעינית ועד לעצירת התפשטותה במזרח התיכון, ובכלל זה נסיגה מסוריה והפסקת התמיכה בחיזבאללה.

מזכיר המדינה פומפאו. צילום: AFP

פומפאו ביקר בחריפות את הסכם הגרעין ממנו פרשה ארה"ב לפני כשבועיים, שסבל לדבריו מכשלים חמורים: היעדר הגבלה על תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן, היעדר משטר פיקוח ובקרה קפדני מספיק ודחייה בלבד של המועד בו תוכל איראן להשיג גרעיני. עוד טען  פומפיאו כי  בחסות ההסכם האיץ המשטר האיראני את מדיניותו מערערת היציבות ואת תמיכתו בארגוני טרור במזרח התיכון. "משמרות המהפכה הזרימו אלפי לוחמים לסוריה בכדי לתמוך במשטרו הרצחני של אסד, וסייעו להפוך את סוריה לשדה הרג",  אמר. התפתחות זו ויתר הפעולות האיראניות, הזכיר, "התרחשו בזמן שהסכם הגרעין עומד בתוקפו".
האסטרטגיה האמריקאית החדשה תחתור לעצירת הפעילות האיראנית מערערת היציבות באזור, להתמודדות עם העברת טילים ומערכות נשק מתקדמות מאיראן לשלוחיה , ו"להבטיח כי לרשות איראן לא יעמוד שום מסלול להשגת נשק גרעיני – עכשיו ולעולם". לשם השגת מטרות אלו יטיל הממשל "לחץ פיננסי חסר תקדים על המשטר האיראני". כאשר יושלמו, יהיו סנקציות אלו "החריפות בהיסטוריה", ויעמידו את המשטר בטהרן בפני הברירה שבין הישרדות כלכלית לוויתור מוחלט על שאיפותיו הגרעיניות וזניחת מדיניותו האזורית.
 
בנוסף, פומפאו אמר כי וושינגטון  תפעל יחד עם  בעלות בריתה "להרתיע את תוקפנותה של איראן", מבלי לפרט את הצעדים המעשיים בהקשר זה. "איראן מעולם לא תקבל עוד יד חופשית לשלוט במזרח התיכון", אמר. פומפאו גם קרא לעם האיראני לדרוש מהמשטר דין וחשבון על השקעת משאביו בניסיון ליצור מסדרון מאיראן לחוף הים התיכון, במקום לשפר את מצבם הכלכלי של האזרחים. "לעם האיראני מגיעה מדינה עם הזדמנויות כלכליות וחירות גדולה יותר", טען, והוסיף כי הוא הממשל "מצפה כי המשטר האיראני יתעשת ויתמוך בשאיפותיהם של אזרחי איראן במקום לדכאן".