בהמשך לפרסום הראשון במעריב: למעלה מ–200 אירועי התעללות ותקיפות קטינים חסרי ישע בידי אחראי, זו תמציתו של כתב אישום החמור שהוגש הבוקר (שני) פרקליטות מחוז המרכז בבית המשפט המחוזי בלוד, כנגד אורלי דוידוביץ ובתה דניאל ליבוביץ, הגננות המתעללות "ממעון הלולי של אורלי" בכפר גנים ג' בפתח תקווה.

בכתב האישום עליו חתומה עו"ד טלי קרת, מייחסת המאשימה לבת דניאל ליבוביץ חלק עיקרי בעבירות החמורות, אולם גם חלקה של האם לא מבוטל, ולבד מעבירות שביצעו כל אחת בנפרד כלפי הפעוטות , נטלו השתיים בצוותא שותפות למעשים נפשעים.

מחאה נגד הגננות המתעללות מפתח תקווה (צילום: אבשלום ששוני)
מחאה נגד הגננות המתעללות מפתח תקווה (צילום: אבשלום ששוני)

עו"ד קרת מציינת בכתב האישום כי כל אחת מהנאשמות היו אחראיות על טלטול ילדים, הטחתם על הרצפה, השלכתם למיטה תוך שהם סופגים מכות מקרשיה , משיכות בשיער וסטירות ללא כל סיבה ומעל לכל - קשירת פעוטות בטרמפולינה במשך שעות ארוכות מול קיר והשארת פעוטות בחדר במשך שעות ללא השגחה או פיקוח.

כתב האישום מבוסס במרביתו על אירועים שתועדו במצלמות האבטחה, כאשר בפרקליטות החליטו לייחס לנאשמות עבירות של התעללות בקטין חסר ישע ותקיפה של קטין חסר ישע בידי אחראי.

במקביל להגשת כתב האישום הורי הפעוטות, שחוו את ההתעללות מצד צמד הגננות, צפויים להפגין מחוץ לבית המשפט בדרישה כי השתיים יישארו במעצר עד לתום ההליכים נגדן. אתמול קיבלו ההורים שילדיהם נמצאים בתיעודים, שיחות טלפון מהפרקליטות במהלכן הסבירו להן את מהות המעשים והעבירות. "זה טירוף חולני, אנחנו המומים, מבינים כעת את חומרת האירועים. שתי נשים מפלצות שטניות ארורות", אומרים ההורים. הפרקליטות תבקש את הארכת מעצרן של שתי הגננות עד לתום ההליכים נגדן.

"הסייעת נהגה להכות, לדחוף ולמשוך את הפעוטות"

הסייעת, דניאל ליבוביץ', נאשמת כי תקפה בעשרות מקרים תינוקות ופעוטות בגן, בין היתר בכך שהרימה אותם באמצעות משיכת קצות ידיהם או תוך אחיזה בחולצתם והנפתם באוויר וכן נהגה להכות, לדחוף ולמשוך את הפעוטות. עוד נהגה לייבוביץ' להותיר את הפעוטות לפרקי זמן ארוכים ללא השגחה ואף נהגה להותיר חלק מהפעוטות קשורים בטרמפולינה או בלול למשך שעות ארוכות.  

כך למשל באחד המקרים, ניגשה לייבוביץ' לאחד הפעוטות אשר ישן באותה העת במיטת לול. בעודו ישן, אחזה בעורף חולצתו, הרימה אותו במהירות ובפתאומיות והניחה אותו על הרצפה. הפעוט פרץ בבכי ונשכב על הרצפה על מנת לחזור לישון. בשלב זה שבה לייבוביץ' ואחזה בחוזקה בעורף חולצתו, הניפה אותו באוויר בעוצמה מעלה ומטה מספר פעמים, כאשר רגליו נחבטות ברצפה, הכל בעוצמה רבה ובעוד הפעוט מטלטל באוויר. לאחר מכן הורידה את הפעוט לרצפה ועזבה את החדר.

