המתיחות בקואליציה הגיע אתמול לשיא כשעוצמה יהודית הודיעה כי תחרים מעתה את ההצבעות בכנסת במחאה לתגובה הצבאית לירי הרקטות מעזה. שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, שוחח הבוקר (חמישי) עם גדעון אוקו וסיוון כהן ב-103FM וטען כי "בן גביר שותף בקואליציה הזו, שותף משמעותי, והוא חייב להבין שזה בסדר לקבל ביקורת, וזה בסדר שאנחנו גם נפנה כלפיו ביקורת. זה לא אומר שאנחנו רוצים לפרק את הקואליציה".
בליכוד ממשיכים לתקוף את בן גביר: "לא יכול להתנער מאחריותו על ביטחון ישראל"
"אם הוא לא יבין שבקואליציה יש ריבוי דעות, דעות שונות ומגוונות, אבל בסוף צריך לדעת לשבת ולהסכים יחד, כמובן שהקואליציה לא תחזיק מעמד. אבל אני מאוד מקווה בשביל כולנו שאנשים יתעשתו. אם אנחנו נלך למערכת בחירות מה שיקרה זה שהימין ישב באופוזיציה שנים ארוכות מאוד. מי שרוצה לקחת את האחריות הזו זה עניין שלו", הוסיף.
לדבריו, "אנחנו לא מתרגשים מאיומים כאלו, ההפך - או שתשתנה את הגישה או שבאמת זה סופה של הקואליציה ונלך לאופוזיציה להרבה שנים. הרי זה דבר היסטורי, הבחירות האחרונות היו דבר היסטורי, הימין השיג 64 מנדטים, חסר תקדים. והדבר שיהיה עוד יותר היסטורי שיש מישהו פירק את הדבר הזה".
"הליכוד היא חצי מהקואליציה עם 32 מנדטים, מי שחושב שאנחנו נתאים את עצמנו לשבעה או שישה מנדטים טועה טעות מרה. אנחנו חצי מהקואליציה, אנחנו אלה שצריכים להוביל את המדיניות. המדיניות תובל על ידנו אבל כמובן שאנחנו רוצים לעשות קואליציה טובה, לכבד את השותפות, אבל אף אחד לא יאיים עלינו", אמר.
עוד הוסיף השר הזוהר כי במידה וגישתו של בן גביר לא תשתנה "הקואליציה תתפרק. אנחנו לא רוצים לפטר אף אחד אבל אנחנו חד משמעית לא יכולים לקיים קואליציה כשאנשים מחרימים הצבעות. כשאין לך הצבעות בכנסת אין קואליציה. צריך לקיים שיחות, לנסות להגיע להבנות, אבל בטח לא להחרים הצבעות".
"יש דיונים ביטחוניים שלא חייבים להתקיים עם כל השרים. זו לא הנקודה. יש קבינט שבו בנושאים ביטחוניים שכולם צריכים להיות מוזמנים אבל יש דיונים ביטחוניים אחרים שראש הממשלה יכול לעשות אותם עם גורמים אחרים. איתמר בן גביר משפיע בקבינט, אני מניח שהוא גם בהרבה מאוד מקרים משכנע אבל לא בכל דיון ביטחוני צריך לשתף את כולם", אמר.
לדבריו, "כל הטענות האלה וכל הגישה הזו שהכול הולך למדיה זו גישה קטנונית ולא אחראית. בואו נתחיל לעבוד למען הציבור. מה שמפריע לי בארבעת החודשים האלו שבעיקר דיברנו אבל הרבה פחות עשינו. בואו ננסה לשנות את המשוואה. אני אומר את זה לכל הקואליציה - בואו נתעסק במעשים. האמינו לי שהמדיניות שלנו תבוא הרבה יותר בקלות לידי ביטוי. בארבעה חודשים העדפנו לדבר הרבה ולעשות מעט, מקווה שהדבר הזה ישתנה".
בהמשך, התייחס לדיווח בכאן 11 ולפיו השר לנושאים אסטרטגיים בממשלה, רון דרמר, נפגש בחודש האחרון עם נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, ואמר כי "אני ראיתי את הפרסומים ואני מניח שהם נכונים, אני מניח שזה נועד כדי למצוא פתרון שכן יוכל לאפשר לנו בהסכמה רחבה להביא רפורמה, כי אנחנו מאוד נחושים למשש את הזכות הדמוקרטית שלנו לעשות את השינויים במערכת המשפטית".
