פגיעה באוכלוסיות המוחלשות: עמידר גובה שכר דירה כפול על דירה אחת

כדי להגדיל את מאגר הדיור הציבורי, המדינה מפצלת באופן מלאכותי דירות ומונעת מדייריהן לרכוש אותן על פי חוק, בתנאי שישיבו למדינה מחצית מהנכס שבו הם מתגוררים עשרות שנים

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
דיור ציבורי
דיור ציבורי | צילום: יח"צ
3
גלריה

"פתאום אמא חויבה פעמיים בשכר דירה, ושמנו לב לכך באיחור רב. אם במשך שנים ארוכות שילמנו את שכר הדירה לעמידר פעם אחת, בשובר אחד, בסביבות 700־800 שקל, פתאום החיוב קפץ ועלה בהתמדה. לא יכולנו לעמוד בתשלומים האלה", מספר דובב, אחד מבניה של שרה.

שרה כהן
שרה כהן | צילום: ללא קרדיט

"בגלל החוב שנצבר, עמידר לא הסכימה לשמוע על שיפוץ הבית, גם אם זה לראשונה זה עשרות שנים. והשיא היה כשהתעניינו לגבי מימוש הזכות של אמא לרכוש את הנכס על פי חוק כדיירת מוגנת. התנאי שמשרד השיכון באמצעות עמידר העמיד בפנינו למכירת הבית אחרי שיפוץ היה גם הסדרת ה'חוב' שהם השיתו על אמא וגם ויתור על מחצית המגרש שהבית עומד עליו", מוסיף דובב.

לאחר שהמקרה הגיע לידיעת "מעריב", נערך בירור מול עמידר ומשרד הבינוי והשיכון. עולה כי מדובר במדיניות סדורה של המדינה: במטרה לממש את היעד הקריטי של הגדלת מאגר הדיור הציבורי ולצמצם את תור אלפי המשפחות הממתינות לדיור בכל רגע נתון, בייחוד לדירות קרקע נגישות לאנשים עם מוגבלות כמו זו ששרה מתגוררת בה, מפצלת המדינה חד־צדדית כל קרקע שנכס דיור ציבורי יושב בה, במקום לרכוש דירות נגישות חדשות למאגר.

וכך, באותה הפעולה, כדי לסייע לכאורה למשפחות הממתינים לדירה, גוזלת המדינה בחסות החוק את זכויות הדיירים העניים והקשישים, הזכאים לרכוש את דירותיהם ממנה. זאת, אם היא מוצאת כי ברישום המקרקעין מדובר בשתי חלקות או "תת־חלקות", כמו במקרה של שרה כהן מרמלה.

במקרה של משפחת כהן, כל התהליך נעשה מתחת לאפה של אם המשפחה בחוסר שקיפות - הפיצול המלאכותי של קרקע שעליה נמצא הצריף, הכפלת שכר הדירה ובתוכו ה"קנס" על סירובה של המשפחה לחתום על ההסכמה הנדרשת מהם, למסור מרצונם לידי המדינה מחצית מהמגרש ללא פיצוי.

דירה למכירה
דירה למכירה | צילום: אלוני מור

כל אלה נעשו מעל לראשה של הקשישה ונודע לילדיה רק כשביקשו לרכוש את הנכס, תוך הסדרת החוב ושיפוצו לראשונה. משפחת כהן מעוטת האמצעים נערכת לפנות להליכים משפטיים נגד המדינה כדי לא לוותר על מחצית הנכס, ולכל הפחות להביא את המדינה להסדר פריסת החובות ולשיפוץ הבית הרעוע.

באפשרותה להגיש בקשה לרכישת הדירה בהתאם לחוק הדיור הציבורי. עם זאת, רכישת הדירה מותנית בתשלום חובות טרם ביצוע העסקה, ולא ניתן לכלול את התשלום בתשלום על הנכס עצמו. המשפחה צברה חובות בהיקף של למעלה מ־200 אלף שקל לאורך השנים עוד בטרם העלאת שכר הדירה".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "במקרה האמור, מדובר בנכס אשר קיימות בו זכויות בנייה המאפשרות הקמה של שתי יחידות מגורים נפרדות וראויות. הדיירת אינה זכאית לרכישת שתי הדירות על פי הוראות החוק. אולם עומדת לה הזכות לרכישת דירה אחת בכפוף להחזרת הדירה השנייה".

תגיות:
דיור ציבורי
/
עמידר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף