הגירעון התקציבי המשיך לטפס לרמה של 1.3% מהתוצר ב-12 החודשים האחרונים, כך עולה מדו"ח של בנק הפועלים שהתפרסם מוקדם יותר השבוע.

"תהומות שלא ברור איך נצא מהן": התחזיות השחורות על ההייטק הישראלי
"פגיעה בכל משפחה בישראל": כך משפיע המשבר בהיי טק על הציבור הרחב

משקיע הון סיכון ולשעבר שר המדע והטכנולוגיה, יזהר שי, שוחח עם ליאת רון, אריה מליניאק ויעל אילון ב־103fm והתייחס  לסיכום ענף ההייטק של השנה החולפת. לדבריו, "זה חלק מהסיפור שאפשר לקרוא לו 'הסערה המושלמת'. סערה שבכלל התחילה בעולם, ללא קשר של השיגעונות של ממשלת ישראל וההחלטה שלה להתקיף את עצמינו במפנים. יש סערה בעולם שהתחילה בתחילת 2022 ושטפה גם את ההייטק הישראלי כחלק מההייטק העולמי.

"פה אצלנו יש תוספת מורכבת של תשעת החודשים הראשונים של השנה הזאת שנקראת 'ההפיכה המשפטית'. אז החיבור של כל אלה ביחד זה פיטורי עובדים, אבל לא במסות גדולות מדי, כבר ראינו דברים כאלה בעבר. אני חושב שהדבר המאפיין ביותר את ההייטק הישראלי זה חוסר הוודאות, שיצר חוסר אמון מאוד משמעותי אצל המשקיעים - שהם אלה שמממנים את ההייטק הישראלי, ומכאן שורש הבעיה", הוסיף.

"אנשי ההייטק ואנשי הקרנות הם אלה שעומדים ומתריעים בשער", הבהיר שי, והסביר: "באנלוגיה עצובה מאוד למלחמת יום הכיפורים, שגם אותה אנחנו מציינים בימים אלה חמישים שנים לקיומה. ההוא שעמד שם במזח, הרים משקפת וראה את הגייסות של האויב הולכות ומתקרבות, לא היה לו אלא להתריע, זה מה שהוא יכול היה לעשות. אותם חיילים גיבורים שעמדו במזח, הם התריעו, לא יכלו לעצור את הגייסות. אף אחד חלילה לא מאשים אותם שהם אלה שגרמו לאויב לחצות את הגבול ולהגיע לשטחנו. אותו הדבר כאן, אנחנו עומדים ומתריעים בשטח, אולי זו אנלוגיה לא טובה, אנחנו לא אלה שעומדים ומקריבים את חיינו, אבל ממש מתחילת השנה הזאת, אנשי ההייטק ואנשי הקרנות, שנמצאים כל הזמן בקשר עם משקיעים בחו"ל, אנחנו עומדים ומתריעים".

"אנחנו קוראים לממשלת ישראל לשים לב שמשקיעים בינלאומיים שמממנים למעלה מתשעים אחוז מההייטק הישראלי, אלה לא אנשים ציוניים בהכרח, הם לא בהכרח אוהבי מגילת העצמאות, הם משקיעים פה כי הם רואים פה פוטנציאל מצוין לעשות פה כסף. והם בורחים. ואנחנו עומדים ומתריעים ובאים אלינו ואומרים 'אתם שורפים אסמים', זה קשקוש, זה לא נכון, לנו אין השפעה על העניין הזה", ציין. 

בתגובה, אריה אמר: "את ההייטק לא הקימה והממשלה ואני חושב שלא הוגן היום להפיל עליה את הבעיות של ההייטק – בסופו של דבר זה אתם הקמתם ואתם מנהלים", ויזהר שי מיד השיב: "אז נכון, הממשלה לא הקימה את ההייטק, אבל תפקידה של הממשלה הוא, א' - לא להפריע, ו־ב' - לייצר תנאים נוחים עבור המשקיעים ששמים פה את מיטב כספם. שתבין, למעלה ממאה מיליארד דולר זרמו לישראל בשני העשורים הראשונים של המאה הנוכחית, למעלה ממאה מיליארד דולר על ידי משקיעים זרים, והם רוצים לראות מאיתנו, אנשי ההייטק, חדשנות, יזמות, עבודה מאוד קשה, חריצות, כל מה שצריך כדי לאפשר להשקעה שלהם להצליח, בדמותה של חברת הייטק מצליחה".

"אבל ממשלת ישראל צריכה לעזור, והעזרה שלה בעבר התבטאה בכך שהיא באמת לא הפריעה. ודבר שני, בזה שהיו פה תנאים נוחים, הכסף היה בטוח, הייתה פה סביבה בטוחה עסקית וגם היו פה הקלות מס ודברים שמעודדים משקיעים. עכשיו יש פה סביבה לא בטוחה, ואת זה, מה לעשות, מיטב אנשי ההייטק לא יכולים לייצר, זה לא תלוי בנו, זה לא בידיים שלנו", אמר.

ולבסוף, סיכם: "כשמשקיע זר שרואה ממשלה שמתנכלת לבית המשפט העליון, למערכת המשפט, ליועצים המשפטיים, לשומרי הסף, ליכולת של בתי המשפט לפקח גם על חוזים ועל הרשאות זרות - כשרואים פה התנכלות בלתי פוסקת בדמותם של עשרות חוקים שנועדו להצר את יכולתם של השופטים, להפחית את הפיקוח על הממשלה ולתת פה לרשות אחת את היכולת לעשות כמעט כל דבר שעולה בשעתה. כל זה, מה לעשות, מפחיד מאוד משקיעים זרים, שהם אנשי העולם המערבי, אנשי העולם הליברלי - והם, יש להם אפשרויות, הם יכולים לשים את כספם גם במקומות אחרים".

סייעה בהכנת הכתבה: נויה חסון 103fm