במערכת הביטחון ידעו אומנם כבר ביום שני לשרטט את נתיב הבריחה של המחבלים מכלא גלבוע, אבל נכון לאתמול בלילה לא נרשמה כל פריצת דרך במרדף אחר ששת המחבלים שנמלטו בלילה שבין ראשון לשני מכלא גלבוע שבעמק בית שאן. בתוך כך הוחלט להאריך בשלוש יממות את הסגר על יהודה ושומרון, שהיה אמור להסתיים אמש.

השר לביטחון הפנים, עמר בר לב, עדכן הבוקר כי ״מיום שני לפנות בוקר, עם היוודע דבר הימלטותם של האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע, משטרת ישראל, צה״ל ושרות הביטחון הכללי עוסקים במרדף שלא יפּסק עד שנשים את ידינו על המחבלים הנמלטים. במקביל מתנהלת חקירה במטרה לברר האם הבריחה לווותה בפלילים. אנחנו נשים את ידינו על המחבלים הנמלטים, נתקן את הכשלים שהובילו להימלטות ובמידה ונמצא רשלנות מקצועית, נטפל גם בה״.

עמר בר לב, נפתלי בנט ומפכ''ל המשטרה יעקב שבתאי (צילום: רוני עופר, פלאש 90)
עמר בר לב, נפתלי בנט ומפכ''ל המשטרה יעקב שבתאי (צילום: רוני עופר, פלאש 90)

החיפושים נכנסים אל יומם הרביעי ובמשטרה ובשב"כ מעריכים כי לפחות חלק מהנמלטים עדיין שוהים בישראל והם מקבלים סיוע מאזרחים ישראלים. עוד מניחים במשטרה ובשב"כ כי הסיוע לאותם אסירים ניתן הן בשלבי התכנון והן בשלבי המילוט, וכראייה, הרכב שאסף אותם בשעת בוקר מוקדמת.

כוחות גדולים המונים כאלף שוטרים ממשיכים בחיפושים אחר הנמלטים כשהם מסתייעים באמצעים מיוחדים, רחפנים וכוחות מיוחדים.את המצוד מוביל השב"כ מבחינה מודיעינית, כשכוחות של משטרת ישראל וכן כוחות מיוחדים פועלים בשטח ישראל וברחבי יהודה ושומרון, בעיקר באזור העיר ג'נין והכפרים הסמוכים לה, שמהם הגיעו מרבית המחבלים הנמלטים, כולם חברי ארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני (גא"פ), למעט זכרייה זביידי, פעיל הפת"ח המוכר.

ההערכות המובילות הן שהאסירים התפצלו לשתיים או שלוש קבוצות בריחה, ושחלקם כאמור כבר ברחו לשטחי הגדה. במערכת הביטחון גם סימנו את הגבול עם ירדן כנקודה אפשרית למעבר המחבלים למדינה ערבית עוינת לישראל, שם יוכלו למצוא מקלט.

אתמול, לראשונה, אף ביצע צה"ל מעצרים של קרובי משפחה של המחבלים בכפר עאראבה שבפאתי ג'נין, ועצר את אביו של הנמלט מנאדל ענפיאת ועוד שלושה מבני משפחת עארדה. על פי דיווח מאוחר יותר, אביו של עניפאת שוחרר לאחר זמן קצר. מעצרים אלו אינם מעידים בהכרח על מידע מודיעיני שקושר את העצורים לסיוע ישיר לאסירים בבריחה מהכלא, אבל באמצעות מעצרם מנסים בשב"כ לאסוף מודיעין שיכול להיות רלוונטי לחקירה.

נוכח אירוע הבריחה והמהומות בבתי הכלא הביטחוניים קיים אמש ראש הממשלה נפתלי בנט הערכת מצב בהשתתפות שר הביטחון, השר לביטחון הפנים, הרמטכ"ל, ראש השב"כ, מפכ"ל המשטרה, נציבת שב"ס, ראש המל"ל ובכירים נוספים. הוא הדגיש כי לאירועים יש פוטנציאל השפעה על מספר גזרות, ולכן מדובר במאמץ משותף לכלל זרועות הביטחון. 

מהבדיקות והחקירות הראשוניות עולה כי הסוהרת שהייתה במשמרת נרדמה במהלך תפקידה, וכי כמעט שעתיים חלפו מאז שדיווח נהג מונית על תנועת חשודים רעולי פנים שרצים לעבר השדה שמול בית הסוהר גלבוע ועד לשלב שבו התברר סופית כי שישה אסירים ביטחוניים נמלטו מהכלא. שעה ורבע ארכה ספירת האסירים בכלא עד לאישור של מפקד הכלא כי אכן נמלטו אסירים, וגם אז הדיווח הראשון דיבר על חוסר של שלושה אסירים. 

המנהרה דרכה בוצעה בריחת האסירים מכלא גלבוע (צילום: רשתות חברתיות)
המנהרה דרכה בוצעה בריחת האסירים מכלא גלבוע (צילום: רשתות חברתיות)


רק בחלוף כחצי שעה עודכן הדיווח ולסגן מפקד משטרת בית שאן דווח על שישה אסירים שנמלטו. במשטרה ערים לעובדה שהמחבלים, בהנחה שלא עזבו עדיין את הארץ, יגיבו באגרסיביות וירצו לבצע פיגוע ראווה, ולכן מערך אבטחה כבד נשלח לפארקים, בתי כנסת ומרכזי ערים. במקביל, כוחות לא מבוטלים פרוסים במעברים ואלפי חיילים הוזעקו להירתם למצוד במעברים ובקווי התפר.

במשטרה ובשב"כ מנהלים חקירה בתוך חקירה, וזאת מעבר לפעילות המבצעית בשטח. מחד מתנהלת חקירה על עצם בריחת האסירים מהכלא ולה שותפים מחוז צפון במשטרה שגם מרכז את החקירה, השב"כ ויחידת הסוהרים (יח"ס) בלהב 433 במשטרה. במקביל, מתנהלת חקירה על הימצאותם של אסירים מסוכנים ומועדים לבריחה בתא כלא אחד. 

מבנה כלא גלבוע, כפי שתואר בפוסט שהעלה השר לביטחון פנים, מושתת על קונסטרוקציה שעליה הונחו פלטות בטון ולכן גם זכה לכינוי "כספת". קונסטרוקציית הברזל הורכבה ביציקה, כאשר בין פלטות הבטון לקונסטרוקציה לכאורה קיים חלל. בשב"ס סברו כי אסיר בכלא לא יוכל לחצוב בבטון, אלא שפרט אחד נעלם מעיניהם, צנרת המים, הביוב והניקוז מועברת דרך פלטות הבטון ולכן יכולה להוות בסיס ראשון להתחלת החציבה.כלומר, קיים חלל עד חומת הכלא, ובמטרים שנותרו אל מעבר לחומה כבר דאגו האסירים לבצע חפירה במשך חמישה חודשים. 

במקביל, במשטרה לא פוסלים עדיין את האפשרות של מתן סיוע מתוך שב"ס, אם כי עד כה לא עולה חשד בעניין זה. בינתיים נגבו על ידי חוקרי המשטרה עדויות מ־14 סוהרים ואנשי סגל, כאשר מחלקם לפחות נגבתה גם עדות שנייה. מהחקירה עד כה עלה חשד לפיו לפחות חלק מהסוהרים לא ידעו על החלפת התאים לאסירים שנמלטו, חשד החושף כשל חמור בהעברת המידע בין המשמרות של הסוהרים בכלא.