ראש האופוציזיה ח"כ יאיר לפיד התייחס הבוקר (שלישי) לחלוקת הכספים קואליציוניים ולתקציב המדינה המסתמן והציג "תקציב אלטרנטיבי". "מה שאנחנו מציגים פה הבוקר, זה מה שהממשלה לא הציגה: תקציב שטוב לכלכלה, טוב למעמד הביניים היצרני והעובד, מחזק את המשק. תקציב שמתניע את שני הדברים החשובים ביותר שצריכים להיות בתקציב: מנועי צמיחה, ומלחמה ביוקר המחיה", אמר בפתח דבריו.

למרות המחלוקות: הממשלה אישרה את תקציב המדינה
פיצוץ בישיבת הממשלה: בן גביר הודיע - "עוצמה יהודית מתנגדת לתקציב הזה"

"בכלכלה אי אפשר לרמות. המספרים מדברים. העברתי לידי הממשלה הנוכחית משק במצב אופטימלי. צמיחה גבוהה, שקל חזק, עודף תקציבי גבוה במיוחד. אחרי ארבעה חודשים של התנהלות כושלת וחסרת אחריות, יש לנו היום משק בהאטה חמורה, אבטלה עולה, אינפלציה, משבר בהיי טק, המנוע של המשק, שקל חלש וגירעון תקציבי גדול. ההתנהלות הכושלת הזו ממשיכה לתוך התקציב שהציגה הממשלה. מה שיש אצלם זה תקציב מחורר, עם אפס חזון, עם 14 מיליארד שקל כספים קואליציוניים. מאות מיליונים למיזמים משיחיים של אבי מעוז ואורית סטרוק, 3.7 מיליארד שנועדו לעודד תלמידי ישיבות לא לצאת לעבודה ולא ללמוד מקצוע", טען.

לדבריו, "אנחנו המדינה היחידה בעולם שמוציאה מיליארדים כדי לשכנע אנשים לא לעבוד ולא לפרנס את הילדים שלהם. אני עובד מול תקציבי מדינה כבר הרבה שנים. כשר אוצר, כראש אופוזיציה, כראש ממשלה חליפי וכראש ממשלה. מה שהביאה הממשלה זה תקציב שאין בו שום בשורה לאזרחים, רק בשורה לפוליטיקאים שמפנקים אחד את השני בכסף של מעמד הביניים הישראלי. תקציב מדינה שמטרתו להביא צמיחה למשק צריך לכלול הכשרות להייטק, עידוד לפריפריה, לימודי ליבה בחינוך החרדי כדי שיהיה להם ארגז כלים לשוק העבודה, הסכמי סחר בינלאומיים שפותחים שווקי ייצוא כמו הסכם הסחר שעשינו עם האמירויות ומיזם I2U2 שעשיתי עם הודו, ארה"ב והאמירויות".

"כל זה אין בתקציב. לימודי ליבה ועידוד תעסוקה בחינוך החרדי אין, גם בחברה הערבית אין, עידוד לפריפריה כמובן שאין. כבר חמישה חודשים מתנהלת מריבה בין שר הכלכלה ניר ברקת לשר העבודה יואב בן צור מי יהיה אחראי על ההכשרות לעבודה, ואין מי שיחתוך ויחליט. ככה לא מנהלים כלכלה, וככה לא בונים תקציב. זה לא חייב להיות ככה. אנחנו קיבלנו לידינו בממשלת השינוי כלכלה במשבר. אחרי שלוש שנים בלי תקציב, אחרי שנתיים קורונה. הנתונים הכלכליים היו בלתי נסבלים. הלכנו לעבוד בזה, יחד עם שר האוצר לשעבר ליברמן ושרת הכלכלה ברביבאי. אחרי פחות משנה וחצי הבאנו את המשק למצב של שגשוג ופריחה עם נתונים כלכליים מהטובים בעולם", טען.

יאיר לפיד (צילום: אבשלום ששוני)
יאיר לפיד (צילום: אבשלום ששוני)

בהמשך כאמור הציג את הצעדים הכלכלים שלטענתו צריכים להינקט. "במקום 14 מיליארד ש״ח כספים פוליטיים מגזריים - 14 מיליארד ש״ח להורדת יוקר מחייה והגברת הצמיחה. הצעד הראשון הוא שב-8 מיליארד ש״ח:  אפשר בשנה הקרובה להוריד את המע"מ ב-2%. (או לחלופין הורדת המע"מ ב-1% לשנתיים הקרובות, אלא שהורדה משמעותית יותר תוביל לשינוי הרגלים והגברת הצריכה, מה שיעלה גם את הגביה)".

"בשיעור של 6 מיליארד ש״ח: כינון מנועי צמיחה שנועדו לשנות את כיוון המשק. באמצעות הרחבה של תעשיות החדשנות בישראל, והרחבה של ההזדמנויות של כל ילד וכל צעיר בישראל להיות חלק מהתעשיות האלה (מבוססת תוכנית מיליון איש להייטק). לצד אלה שינוי סדרי העדיפויות באמצעות שורת צעדים המבוססים על התקציב שהיה בשלבי עבודה סופיים לפני סיים כהונת ממשלת בנט-לפיד", הוסיף.

בנוסף, הציע לפיד להעביר 550 מיליון ש"ח לחוק רווחה לאנשים עם מוגבלויות, 3.7 מיליארד ש"ח לשנה להעלאת קצבת זקנה דיפרנציאלית, 50 מיליון ש"ח להעלאת התקצוב למאבק באלימות נגד נשים, 600 מיליון ש"ח לרשת ביטחון לעצמאים, הגדלת ההשקעה בשיטור עירוני, העלאת המשכורות באופן משמעותי והדרגתי במנותק מהסכמי חוק גיוס והסטת 1.5 מיליארד ש״ח מתקציב החינוך לטובת הסכם שכר חדש ובניית כיתות.