ראש המל"ל לשעבר, האלוף (מיל') יעקב עמידרור שוחח הבוקר (רביעי) עם אודי סגל וטל שלו ב-103FM, והתייחס להכרעה בין עסקת חטופים לבין כניסה לרפיח, וכן לאולטימטום שהציב השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לראש הממשלה נתניהו.

"שרים תמיד אמרו שיש קשר בין מה שהממשלה תחליט לבין מה שיעשו בממשלה, זה לא דבר חדש. הייתי אומר שזה אפילו לגיטימי, שר נבחר בכדי לקדם דרכים מסויימות. צריך לזכור, גם אם ההחלטה התקבלה בניגוד לדעתו של השר הוא עדיין חלק מהמשלה ולכן הוא אחראי עליה לפחות מבחינה אתית. העניין הזה הוא לא דבר חדש. עצם העניין שאנשים קושרים בין מעשים מסוימים להישארותם בממשל הוא לגיטימי, העניין הוא איך עושים את זה, באיזה שפה ואיך מתנהל הדו שיח בינם לבין ראש הממשלה. זה כבר נוגע לחופש הפעולה הפוליטי שיש לראש הממשלה, עד כמה יש לו אלטרנטיבה, עד כמה הדחיקה לפינה תביא למצב שהממשלה תתפרק, ואת זה הוא לא רוצה. אני מסתכל על המשאלים שנעשים על הבחירות, ברור לכם ששום צד לא יכול להרכיב ממשלה. באופן טבעי שרים משתמשים בכוחם הפוליטי לקדם עמדות, העניין הוא זה הצורה שהוא נעשה, בין ילדותית ליהירה, ולא על עצם הדבר צריך להלין אלא על האופן שבו זה נעשה", פתח עמידרור את דבריו. 

יעקב עמידרור  (צילום: פלאש 90)
יעקב עמידרור (צילום: פלאש 90)

"זה ברור שאם תהיה עסקה חלק מהעסקה תהיה דחיית הכניסה לרפיח, זה ברור. למה זה ככה? זה כבר עניין של מו"מ ושל המציאות בשטח, אבל זה ברור שזו תהיה התוצאה המיידית. האם לאחר תום הפסקת האש, 40 יום לאחר חתימת העסקה, באמת יחזרו לרפיח? זו שאלה של החלטה. אין ספק שהלחץ הבינלאומי לא להיכנס לרפיח יגדל בצורה משמעותית. האם הארבעים יום ישנו את היכולת של צה"ל להיכנס לרפיח? כנראה שלא. חמאס יהיה מוכן יותר טוב, אולי צה"ל ישלם בהרוגים על הדחייה, אבל הדחייה לא תיצור מצב שבו צה"ל לא יוכל להיכנס לרפיח. ברור שהלחץ הבינלאומי יגדל", הוסיף.

כשנשאל האם הוא רואה כאן סיכוי אמיתי לשינוי הלוחות במזרח התיכון, השיב עמידרור: "כאשר אומרים בעתיד על המזרח התיכון, אין אפשר להגיד חסר סיכוי. אבל יש בה ליקוי אסטרטגי מאוד גדול, משום התוכנית הזו מניחה שהחמאס, כוחו הצבאי של החמאס, לא יחוסל בעזה - זה רע מהבחינה שאנחנו חייבים להראות לעולם שמי שעושה מעשים כמו החמאס לאחר מכן אנחנו מחסלים את כוחו הצבאי, המהלך הזה יכול להיות במצב שבו כל המהלך יהיה תלוי ברצון הטוב של החמאס, והחמאס עוד יתחזק אחרי הדבר הזה, והדבר השלישי, קשה לי לראות היום במדינת ישראל תמיכה נלהבת או תמיכה סתם במדינה פלסטינית שהאמריקנים לא יכולים לתת ערבות שלא תשלט על ידי החמאס. התוכניות האמריקניות שאפתניות מאוד אבל יש בהם סיכונים כל כך גדולים למדינת ישראל שצריך מאוד בזהירות להתקדם אם בכלל. את נושא המדינה פלסטינית יהיה קשה למכור לאזרחי מדינת ישראל, זו אפשרות סבירה שרמאללה תשלט על ידי חמאס".  

לסיום דבריו התייחס עמידרור לסיכויי הנורמליזציה עם סעודיה: "אין ספק שעבור מדינת ישראל הסכם עם סעודיה הוא ממש שינוי אסטרטגי. אבל בין הימים שבהם עסקנו בנושא הזה ונתניהו הוביל מאמצים כבירים לבין היום היה אירועי שבעה באוקטובר. מזרח התיכון צריך לצאת מהמלחמה הזו עם טביעת אצבע מאוד ברורה - יש קווים אדומים למדינת ישראל. האם נכון לקדם את התוכנית האמריקנית הגדולה? כן, אבל בתנאי אחד - שחמאס ישלם את המחיר של אי קיומו ככוח צבאי ברצועת עזה. איך מחברים בין הדברים? שאלה מעניינת האם זה אפשרי ואיך".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm