67% מהציבור הישראלי חווה פגיעה נפשית, כתוצאה מהמלחמה. כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור עמותת "פעמוני רוח", המפעילה מרכז לטיפול ושיקום הדדי של אנשים ובעלי חיים.

טרגדיה במודיעין עילית: פעוט בן מספר שבועות נפטר כתוצאה ממוות בעריסה
מהמילואים בעזה למפגש הצלת החיים: נדב תרם מח עצם והציל את הודיה

כ-8% מהנשאלים השיבו, כי בעקבות המלחמה הם כבר החלו בטיפולים נפשיים. 13% ענו כי החלו להתעניין בטיפול נפשי, אבל טרם החלו אותו. כ-46% מהנשאלים ענו כי הם מרגישים פגיעה נפשית בעקבות המלחמה, אבל לא התעניינו בטיפול נפשי. בקרב נשים. 84% מהנשאלות ענו כי חוו פגיעה נפשית ו-24% ענו שכבר פנו לסיוע נפשי או שהחלו להתעניין בכך. 

לעומתן, רק 50% מהגברים דיווחו על פגיעה נפשית ורק 19% מהגברים התעניינו או החלו בטיפול נפשי. אוכלוסייה נוספת שדיווחה על פגיעה נפשית משמעותית כתוצאה מהמלחמה היא אוכלוסיית הצעירים, גילאי 18-34. 71% מהצעירים דיווחו על פגיעה נפשית.

25% מתעניינים או כבר החלו בטיפול נפשי. לעומתם, רק 46% מהאוכלוסיה המבוגרת, גילאי 55 ומעלה, דיווח על פגיעה נפשית ורק 10% מהם התעניינו או החלו בטיפול.

פעילות צוות הקרב של חטיבה 401 (צילום :דובר צה"ל)

תופעה מעניינת, שעולה מהסקר, היא שלא חל גידל בקרב האוכלוסייה הישראלית בתחושת הסולידריות עם קבוצות הנחשבות, לעיתים, כפגיעות ובכללן נשים, ילדים וקשישים. בתשובה לשאלה, "האם המלחמה השפיעה על הסולידריות שלך עם ילדים", רק כ-52% ענו שהיא עלתה. 

46% ענו שהיא לא השתנה וכ-2% אפילו ענו שהיא ירדה.  48% ענו שרמת הסולידריות שלהם עם קשישים עלתה, לעומת 50% שענו שהיא לא השתנה. 46% ענו שרמת הסולידריות שלהם עם נשים עלתה, לעומת 51% שענו שלא חל בה שינוי.

עוד עולה מהסקר, כי 21% מהנשאלים ענו כי הם נמנעים מללכת לטיפול נפשי כתוצאה ממחסור במטפלים זמינים.  כרבע (26%) מאלו שדיווח על פגיעה נפשית ענו כי נמנעו מללכת לטיפול נפשי בגלל המחסור.  

עמותת "פעמוני רוח" היא מרחב לטיפול הדדי באנשים ובבעלי חיים.  העמותה מפעילה בית מחסה לבעלי חיים בכפר סבא, ומפגישה בין סיפורם של בעלי החיים לסיפורם של בני האדם ובכך מאפשרת את תהליך השיקום הדדי של בעלי חיים ושל ילדים, בני נוער ומבוגרים נפגעי טראומה  

ד"ר נועם רודיך, מייסדת עמותת פעמוני רוח "הקרקע נשמטה לכולנו מתחת לרגליים. איבדנו אמון בבני אדם, באחרים, וגם במי שאמור לשמור עלינו", אומרת מייסדת עמותת "פעמוני רוח", ד"ר נועם רודיך - "עם זאת, נשארנו עם צורך בקשר כלשהו, קשר שיש בו אותנטיות ונחמה. לכן בעלי החיים יכולים להפוך להיות קשר אמין  וכן יותר, ובוודאי פחות מאכזב מהקשר האנושי".

הסקר נערך בקרב 402 משיבים בגילאי 18 ומעלה המהווים מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל. טעות הדגימה המרבית עומדת על 4.88%.