ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס במסיבת העיתונאים שקיים אמש לצד השרים יואב גלנט ובני גנץ לדיונים למתווה להשבת החטופים, שפרטיו כוללים שחרור עשרות אזרחים תמורת דלק, ימי הפוגה ושחרור אסירים. על רקע הדברים שוחח הבוקר (ראשון) שר האנרגיה והתשתיות וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני ישראל כ"ץ עם ינון מגל ואפי איתם ב-103FM והתייחס ללחימה בדרום והחזית הצפונית.

רקטות כבדות ורחפנים: האתגר המשמעותי שעומד בפני ישראל מכיוון חיזבאללה | טל לב רם
"לישראל לא תהיה ברירה": התכנית של איראן לעצירת המלחמה בעזה

תחילה התייחס למשמעות הקבינט המורחב במעורבות במלחמה, והבהיר כי חבריו מעורבים בהחלטות. "אני חושב שבמספר דברים שניתן ולא ניתן לפרט, הקבינט היה משותף בהחלטות מה לא לעשות ומה כן לעשות, וכל מתווה המערכה אלה דברים שנדונו ואושרו בקבינט. כמובן שלקבינט המצומצם יש משקל ותפקיד בכל מה שקשור לניהול המערכה, בליווי ראש הממשלה והמערכת הצבאית, אבל בהחלט ההחלטות העקרוניות בדברים החשובים מתקבלות ביחד בקבינט. כך זה גם בנוי באופן פורמלי", אמר.

עוד אמר כ"ץ, כי "עניין עזה עצמו הוא דבר שבמוקד מעייניי כבר הרבה מאוד שנים. בדיונים עכשיו הייתי מאלה שאמרו שלא צריך להיכנס עכשיו להחלטות מה יהיה שם בעתיד כי ברור מה העולם רוצה מאיתנו, הוא ינסה להכתיב לנו פתרון נורא של לחבר את עזה עם יו"ש לרשות. לחבר את הרשות עם עזה במעבר בטוח? אתה רוצה שכל יום יהיו לנו מקרי טבח ביישובים כאלה ואחרים?"

"לגבי עזה, אחרי שלצערי בוצעה ההתנתקות ושולם מחיר כבד מאוד בפינוי ועקירת המתיישבים, הכישלון הלא פחות גדול היה בכך שהמצרים בניגוד לכוונה המקורית במבוא להתנתקות, לא לקחו על עצמם את האחריות האזרחית וכך הכל נדחף עלינו, שזה דבר חמור יותר, שאתה מאכיל את האויב שלך. כרגע המשימה החשובה היא לחלץ את החטופים ולהכריע את החמאס", הוסיף.

ישראל כ''ץ (צילום: מרק ישראל סלם)
ישראל כ''ץ (צילום: מרק ישראל סלם)

בהמשך הבהיר: "הדבר הבולט, דווקא על רקע האחדות הזאת עם המחנה הממלכתי, מישיבת הקבינט הראשונה - אנשים שינו את השקפתם. כולם מבינים מה המטרות כאן. כולם הבינו בעצם שאין שום ברירה. אני שומע את גדי ירקוני, זה אדם יקר, כמה הוא הקריב. היום השקפותיו, דווקא נוכח מה שהוא האמין בעבר, הוא איבד את האמונה בהם, הוא רוצה פעילות אגרסיבית, הוא לא רוצה לסמוך על שום אמון אלא רק על דברים שבכוחנו נוכל לעשות, וגם אנשים אחרים".

"לכן היום כל המציאות תשתנה, אבל נצטרך לעסוק בה אחרי גמר המערכה וזה ייקח זמן כי יהיו לה כמה מרכיבים - תהיה הכרעה ויהיה ניקוי ויהיה גיבוש, וכל ההתנהלות כדי להביא את החטופים מבצעית, מדינית, או בשילוב של הדברים, זה לא דבר שייגמר תוך חודש. ברור כבר היום מה לא יכול להיות. לא יכול להיות שיהיה חמאס בעזה, לא יכול להיות שלישראל לא יהיה חופש ביטחוני לפעול בעזה", הוסיף השר.

באשר ללוחות הזמנים אמר, כי "כשאנחנו קיבלנו את ההחלטות וההחלטה המשמעותית להיכנס למהלך קרקעי, עם כל המשמעויות, אז ידענו שנצטרך לתת לצה"ל אורך נשימה, לתת לו גיבוי בינלאומי וגיבוי פנימי ואנחנו לא נעצור ולא ניגרר להפסקות אש ומשאים ומתנים וכל מה שהיה בעבר ואנחנו עומדים בזה ונעמוד בזה. כך אנחנו עושים בכל אחד מהדברים שנתונים לאחריותינו".

תיעוד מפעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום :דובר צה"ל)

לסיום אמר, כי "נכון שבהתחלה שמענו את ראשי המדינות במערב באים ומגבים באופן חד משמעי, ומתנגדים להפסקת אש. גם ארה"ב כמובן. אנחנו רואים בקיעים פה ושם, אבל אני חושב שהעיקרון הזה נשמר והוא תלוי בנו. אנחנו שמענו את נסראללה אתמול, חצי מהנאום הוא הקדיש לכך שהוא משבח את ההפגנות במערב וארה"ב ובונה על זה שארה"ב תכפה עלינו הפסקת אש. התשובה היא פשוטה, הסרט הזה נגמר. אין הפסקת אש ולא תהיה, ואף אחד לא יושיע אותם מהעניין הזה ואנחנו ניתן את כל הגיבוי לצה"ל לפעול בזהירות הנדרשת ובעוצמה המתבקשת כדי לבצע ולהכריע את המערכה. כרגע אנחנו מעדיפים לפעול בזירה אחת באופן התקפי ובהגנה התקפית מאוד בצפון עם כל ההיערכות, אבל כוחות רדואן לא יוכלו להישאר לאורך קו הגבול, ואותה היערכות לא תוכל להישאר, וגם בצפון מה שהיה, לא יהיה, בדרכים שנצטרך לעשות את זה".

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103fm