גלוטן הוא אחד מהחלבונים של החיטה, שמדביק את מרכיבי הבצק כך שהאוויר לא משתחרר בזמן ההתפחה והמאפה נהיה אוורירי ותופח יפה. הגלוטן לא משמין, לא נדבק למעיים, לא גורם לשום נזק בריאותי אלא אך ורק באנשים שהתגלו בבדיקות דם ובדיקות רפואיות כרגישים לגלוטן, בשאר האנשים אין  שום בעיה לצרוך ואין שום סיבה לשלם יותר על מוצרים ללא גלוטן.

בכל זאת, יש מי שעושים גמילה מגלוטן כשיטה לירידה במשקל, כי מי שמפסיק לאכול עוגות, מאפים, לחמים, פסטות, עוגיות, בורקס ושאר הפחמימות המשמינות חוסך המון קלוריות מיותרות. אבל השיטה לא בהכרח תורמת לירידה במשקל, אפשר להגיע לצריכת קלוריות גבוהה מאוד גם ללא גלוטן, אם אוכלים הרבה פירות יבשים, אגוזים ותפוחי אדמה.

ללא גלוטן  (צילום: אינגאימג)
ללא גלוטן (צילום: אינגאימג)

על אחת כמה וכמה, האנשים שמתחכמים וקונים מהמדפים של חולי הצליאק פסטה ללא גלוטן, וופלים ללא גלוטן ולחם ללא גלוטן – צריך לדעת שבכל אלו יותר קלוריות מן המוצרים הרגילים כי הם יותר כבדים ודחוסים, ובטח שלא תורמים לירידה במשקל.

בכל מקרה, אין בעיה להרכיב תפריט מאוזן ואפילו בריא יותר ללא קמח לבן או אפילו מלא. לחם וחיטה הם לא מרכיב הכרחי בתזונה שלנו, ויש הרבה תחליפים אפילו יותר בריאים.  אני אפילו בעד לוותר על קמח לבן וסוכר לבן, אבל בלי שום קשר לגלוטן.

האזינו: