ממזרח תבוא הבשורה: האם ביידן הצליח לגבש חזית נוספת מול סין? | שלמה שמיר

בפסגה בקמפ דיוויד הצליח ביידן לגבש חזית נוספת מול סין, ולקרב מנהיגי שתי מדינות שבעבר שררה ביניהן איבה עמוקה – יפן וקוריאה הדרומית

שלמה שמיר צילום: ללא
ביידן בעצרת האו"ם: "לא מחפשים מלחמה קרה חדשה" (צילום: רויטרס) | צילום:

השתתפו בה ארה"ב, יפן וקוריאה הדרומית – שלוש מדינות דמוקרטיות ויציבות. בנוסף התקיימה השבוע ביוהנסבורג פגישת הפסגה השנתית של ראשי המדינות החברות בקבוצת BRICS – ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. אחדות מהמדינות המשתתפות בפסגה ביוהנסבורג ידועות במשטרן הסמכותי ובדיכוי מיעוטים.

כותרת ראשית ב"ניו יורק טיימס" סיכמה את הפסגה בקמפ דיוויד בכותרת "ביידן מציג חזית אחידה עם מנהיגי קוריאה הדרומית ויפן – מול סין, קים וטראמפ". דווקא הנשיא ביידן הפגין איפוק בהגדרה שנתן לסיכום דיוני הפסגה בקמפ דיוויד. במסיבת עיתונאים משותפת עם עמיתו מסיאול יון סוק־יאול וראש ממשלת יפן פומיו קישידה, הצהיר ביידן כי הפסגה בקמפ דיוויד מסמנת "עידן חדש" ביחסים בין ארה"ב, קוריאה הדרומית ויפן. הוא שיבח את מנהיגי שתי המדינות, שביניהן שררה בעבר יריבות עמוקה, על "האומץ הפוליטי" שגילו בהגעתם לקמפ דיוויד. שלושת המנהיגים סיכמו כי יקיימו פגישת פסגה אחת לשנה.

נושא נוסף מאחד את שלושת המנהיגים, והוא החשש מפני שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן. בעת כהונתו איים טראמפ לבטל את ברית ההגנה בין ארה"ב ליפן ולהסיג את כל החיילים האמריקאים המוצבים בקוריאה הדרומית. "הם לא שוכחים", נכתב ב"ניו יורק טיימס", "את היחסים הידידותיים החמים שטראמפ קיים עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, ואת העובדה שטראמפ נענה בזמנו לבקשתו של קים וביטל בשנה אחת את התרגילים המשותפים בין צבאותיהן של ארה"ב וקוריאה הדרומית".

בהצהרת הסיכום של הפסגה בלטה באופן מודגש התייחסות תקיפה לסין. "נוכח הפעולות התוקפניות והמסוכנות האחרונות של סין לקידום תביעותיה הלא־חוקיות לאיים בים סין הדרומי, אנו מתנגדים נחרצות לכל ניסיון לשינוי הסטטוס קוו באגן האינדו־פסיפי", נאמר בהצהרה.

ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטין | צילום: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

צמיחת המשק הסיני הואטה משמעותית, ולפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", היחסים בין חמש המדינות החברות בקבוצה מתוחים. "כל אחת מהמדינות החברות בקבוצה חוששות אחת מרעותה, וכולן חוששות מסין", אמר סגן ראש משלחת מערבית באו"ם. מהדיווחים משתי הפסגות מתברר שהמזרח התיכון לא היה נושא לדיון ובכלל לא עניין את ראשי המדינות.

איראן כלל לא הוזכרה, לא כנושא נידון ולא כגורם מדאיג. להערכת דיפלומטים בניו יורק, מהסיכום עולה ששלוש הדמוקרטיות יקיימו מגעים והתייעצויות במטרה לעצב ולגבש מהלכים ותגובות מול מדינות שממשלותיהן ינהלו מדיניות פוגעת ומתריסה נגד דמוקרטיה וזכויות אדם.דיפלומטים סיכמו כי הפסגה בקמפ דיוויד גם הוכיחה שארה"ב בהנהגת ביידן מחזקת ומבצרת את מעמדה כמעצמת־על מובילה ומשפיעה.

תגיות:
ארצות הברית
/
סין
/
מעריב סופהשבוע
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף