ביום חמישי האחרון החל הדיון בבית הדין הבין־לאומי לצדק בהאג במסגרת עתירת דרום אפריקה נגד ישראל בטענה כי מתבצע רצח עם בפלסטינים שברצועת עזה. ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו ב־103fm עם אל"מ (מיל') עו"ד דניאל ריזנר, לשעבר ראש מח' הדין הבין־לאומי בפרקליטות הצבאית והמשנה לנשיא ארגון המשפטנים היהודים הבין־לאומי, אשר הביע את דעתו על התפתחות המשפט.

יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

"יום חמישי היה קשה משום שזה היה כמו לשמוע את הפרוטוקולים של זקני ציון יחד עם מיין קאמפף. הדרום אפריקאים לקחו את המשימה בצורה הקשוחה ביותר כאשר הם מייחסים לנו רצח עם, אגב לא מאוקטובר 2023, אלא ממאי 1948. עכשיו, זו לא טעות או משהו שהם עושים בהיסח הדעת, הם ניסו להסיט את תשומת הלב הרחק מאוקטובר 2023 והם למעשה מספרים סיפור, אומרים, 'הישראלים יטענו שהאירוע התחיל באוקטובר 2023, מה פתאום, זה התחיל לפני 80 שנה'". 

כלומר הם ניתקו את חמאס מהפאזל הזה והלכו להיסטוריה. 
"הלכו לגרסה של ההיסטוריה שמתאימה לספרי הלימוד של ארגוני הטרור. זה גם לא מקרה שדרום אפריקה היא זו שמובילה את המהלך כי המפלגה השולטת בדרום אפריקה היא למעשה תומכת בארגוני הטרור הפלסטינים וחמאס כבר שנים ארוכות. במובן הזה, מצא מין את מינו". 

"בצד החיובי מדובר על בית הדין הגבוה ביותר במשפט הבין-לאומי בעולם, אין ערכאה מעליו בכדור הארץ. מצד שני, 15 השופטים שלו נבחרים בבחירות מרשימה שמוגשת לאישור מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם ו־15 השופטים נבחרים על פי מפתח גיאוגרפי. מזה אתם יכולים כבר להבין שלמעשה מינוי השופטים הוא אירוע פוליטי לחלוטין, פעם אחת. פעם שנייה, רמתם של השופטים איננה אחידה. חלקם הם מהמשפטנים הבין-לאומיים המובילים בעולם וחלקם בואו נאמר, הם לא". 

"אהרן ברק מביא שני דברים לשולחן השופטים שהם קריטיים. הדבר הראשון והכאילו טריוויאלי, הוא יוודא שידברו על העמדות הישראליות גם בחדר השופטים ושגם ישימו לב לכל הטיעונים המעולים שטענו ביום שישי. הדבר הזה הוא לא טריוויאלי, משום שחלק לא מבוטל מהשופטים הולכים לשפוט לפי העמדות המדיניות של המדינה ששלחה אותם אבל חלק מהשופטים שאין למדינה שלהם אג'נדה ישפטו לפי הטיעונים שהם קיבלו. לכן קריטי שיהיה שם מישהו שיזכיר להם את הטיעונים ואת העובדות". 

הטיעונים שלנו היו טובים?
"הטיעונים היו מעולים. זכיתי לעבוד עם רוב הצוות שהופיע, אני יכול להגיד שהטיעונים היו לא רק טובים משפטית, הם גם דיברו על הנושאים שהיו חייבים לחדד אותם. אהרן ברק הוא מהמשפטנים המוערכים בעולם ואני לא אתפלא אם חלק מהשופטים שיושבים באולם, כשהם למדו משפטים, הם כבר למדו פסיקות של אהרן ברק. זאת אומרת, נכנס לחדר מישהו שאף אחד לא יכול להרשות לעצמו מקצועית להתעלם ממה שהוא אומר בצורה מוחלטת. זאת תרומה סופר משמעותית. אם היינו מביאים שופט אחר, מוכשר ככל שיהיה, את הדלתא הזאת הוא לא היה מביא לשולחן". 

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103fm