הורי ילדי גן לולי בהפגנה מול בית המשפט בפתח תקווה, נגד הגננות החשודות בהתעללות (צילום: אבשלום ששוני)
הורי ילדי גן לולי בהפגנה מול בית המשפט בפתח תקווה, נגד הגננות החשודות בהתעללות (צילום: אבשלום ששוני)

במקרה נוסף, ניגשה לייבוביץ' לפעוט ששיחק עם אחד הכיסאות בגן וסטרה לו בחוזקה במצחו ללא סיבה נראית לעין. כתוצאה מעוצמת המכה נחבט ראשו של הפעוט בלול סמוך והוא נפל לרצפה ופרץ בבכי ונותר כך עד שלייבוביץ' יצאה מהחדר. זמן לא רב לאחר מכן התקרבה לייבוביץ' לאותו פעוט והכתה אותו בחוזקה בראשו תוך שדחפה אותו אחורנית. כתוצאה ממעשיה הפעוט נפל לרצפה, נחבט בראשו ופרץ בבכי.

בהזדמנות אחרת עת חיתלה את אחת הפעוטות, הבחינה לייבוביץ' כי פעוט אחר נרדם בכיסאו. בתגובה, נטלה חיתול בד והצליפה באמצעותו בחוזקה בראשו של הפעוט אשר התעורר בבהלה כתוצאה מהמכה, ופרץ בבכי. בהמשך הוציאה אותו מכיסאו ודחפה אותו כך שנפל ונפגע בראשו. 

"הכתה בחוזקה, הטיחה ברצפה": האישומים נגד הגננת

נאשמת כי בהזדמנויות רבות תקפה תינוקות ופעוטות בגן בכך שבין היתר הרימה אותם תוך אחיזה בחולצתם והנפתם באוויר, וכן הכתה, דחפה ומשכה את הפעוטות. כמו כן דווידוביץ' נהגה להעניש פעוטות ע"י הוצאתם מהגן והותרתם ללא השגחה, כל זאת תוך התעלמות מבכיים. בנוסף, דווידוביץ' נכחה וצפתה ברבים ממעשי ההתעללות והתקיפה של בתה הסייעת, מבלי שפעלה בנדון ובכך אפשרה את המשך התקיפה וההתעללות וכל זאת תוך שהיא מסתירה מהורי הפעוטות את ההתרחשויות בגן.

חלק מן האישומים המתוארים בכתב האישום בוצעו על ידי כל אחת מהנאשמות לבד ואילו חלקם האחר בוצעו על ידן בצוותא. כך למשל, באחד המקרים שהתה אחת הפעוטות בחדר התינוקות בעודה חגורה בטרמפולינה כשהיא לבדה. תוך מאמציה של הפעוטה להשתחרר מהטרמפולינה היא התהפכה כך שהטרמפולינה מעליה והיא קשורה תחתיה. בהמשך לכך פרצה הפעוטה בבכי, אז נכנסה דווידוביץ' לחדר, הביטה בפעוטה כשהיא בוכה ושוכבת מתחת לטרמפולינה, התעלמה מכך והמשיכה בדרכה, מבלי לסייע לפעוטה.

בהמשך, נכנסה לחדר לייבוביץ' אשר אחזה בטרמפולינה והפכה אותה, תוך הטחתה בחוזקה ברצפה, כך שהפעוטה הטלטלה בתוכה כאשר ראשה מוטה כלפי מטה ורגליה כלפי מעלה בעוד הפעוטה בוכה. לאחר מכן שחררה לייבוביץ' את הפעוטה מהחגורה, הרימה אותה מפרקי ידיה והניחה אותה על הרצפה.

הורי ילדי גן לולי בהפגנה מול בית המשפט בפתח תקווה, נגד הגננות החשודות בהתעללות (צילום: אבשלום ששוני)
הורי ילדי גן לולי בהפגנה מול בית המשפט בפתח תקווה, נגד הגננות החשודות בהתעללות (צילום: אבשלום ששוני)

במקרה נוסף נכנסה לייבוביץ' לחדר בו שהו מספר פעוטות עם דווידוביץ', והכתה עם ידה בחוזקה את אחד הפעוטות בראשו ללא סיבה נראית לעין. כתוצאה מהמכה, נשכב הפעוט על הרצפה בתנוחת מגננה, כאשר גופו מכווץ, ראשו טמון ברצפה, רגליו מקופלות וגבו כלפי מעלה. הפעוט נותר בתנוחת המגננה כרבע שעה, כאשר כל אותה העת שתי הנאשמות נוכחות ואף אחת מהן אינה ניגשת אליו. 

בגין האמור נאשמות לייבוביץ' ודוידוביץ' גם בריבוי עבירות של התעללות בקטין חסר ישע על ידי אחראי בצוותא. במקביל לכתב האישום הוגשו נגד שתי הנאשמות בקשות מעצר עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדן.

בנוסף, באופן תקדימי, הוגשה כנגד דווידוביץ' בקשה לחילוט הדירה שבבעלותה, אשר שימשה להפעלת גן הילדים בו בוצעו העבירות המיוחסות לשתי הנאשמות בכתב האישום. 

בכתב האישום מתואר כיצד הנאשמת דווידוביץ' הפעילה לפני כ-6 שנים פעוטון בדירה פרטית שבבעלותה בפתח תקווה. בשל מגבלת מקום בדירה זו, ובמטרה להרחיב את העסק ולהגדיל רווחים, החליטה דוידוביץ' לרכוש נכס גדול יותר. בהמשך לכך רכשה דוידוביץ' נכס הכולל שני מפלסים בפתח תקוה כאשר מיום הכניסה לנכס שימש המפלס התחתון בעיקרו לניהול ותפעול גן הילדים "לולי של אורלי", וזאת תוך שהיא נמנעת מלהצהיר בפני הרשות המקומית כי היא מפעילה בנכס גן ולקבל אישורים מתאימים לכך.

לאור האמור, וזאת בהמשך לתקנות סדר הדין הפלילי המאפשרות בקשת חילוט רכוש אשר שימש לביצוע עבירה, הוגשה בקשה לחילוט לנכס וזאת כחלק מהגברת מנגנון ההרתעה העתידי כלפי נאשמים.

בהמשך להגשת כתב האישום ובקשת החילוט נמסר מהפרקליטות: "כתב האישום שהוגש מתאר אירועים קשים שהדעת של כל אדם נורמטיבי אינה סובלת – מעל מאתיים אירועי אלימות והתעללות, שנעשו במשך חודשיים על בסיס יומיומי, שיטתי, בפעוטות רכים שלא עשו דבר לאף אחד. כואבת במיוחד העובדה שהדברים נעשו דווקא על ידי מי שהיו אמורות לדאוג לשלומם ולהגן עליהם. הנאשמות הן גננת, מנהלת ובעלים של הגן ובתה המשמשת סייעת, שההורים הפקידו בידיהן את היקר להם מכל. במקביל להגשת כתב האישום הוגשה גם בקשה לחילוט הדירה שבבעלות הנאשמת, אשר שימשה להפעלת הגן בו בוצעו העבירות. זהו צעד נוסף וחשוב במאבק הבלתי מתפשר שמנהלת הפרקליטות נגד התעללות בפעוטות ובחסרי ישע".

מור דקל יו״ר העמותה הישראלית למען הילד בגיל הרך: "בצער רב שוב נחשפנו למקרה קשה ומזעזע במסגרת פרטית שנוהלה שנים והמון המלצות ונשארה תחת הראדר!. חוק הפיקוח וחוק המצלמות שנכנסו לתוקפם היו אמורים להביא בשורה של ממש. אולם, מיום כניסת החוקים לתוקף אנו מתריעות על העובדה שלמרות החוקים - אין אכיפה, אין סמכויות ואין מערכת מבוקרת שמקצה משאבים למען הצלת פעוטות וחסרי ישע! מקרי ההתעללות והאלימות, שאנו עדים להם, חדשות לבקרים, מחזקים את זעקתנו ופגיעה קשה ביותר בילדים, אך אינם הפגיעה היחידה. המחסור במטפלות - מחנכות מקצועיות, בעלות הכשרה ראויה בתחום הגיל הרך ומודרכות מקצועית תוך כדי עבודה, מספר הילדים הרב באחריות מטפלת-מחנכת בודדת, גודל קבוצת הילדים והחסר הקיים במסגרות חינוכיות מתאימות, אינם מאפשרים מענים לצרכי התינוקות והפעוטות. הפגיעה בילדים ניכרת בהווה ובעלת השלכות מרחיקות לכת על עתידם".

