הרמטכ"ל אביב כוכבי התייחס אתמול לעונש שקיבל לוחם גבעתי שהתבטא פוליטית מול פעיל שמאל בחברון, ואמר כי "רק המפקדים בצה"ל יקבעו את ערכיו, את הפקודות ואת הטיפול באירועים חריגים". האלוף במיל' עוזי דיין, לשעבר סגן הרמטכ"ל, ראש המועצה לביטחון לאומי וחבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד, התייחס הערב (חמישי) לסוגיה בתוכניתם של בן כספית ופרופ' אריה אלדד ב-103FM.

התקרית בחברון: החייל שקילל את מפגין השמאל נידון ל-10 ימי מאסר

"אני חושב שלאורך זמן צריך ללכת בכלל לריבונות, גם אם היא חלקית", טען דיין בפתח השיחה. "הרי מה זה ריבונות בסוף? החלת החוק והאדמיניסטרציה, אבל לחלק אותה בין משרדים ממשלתיים שונים אני חושב שזה לא דבר נכון. אני חושב שצריך לשנות את האופי בדברים שונים במנהל האזרחי, ואני מניח שהיריעה היא לא להתחיל להיכנס בדיוק לכל דבר. אבל לפרק את זה לחתיכות קטנות יצור סוג של בלאגן".

כאשר התבקש להביע את דעתו על פרשת התקרית בין לוחמי גבעתי לפעילי השמאל בחברון, אמר: "אני ברשותכם, לא אתחיל לתת ציונים לפה ולשם, אני אעשה את זה בסגנון של מה אני הייתי עושה. ככל כללי לכולם אני מציע, לא כל דבר שחושבים צריך להגיד ולא כל דבר שאומרים צריך לכתוב. צריך לשמור את צה"ל ממלכתי וא-פוליטי, אבל מה זה באופן מעשי? הגיבוי מתחיל קודם כל בדוגמה אישית של המפקדים, בתחקיר ולא חקירה. אני לא נתתי אף פעם למצ"ח לחקור משהו בתחום המקצועי, דברים פליליים כן".

"אני לא הייתי מגלגל שום דבר לתחום המשפט הציבורי, והגיבוי שכולם מדברים עליו הוא למפקדים. גיבוי זה לא כל חייל שעושה דבר מיד כולם צריכים לגבות אותו, הגיבוי הוא למפקדים שמטפלים בעניין הזה. לגבי הענישה, מפקדים לרוב לא מספיק ערים לכך שמילה טובה לחייל ממלאת אותו אושר, וגם נזיפה היא משמעותית. יש נטייה להחמיר בענישה לדעתי. שמעתי שיש עונש להרחיק אותו מלחימה, זה דבר שלא הייתי עושה כמעט בשום מצב", הבהיר.

בנוסף, התייחס לנקודת מבטם של ההורים בסיטואציות מהסוג הזה: "אני מבין מה שכואב להורים, אמרתי זה כבר במשפט של אלאור אזריה, אני אז לא ביקרתי את איזנקוט אישית ולא דיברתי איתו, הוא היה רמטכ"ל וחשבתי שזה לא ראוי, אבל כן הרמתי טלפון ליעלון. אמרתי לו 'אתה שר ביטחון, למה אתה מתערב?', הוא אמר לי 'בגלל שהוא עשה את זה בזדון'. אמרתי לו 'תעשו תחקיר כמו שצריך, אל תגלגל את זה מתחת לגלגלים של האוטובוס המשפטי'".

"בשבילם הילדים שלהם הם ילדים, הם אומרים 'הילד שלי מתגייס לצבא, מתנדב למשימות, ובסוף אם הוא טועה אנחנו לא מוכנים שהתגובה על טעות שלו תהיה למשל שיהיה לו רישום פלילי לכל החיים'. אני מאוד מזדהה עם העניין הזה. זה לא אומר שצריך ללטף כל דבר", ציין.

לסיום, תהו המגישים האם גם הוא שותף להערכות בצפויה התלקחות באזור יהודה ושומרון. דיין הודה כי "אני שותף להערכה שזה יגבר, בעיקר בגלל שהציבור הפלסטיני נותן תמיכה למעשי טרור וארגוני טרור וטרוריסטים פועלים בעיקר לפי מה שהרחוב נותן גיבוי. חילופי שלטון יהיו תירוץ, לטרור יש תמיד תירוץ. אני לא שותף לגמרי להמלצה שלהם לגבי חיזוק הרשות הפלסטינית".

"לדעתי הרשות כבר לא כל כך קיימת, אנחנו נמצאים ערב הליכתו של אבו מאזן וצריך כבר היום להכין את המצב, את התגובה שלנו למצב הזה. הדבר הרע ביותר שיכול להיות שהיא תעבור או בצורה של בחירות או בצורה של טרור לידי חמאס, לכן צריך להכין מבצע מקיף שידאג שאנחנו לא מאבדים את השליטה בשטח לחמאס", סיכם.

סייעה בעריכת הכתבה: שני רומנו, 103FM