על ההפגנה המתוכננת מול ביתו של ברק, הוסיף זוהר: "קודם כל בדמוקרטיה שלנו אנחנו עדיין מאפשרים להפגין, וטוב שכך. אני מקווה שאף אחד לא ירצה לשנות את זה, אני מבטיח שהממשלה שלנו לא תרצה לשנות את זה. כל אחד בוחר בדרך שלו להפגין, אני יכול להגיד רק דבר אחד - זכות ההפגנה היא זכות לגיטימית, גם מול השופט ברק. צריך לזכור שהשופט ברק בחר באופן מובהק להיות אקטיבי בעניין הרפורמה גם ברמה הציבורית".
"אני לא מתכוון להשתתף אבל אני חייב לומר, כל אחד רואה את זה מנקודת המבט שלו. הם רצו לעשות גימיק. השופט ברק בהחלט בחר באופן ברור להביע את עמדותיו גם ברמה הציבורית, הוא התראיין לא מעט, אז לגיטימי להפגין גם מולו. זו מבחינתי המשוואה", ציין.
"מערכת היחסים בין ישראל לארה"ב חזקה והיא תישאר כך תמיד"
בנוסף, התייחס לדיווח בחדשות 13 ולפיו ראש הממשלה נתניהו בלם נסיעות של שר הביטחון גלנט לארצות הברית, וטען כי "נכון להיום מערכת היחסים של ישראל וארה"ב היא טובה ושונה ממה שאולי רוצים שהיא תהיה. אני מניח שמביאים לנשיא ביידן כל מיני אינפורמציות שלא בהכרח נכונות על ישראל. אני רואה מה שקורה בישראל, את הדיס־אינפורמציה. העולם כולו בשנת 2023 בהרבה מאוד מקרים מסתכל על איך שהתקשורת והאירועים מגיעים, ולפעמים הנתונים האמיתיים לא הופכים להיות חזות הכול".
"אני לא מכיר נתון כזה, אבל אני כן יודע דבר אחד - לצערנו מתאים את כל מי שרק רוצה לקבל אינפורמציה ומסר לא נכון שאנחנו חלילה פוגעים פה בדמוקרטיה, אנשים מציגים אותנו כמי שפוגעים בדמוקרטיה וזה פשוט שקר. אנחנו רוצים לחזק את הדמוקרטיה גיוון במערכת המשפט ואיזון. לא שום דבר אחר".
לדבריו, האמריקאים רואים את התקשורת הישראלית, ההפגנות, הבלאגן שנוצר והם מוטרדים מזה. לכן הם גם מביעים את העמדה שלהם באופן שהם מביעים אותה. זה שינסו להציג שיש איזו פגיעה ביחסים בין ישראל לארה"ב, אני מבין את רצון המתנגדים שלנו לעשות את זה אבל זו לא המציאות. נכון, יש אי הסכמות בעניין הרפורמה, וזה בסדר, אפשר גם לא להסכים על הכול עם האמריקאים. מערכת היחסים בין ישראל לארה"ב חזקה והיא תישאר כך תמיד".
בסיום, התייחס לשובו של "יום השיבוש" ואמר כי "אין לי שום בעיה עם מחאות, הפגנות, ואני גם בעצמי בהרבה מאוד מקרים אם יש הפגנה אני משתדל להגיע למפגינים. בלא מעט מקרים הם מסרבים אבל אני מכבד את כולם. אבל דבר אחד לא יקרה - לא יהיו הפרות סדר, לא תהיה פגיעה בשגרת היום יום של האנשים. כשהם אומרים 'יום שיבוש', זה כבר מתחיל רע. אי אפשר לעשות פעולות בניגוד לחוק כי אנשים שהולכים לעבודתם לא יכולים לשלם מחיר בבריאותם או בזמנם החשוב כי מישהו מחליט לשבש את חייהם".
"מי שעובר על החוק ולא מקיים את הזכות הדמוקרטית שלו להפגין לפני החוק צריך לשלם מחיר פשוט - להיעצר ושיוגש נגדו כתב אישום. ההפגנה מותרת על פי כל חוק וכל דין אבל עבירה על החוק זה דבר שהוא לא מקובל ואסור לאפשר אותו בשום צורה", סיכם.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm