השרה להגנת הסביבה עידית סילמן תודיע הבוקר כי לראשונה יוקם בממשלה צוות שמיועד לטפל בתופעת אובדן המזון בישראל. "כבר בשנת 2015 המליץ מבקר המדינה על הקמת צוות ממשלתי שיגבש תוכנית כוללת בנושא צמצום בזבוז מזון והצלת מזון, וזאת הסיבה שאנחנו מרימים את הכפפה. בכוונתי להקים ולהוביל כבר בחודשים הקרובים צוות בין־משרדי שיגיש לממשלה תוכנית לאומית להפחתה במקור ומניעת בזבוז מזון בישראל", אומרת סילמן.

השרה תציג את הדברים היום באירוע משותף למשרד להגנת הסביבה וארגון לקט ישראל, שבו יושק דוח תרומות עודפי מזון בישראל. מדובר במדריך משפטי עם המלצות מדיניות שנכתב על ידי פרופ' אמילי ברוד לייב, ראש הקליניקה למזון ומשפט באוניברסיטת הרווארד, במסגרת פרויקט "האטלס העולמי למדיניות הצלת מזון" שנערך על ידי הקליניקה.

המחקר מציע פתרונות להפחתת אובדן המזון בישראל, בהם כלי מדיניות שיסייעו לישראל להגדיל את תרומת המזון המוצל, להתמודד עם היקפי אובדן המזון כפתרון לחוסר ביטחון תזונתי ועוד.

בין ההמלצות הבולטות במחקר: הגדרת יעד לאומי של 50% הפחתה באובדן מזון עד לשנת 2030, פיתוח תוכנית לאומית לטיפול בבעיית אובדן המזון בישראל, חינוך הצרכנים והארגונים אודות המשמעות של תאריכי תפוגה וחוק עידוד תרומות מזון עודף לבעלי עסקים.

יותר מ־2.6 מיליון טונות של מזון הולכות לאיבוד מדי שנה בישראל, ואת מחצית הכמות אפשר להציל. 2.6 מיליון הטונות הללו הן כ־37% מהמזון שישראל מייצרת, ושוויין כ־23.1 מיליארד שקל. זאת בשעה ש־16% מהאוכלוסייה מתמודדים עם חוסר ביטחון תזונתי.

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, אומר: "בישראל קיים פער בלתי נתפס בין מספר המשפחות שחיות באי־ביטחון תזונתי וחסרות גישה למזון מזין לבין כמות עודפי המזון האיכותיים והראויים למאכל שנזרקים מדי יום לפח. מעבר לכך, אובדן מזון גורם גם לנזקים כלכליים וסביבתיים, והצלת מזון מאפשרת לפתור את מרביתם באופן מיידי. מחקר אטלס המושק היום הוא כלי עזר לקביעת מדיניות ממשלתית בכך שהוא ממפה את הפערים הקיימים בישראל ומשווה למדינות העולם, ומציע פתרונות ישימים".