עוד היא הוסיפה כי "החרב בקרוב תתהפך עלינו. משבר אמון חריף בכל התחום, אי אמון גורף בין ההורים למסגרות, חוסר כח אדם, ואי תקצוב ראוי למהלך גדול ומורכב זה. שרת החינוך שיצאה הראשונה שאכן באה ולקחה את התחום תחת כנפיי משרד החינוך- הרי שם מקומו. אך אבוי לנו אם המעבר יגמר בהצהרה מערכתית בלבד ללא תשתית ראויה והנחת אבני ייסוד מיידים. אנו קוראות למיצוי הדין מצד מערכת המשפט בהתייחס למי שקבלו את מלא הקרדיט מצד הורים ופעוטות שהופקדו בידיהן והיו צריכות לדאוג לרווחתם של הפעוטות ובמקום זאת הן בגדו בילדים ובהוריהם במקביל, המדינה צריכה לצאת באופן מיידי עם תוכנית חירום לאומית למיגור התופעה של פגיעה והתעללות בפעוטות. יש להוציא נוהל תפעול וטיפול בנפגעי עבירה, להרחיב את הסמכויות הניתנות לרשויות המקומיות הקצאת תקן לכל רשות על חשבון המדינה למוביל יישובי על תחום לידה עד 3 בעל סמכות של מפקח מטעם משרד החינוך אשר יוכל למפות את כלל המסגרות, ולהיכנס למסגרות פרטיות ומפוקחות כאחד בעירו, ביקורת על המצלמות וצפיה, תיקון מידיי לחוק המצלמות, עם סנקציות. וכמובן, יציאה עם תוכנית חירום ל״ריפוי״ מקצוע המטפלת לגיל הינקות. שינוי בתנאי ההעסקה ושיפור התגמול, קביעת תאריך מיידי לכינוס ועדת המחירים, כל אלה יביאו א.נשים ראויים לעבודה במערכת החינוך לגיל הרך ", סיכמה.

דורית חזן, יו"ר ארגון גננות מחנכות מבית ההסתדרות הלאומית מסרה: "חובה להכין תשתית לגיל הרך, שתכשיר ותבקר את כל מחנכות הגיל הרך כדי שלא נראה עוד מקרים מזעזעים מעין אלה. יש להשית על אותן מטפלות את העונש המקסימלי למען יראו וייראו וזאת בכדי שהמתעללים הבאים יחשבו פעמיים לפני שהם יבצעו את זממם. אסור שדם תלמידנו יהיה הפקר בידי אנשים שאינם ראויים לכך".

דניאל ביכלר, יו"ר עמותת דור איתן לקידום מעמד הילד בישראל, הוסיפה: "המקרה הקשה שנחשף בגן הילדים בפתח תקווה מעיד שכמדינה, לא למדנו כלום. העובדה שאחרי מקרה יסמין וינטה ז"ל וגן הזוועות של כרמל מעודה, אנו ניצבים שוב בפני הסעיפים הנוראיים והקשים האלה בכתב האישום שהוגש היום, מעידה אלפי מונים על הדרך השגויה שבה צועדת מדינת ישראל. הגיע הזמן לפיקוח אמיתי, ל׳שיניים׳ של החוק שיעזרו למנוע אירועים כאלה, להכשרה של אנשי הצוות ולטיפול יסודי בעולם הפרוץ של גילאי 0-3.  אף ילד לא צריך לעבור את הרע הזה ואין לנו צורך בעוד ועוד כתבי אישום קשים, שמדירים שינה מעיני ההורים כולם במדינת ישראל. הגיע הזמן לעשות מהפכה. לא פחות".