התפרצות חצבת בישראל: משרד הבריאות דיווח היום (שלישי) על ארבעה חולים חדשים במחלה הנגיפית שאובחנו בימים האחרונים. מאז חודש דצמבר אובחנו כבר 18 חולי חצבת, מרביתם לא היו מחוסנים באופן מלא נגד המחלה. 

שפעת העופות חוזרת לחיינו: מהו הסיכוי להידבק?
מיתוס: ככל שפרי מתוק יותר – יש בו יותר סוכר? | ד"ר מאיה רוזמן

בארבעת המקרים עלה חשש להדבקות נוספות, משום שהחולים שהו במקומות ציבוריים הומי אדם. המקרים החדשים שאובחנו כללו:
• תייר שהגיע מרוסיה ושהה במלר"ד במרכז הרפואי ברזילי מ-5.2 בשעה 20:30 ועד 6.2 בשעה 01:00.
• ילד מחולון מחוסן במנה אחת שחזר מאזרבייג'אן ושהה במלר"ד במרכז הרפואי וולפסון החל מ-9.2 בשעה 17:00 ועד 10.2 בשעה 04:00.
• אדם שנדבק מחולה אחר במחוז חיפה שנסע בקו 12 של אגד בקרית ים ב- 9.2 שעת עליה 12:00. 
• פעוט מנהריה שחוסן במנה אחת, על פי גילו. 

משרד הבריאות ערך חקירה אפידמיולוגית בכל המקרים הללו לאיתור מגעים אפשריים ונתן הנחיות בהתאם לגילם של אלה שעלולים היו להידבק. במשרד קראו לאנשים נוספים שחוששים שנחשפו לחולים הללו ואינם מחוסנים בשתי מנות נגד חצבת ליצור קשר עם המשרד ב"קול הבריאות" בטלפון כוכבית 5400.

‏‎במשרד הבריאות קראו לציבור להקפיד כי הילדים והמבוגרים מחוסנים: על תינוקות לקבל שני חיסונים מגיל שנה במרווח של חודש ביניהם. מי שנולד לפני 1957 ונחשף לנגיף בילדות אינו צריך צריך להתחסן. ילדים עד גיל 6 שאינם מחוסנים צריכים את החיסונים בטיפות החלב, ילדים מעל גיל 7 צריכים להשלים חיסונים דרך שירותי הבריאות לתלמיד ומבוגרים בקופות החולים. משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות שאינן מחוסנות בשתי מנות ולאנשים הסובלים מדיכוי חיסוני שנחשפו לאחד החולים - לפנות לרופא המשפחה או למוקדים לרפואה דחופה בכדי לקבל חיסון מונע. 

חצבת - שאלות ותשובות

מדוע החלה בהלת החצבת?
מאז חודש דצמבר האחרון אותרו כבר 18 חולים במחלה הנגיפים המתפשטת תבמהירות שיא. בתוך כך קיימת עליה משמעותית בתחלואה בחצבת באירופה ובמדינות נוספות. מדובר במחלה ויראלית שבמרבית הפעמים אינה מסוכנת, אך במקרים נדירים עלולה לגרום לפגיעה מוחית קשה ואף למוות. הדרך היחידה להתגונן מפניה היא באמצעות החיסון, שכן אין כל טיפול אנטיביוטי שמרפא את המחלה.
 
ממה נגרמת המחלה?
הגורם למחלת החצבת הוא הנגיף מורביליווירוס. בני האדם הם המאכסנים היחידים של נגיף זה.
  
איך נדבקים במחלה?
הנגיף מתפשט דרך מגע עם רסיסי רוק או נוזלי האף, הפה או הגרון שהגיעו מאדם נגוע. התעטשות, שיעול, נשיקה ונזלת עלולים להדביק את הסובבים שאינם מחוסנים. רסיסים של הנגיף חודרים דרך מערכת הנשימה או דרך מגע עם העיניים אל תוך הגוף.
 
