הזמרת נטע ברזילי חשפה כי עברה היום (שני) ניתוח דחוף בעקבות דלקת התוספתן. זוכת האירוויזיון שיתפה כי פנתה לרופאת המשפחה בעקבות סחרחורות ובחילה בזמן האכילה והרופאה הפנתה אותה לחדר המיון.

"שיערתי שאולי אני אלרגית לחלב או שחסר לי ברזל", אמרה ברזילי. אלא שעם הגעתה למיון נבדקה על ידי כירורג מומחה שהמליץ על ניתוח בעקבות התסמינים והבדיקה הגופנית. ברזילי שהוריה שוהים כעת בחו"ל, עברה את הניתוח והיא מתאוששת כשהיא במצב טוב.

"הניתוח עבר בשלום והשותפה שלי לחדר, סבתא רשל, בירכה אותי ששנה הבאה אני מתחתנת. שתדעו שאם זה קורה רשל שליחה של השם יתברך". ברזילי עתידה להשתתף כזכור בעונה הקרובה של "רוקדים עם כוכבים".

אז מהו התוספתן, מה התסמינים לדלקת, איך מאבחנים ומה קורה בניתוח? הנה כל הפרטים על המחלה השכיחה:

מהו התוספתן?
התוספתן ובשמו הרפואי אפנדציט הוא חלק המשתרך מראשית המעי הגס. למעשה אין לנו בו צורך, ועל פי הסברות מדובר בשייר אבולוציוני שאנו, בני האדם, "נתקענו" איתו. יתרה מזאת נוטה התוספתן לחולל צרות: לעתים רבות מתפתחת בו דלקת, העלולה להתקדם ולגרום להתנקבות של המעי, לאבצס או לזיהום נרחב בחלל הבטן.
 
מה תסמיני המחלה?
דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס) גורמת לרוב לחום גבוה, לבחילות, להקאות, ולכאב אופייני בבטן ימנית תחתונה. תוספתן מודלק הוא מצב חירום רפואי, שדורש ניתוח דחוף, שכן התוספתן המודלק עלול 'להתפוצץ' ולפזר את הדלקת בחלל הבטן – מצב של סכנת חיים מיידית.

נטע ברזילי מאושפזת (צילום: צילום מסך אינסטגרם)
נטע ברזילי מאושפזת (צילום: צילום מסך אינסטגרם)

 
איך מאבחנים?
קשה מאוד לאבחן דלקת של התוספתן, והאבחון המדוייק הוא רק בהסרתו בניתוח. לבד מהסימפטומים, קיימת רגישות ניכרת בבדיקת רופא, בנקודה הקרויה "נקודת מקברני". המדובר על לחיצה על הבטן הימנית התחתונה, בקו שבין הטבור לירך הימני. ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד המראה במקרים מסויימים האם מדובר בתוספתן מודלק.
 
בכל מקרה של חשש כזה, מועבר החולה להשגחה במחלקה הכירורגית תחת צום ועירוי נוזלים. אם הכאבים חולפים בתוך יממה או שתיים, משוחרר המטופל לביתו. אם לא, מועבר החולה לניתוח, בו מוסר התוספתן בכל מקרה - גם אם נתגלה שהוא תקין.
 
איך מטפלים?
הטיפול היחיד המקובל באפנדיציטיס הוא בניתוח, במהלכו מבוצעת כריתה של התוספתן. כאשר קיימת הצטברות מוגלה (אבצס), מטופל החולה באמצעות אנטיביוטיקה בתוספת ניקוז המוגלה מהאזור, על פי שיקול הרופא המטפל. את הניתוח ניתן לבצע גם בשיטה הזעיר פולשנית (לפרוסקופיה) או בשיטה הפתוחה באמצעות חתך קטן בבטן ימנית תחתונה.
 
הניתוח נמשך כשעה, לאחריו מועבר המטופל לאשפוז למשך כ-48 שעות. הניתוח אינו פטור מסכנות: לעתים רחוקות מתפתח זיהום באיזור הניתוח, או באיזור שבו היה התוספתן בבטן הימנית התחתונה. כמו בכל ניתוח, עלול להתרחש גם דמם באיזור הניתוח או בתוככי הבטן.
 
במקרים מסויימים, עשוי המנתח לטפל באופן ניסיוני באנטיביוטיקה לתוך הוריד, לפני ביצוע הניתוח. במידה והחולה משתפר באופן ניכר, כאב הבטן החום והבחילות חולפים לחלוטין - הוא משוחרר לביתו. עם זאת, סביר שבמקרה שהכאב חוזר - ייאלץ החולה לעבור ניתוח כריתה של התוספתן.

נטע ברזילי מאושפזת (צילום: צילום מסך אינסטגרם)
נטע ברזילי מאושפזת (צילום: צילום מסך אינסטגרם)