בצה"ל נכון לעכשיו לא נרשמו אירועים מיוחדים עם אנשי המילואים. אולי זאת האמירה מראש של הרמטכ״ל ובכירי הצבא כי אינם מתכוונים לעסוק במכתבים והצהרות לתקשורת של אנשי מילואים, והקו הברור מסומן באי התייצבות למילואים לאימון או פעילות מבצעית בשל מחאה כנגד הרפורמה המשפטית. נכון לעכשיו אומרים בצה"ל כי לא נתקלו במקרים שבהם אנשי מילואים היו צריכים להגיע לשירות ולא עשו כך תוך מתן הסבר למניע אידאולוגי. בכל מקרה, כל אירוע יטופל לגופו אל מול המקדים של אותו חייל וקצין.

מתקרבים למשבר חסר תקדים: "בחיה"א הבינו שאם החקיקה תעבור - החיל יאבד כשירות"
לאור חשש ממחאת אנשי מילואים: כך יקבע צה"ל מי יוגדר כסרבן

לצד הנתונים הללו, יש המגדירים בצה"ל את המצב כשקט מתוח, מתוך הבנה כי ככל שהמשבר החברתי שוב יעמיק והימים הקרובים עשויים להיות סוערים במיוחד, המשבר לא יפסח על הצבא. קצינים בצה"ל ששוחחנו איתם בימים האחרונים אומרים כי משבר עמוק בצבא ובמערך המילואים בפרט לא חייב לבוא לידי ביטוי בהפסקת שירות המילואים או במכתבי מחאה ועצומות. פגיעה במוטיבציה ותחושות קשות יכולות לבוא לידי ביטוי, וכן תהיה לכך השפעה בהרבה מאוד דרכים נוספות על חיילים במילואים מלבד אי התייצבות בטווח הזמן המיידי.

בסופו של דבר, גם כאשר יש חוק שמחייב אנשים לשרת במילואים, במציאות שנוצרה שרק מעטים מאוד נושאי בנטל דה פקטו, שירות מילואים היום בישראל הוא התנדבותי גם כאשר הוא אינו מגודר כך כחוק ולאורך זמן לא באמת ניתן לחייב אדם לשרת במילואים כאשר אחוזים בודדים בלבד בחברה הישראלית עושים זאת.

בנוסף לכך, בצה"ל משרתים בעיקר בדרג קצונת הביניים מרב סרן ועד דרגות בכירות יותר שמזמן עברו את סף הגיל המחייב לכאורה שירות מילואים ובמשך שנים ארוכות מבצעים לעיתים תפקידים חשובים במפקדות הפיקודים והאגודות בחמ״ל המבצעים, בתאי התקיפה או במודיעין ויש להם חשיבות רבה בשעת חירום.

בשיא המחאה לפני ארבעה חודשים, הטייסים תפסו את מרבית תשומת הלב, אבל גם במפקדות הפיקודים והאוגדות התעצמה המחאה שכאמור נרגעה לאחר שהוקפאה החקיקה והחלו השיחות בבית הנשיא. מעבר לכך כאשר מתרחש משבר חברתי כל כך עמוק בחברה הישראלית ולא משנה מאיזה צד של המפה הפוליטית, לטווח הרחוק הוא עשוי להשפיע גם על מתגייסים צעירים משרתי קבע והמשפחות שלהם כך שבכל מקרה וללא קשר למידה כזו או אחרת של אי התייצבות. בצה"ל מאוד מוטרדים מהסדקים בקונצנזוס ואחדות השורות בחברה הישראלית שעשויים להשפיע גם לטווח רחוק יותר.

סוגיית הטייסים היא שונה ממשרתי המילואים האחרים משום שאת המשך הטיסות הם מבצעים תחת הגדרה התנדבותית שבה באופן מעשי הם למעשה ממשיכים לשרת במילואים במסגרת הטייסות המבצעיות. בשיבוץ שבועי שבו למעט נסיבות אישיות כאלה ואחרות, מבצעים הטייסים לפחות פעם בשבוע אימון או טיסה מבצעית בטייסת. זאת לעומת קריאה בצו לשירות מילואים טייסים משבצים את עצמם כל שבוע מלבד כאשר יש צורך אחר מבצעי בטייסת ליום ספציפי.

מחאת המילואים בסיבוב הקדום הפכה למשמעותית ביותר מתוך חשיבותם בכשירות השוטפת של חיל האוויר. עוד בעיצומו של המשבר הקודם הבהיר מפקד חיל האוויר תומר בר כי "דין אי התייצבות לאימון זהה לאי התייצבות למשימה מבצעית", וכן כי "מי שיצהיר שאינו מגיע לאימונים ירד גם מהפעילות המבצעית ולגבי המשך שירותו במילואים יקבע בטיפול מול מפקדיו". בחיל האוויר חששו מאוד בסיבוב הראשון של המחאה מגל פרישות משמעותי שעלול היה לפגוע בכשירות החיל, אך בסופו של דבר סוגיה זו לא עמדה למבחן.

כעומק המשבר החברתי שעלול להתפתח בימים הקרובים גם הפעם למרות השקט היחסי, עומק המשבר שעלול להתפתח בחיל האוויר עלול להיות המשמעותי ביותר ולהתפתח במהירות. מתוך בחירה עד לנקודה הזו אנשי המילואים הפעילים של חיל האוויר בחרו בפרופיל נמוך כאשר כפי שפרסם עיתונאי מעריב בן כספית, מחר יתכנסו מאות לוחמי צוות אוויר ליום למידה בו יבקשו ללמוד על משמעויות ההתפתחויות האחרונות, על ביטול עילת הסבירות ועל משמעויות נוספות, וייתכן שלאחר היום הזה בהתאם גם להתפתחויות ברחבי הארץ במהלך יום המחאה, יתעצמו גם צעדי המחאה מצד הטייסים.

בצה"ל יש המעודדים מכך שעד לשלב הזה, הצבא עדיים לא נמצא בלב המהומה, יש הסוברים שזה אולי ביטוי לכך שרבים הבינו שאת צבא המילואים צריך להשאיר בחוץ ואולי אלה הם חלק מסעיפי הרפורמה שירדו בשל גל המחאה הקודם שמרחיק יותר את המחאה מהצבא. מנגד, גם בצה"ל יש החושבים שהשבר החברתי בישראל עמוק כבר יותר מסעיף כזה או אחר ברפורמה וככל שמחר תירשם הסלמה במחאה ובפעולות שנוקטת הממשלה, כדור השלג שעד עכשיו לא יצא מתחנת המילואים עלול להתגלגל במהירות במדרון החלקלק.