בעקבות הביקורת נגד הבדיקות הסרולוגיות: מנכ"ל משרד החינוך, יגאל סלוביק, הודיע היום (שלישי) ברקע הביקורת, כי יצומצם היקף הבדיקות הסרולוגיות. "יחד עם פיקוד העורף והשלטון המקומי נצמצם ונמקד הבדיקות הסרולוגיות ליישובים בהם היה יותר מ-10% תחלואה", כך אמר. 

מוקדם יותר היום, פנה ראש עיריית ירושלים, משה לאון, במהלך ועידת החינוך הלאומית של מרכז השלטון המקומי לשר הבריאות, ראש הממשלה ולשרת הבריאות בדרישה לעצור את מבצע הבדיקות הסרולוגיות לתלמידים. "הבדיקות הארציות גורמות למדגרה של קורונה שמתאספת מאחורי המקומות שבהן נערכות הבדיקות. אני מטיל ספק ביעילותן. ההורים עוברים סבל רב. אפשר לעצור עכשיו ולעשות בצורה מסודרת בבתי הספר", אמר לאון. 

גם בקרב אנשי הרפואה עולים ספקות אודות יעילותם של בדיקות האנטיגן. יו"ר האיגוד המקצועי לעובדי המעבדות, אסתר אדמון, שוחחה היום עם ליאת רון ב-104.5FM ואמרה כי "האיכות של הבדיקות לא כל כך טוב וגם הביצוע גרוע, מדובר על דיגום של מיליונים של ילדים זה נעשה בצורה לא מסודרת ולא מאורגנת אני מקבלת טלפונים ותמונות של הורים על איך שנעשים הדברים". 

"צריך פיקוח של עובד מעבדה, שידע להבדיל בין תשובה שגויה לתשובה נכונה. אנחנו יודעים שהסטיקים לא מדויקים, אבל אם זה לא נעשה בפיקוח מקצועי", ציינה. 

לדבריה של מדמון, "במעבדה לוקחים דרך הוריד אבל בגלל שזה ילדים צריך לעשות דרך האצבע, אבל צריך לעשות את זה בצורה טובה מי שעושה את הבדיקות זה אנשים לא מיומנים אנשים שאין להם ידע בסיסי במעדנות רפואית וזרקו את זה והעיקר שעושים, וזה פרויקט ענק שעולה המון כסף. הייתי חושבת שהתמורה והעלות – מה זה נותן. הרבה תשובות יוצאות לא ברורות אז למה לזרוק כל כך הרבה כסף".



"פרויקט כזה ענק חייב תכנון מראש, ולחשוב מה זה נותן. כל בדיקות האנטיגן, שצריך לעשות את זה כל יום, העלויות הם לא יותר כדאי ולקחת את החיילים החמודים ולחלק את הכיתות לקבוצות יותר קטנות. יש דברים שהם בדוקים, בקבוצות קטנות ממזערים את הנזק, ויש בדיקות לא מהמינות כמו האנטיגן שגורם ליותר הדבקה. נשים עשו ויצאו שלילים והסתובבו כמו טווסים אבל הם חיובים כי היו בלי תסמינים. זה יקרה בבית ספר ילד מאומת אחד נצטרך לבדוק למי היה נוגדנים ומי לא, ומי להוציא בידוד ומי לא חבל", הוסיפה. 

בסיום אמרה יו"ר האיגוד המקצועי לעובדי המעבדות כי לדעתה "צריך לחיות עם הקורונה ולמזער נזקים ולהקטין כיתות. יש תחושה שכל הפרויקטים בשביל לבוא ולהגיד הנה עשינו משהו. אנחנו במעבדות בשביל לעשות את הבדיקות הסרולוגיות. המעבדות הם המהימנות אבל לא נעשה את זה לילדים. יודעים שהנוגדים, אורך החיים שלהם הוא קצר ולא נוכל לעשות את המבצע הזה כל שלושה חודשים. הייתי אומרת לנחמן אש, לגייס את החבר'ה בשירות הסדיר לעזור בבתי הספר. כי הפרויקטים האלה הם עלויות רבות, ולא אפקטיביים".

"הקורונה תהיה איתנו עוד שנתיים שלוש ואפילו ארבע, בואו נלמד לסדר אורח חיים שנוכל לחיות לצד הקורונה. כל עוד לא נעשה צעדים נכונים, נגיע למצב קיצוניים. אתמול הזדעזעתי היו 48 הורגים, אני קוראת להם הרוגים. כבר שבועיים שעובדות מכונות אנטיגן לביצוע בדיקות מהירות, אנשים מקבלים תעודת הכשר שהוא חיובי ומדביק את כולם. תעצרו את זה", סיכמה.

כזכור, משרד הבריאות הודיע בשבוע שעבר על הפסקת השימוש בבדיקות הסרולוגיות מהירות מסוג Rapid Response המשווקות בארץ ע״י חברת דיאסורין. השימוש בבדיקות מסוג זה החל לראשונה בישראל במסגרת הסקר הסרולוגי בקרב ילדים מתחת גיל 12 במערכת החינוך.

הסיבה להפסקת השימוש הוא דיווח על כך שתוצאות הבדיקות לא היו מספיק ברורות לקריאה (הפס המעיד על תשובה חיובית- חלש ולא קריא), דבר אשר עלול להוביל לתוצאות בדיקה שלילי כוזב, משרד הבריאות פעל להפסקת השימוש בערכה. בתוך כך, הערכות האחרות לבדיקת סרולוגיה מהירה המאושרות ע"י משרד הבריאות נבדקו שוב ונמצאו תקינות.