איך ומתי מתחסנים?
החיסון נגד חצבת ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות זו מזו.
 
מי צריך להתחסן ומי פטור?
מי שנולד לפני 1957 נחשב למחוסן באופן טבעי ולכן אינו צריך לקבל חיסון. באותן השנים לא ניתן החיסון בעולם.
 
ילידי 1966-1957 נחשבים למי שאינם מחוסנים למרות שחלקם הגדול היה מחוסן באופן טבעי. משרד הבריאות ממליץ להתחסן רק אם הייתה חשיפה לחצבת. באותן השנים ניתן חיסון בעולם, אולם לא בישראל.
 
ילידי 1977-1967 נחשבים מחוסנים ב-95%. משרד הבריאות ממליץ להתחסן במנה אחת - רק אם הייתה חשיפה לחצבת. באותן השנים ניתנה מנת חיסון אחת בישראל.
 
לילידי 1978 ואילך ניתנו שתי מנות חיסון לחצבת, ולכן התושבים נחשבים מחוסנים. משרד הבריאות קובע כי כאשר יש חשיפה לחצבת, יש לבדוק אם האדם מחוסן לפי שגרת החיסונים ולהשלימם בהתאם לצורך.

בנוסף משרד הבריאות קורא לכל מי שחושש שהיה בסביבתו של חולה חצבת ואינו מחוסן בשתי מנות, לפנות למוקד קול הבריאות בכוכבית 5400.
 
היכן אפשר להתחסן?
תינוקות וילדים מקבלים את החיסון במסגרת טיפת חלב. בני נוער ומבוגרים יכולים להתחסן במרפאות המטיילים בבתי החולים ברחבי הארץ ובלשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות. פרטים נוספים ניתן לקבל גם במוקד קול הבריאות של משרד הבריאות.
 
מהם תסמיני מחלת החצבת?
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה ונגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
 
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים יחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
 
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
 
מהם סיכוני המחלה? 
ילדים מתחת לגיל 5 או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.

המחלה הופכת את הגוף לרגיש יותר לזיהומים רבים אחרים, ובהם דלקת של האוזן התיכונה (אוטיטיס מדיה), דלקת של עצם המסטואיד, המצויה מאחורי האוזן וסמוכה לקרומי המוח (מסטואידיטיס), דלקת של התוספתן (אפנדיציטיס), דלקת שריר הלב, שלשולים והקאות עד התייבשות וזיהומים נוספים.
 
הסכנה הקטלנית מכולם היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל-מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.
 
אינני זוכר אם חוסנתי בעבר. איך אפשר לבדוק את זה?
רופא המשפחה ישלח אותך לבדיקת דם למדידת נוגדנים נגד הנגיף הנקראים  Measles Ab  ובמידה שרמת הנוגדנים מספיק גבוהה, אין צורך בחיסון נוסף כעת.
 
לכמה זמן מחזיק מעמד החיסון נגד חצבת?
ההגנה מחיסון חצבת לאחר קבלת שתי המנות הנדרשות, נמשכת במעל 96% מהמחוסנים - למשך עשרות שנים.
  
האם יש תרופה לחצבת?
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.

מחלת החצבת היא מחלה נגיפית מדבקת ביותר שמתבטאת בחום, הרגשה כללית רעה, נזלת ופריחה ועלולים להיות לה סיבוכים קשים ואף מסכני חיים שנים אחרי ההדבקה. במשרד מדגישים כי חולים שצריכים להגיע למרפאה או למיון, צריכים לתאם הגעה ולהודיע לצוות הרפואי בעת ההגעה, כדי שיוכנסו לחדר מבודד רחוק מהתקהלות.

אם מופיעים תסמינים ועד לבירור רפואי יש להימנע משהייה במרחבים ציבוריים כמו קניונים תחבורה ציבורית, עבודה ולימודים.