הצעת החוק, על פיה גם נשים שיילדו בביתן יזכו למענק לידה, אושרה היום (רביעי), בקריאה טרומית בכנסת, ללא כל התנגדות. את הצעת החוק הגישה ח"כ תמר זנדברג ותמך בה בין היתר שר הבריאות יעקב ליצמן: "לידה היא דבר אוטונומי ולא ניתן לכפות על היולדת ללדת במקום מסוים". 44 חברי כנסת מכל קצוות הבית תמכו בחוק ולא נרשמו מתנגדים.



ההצעה של ח"כ תמר זנדברג קובעת כי גם יולדת בלידת בית זכאית למענק לידה, זאת בניגוד למצב כיום שבו רק נשים שיולדות בבית חולים או מתאשפזות לאחר הלידה מקבלות מענק זה. עוד כוללת ההצעה קביעת תקנות שיסדירו את עבודת המיילדות מחוץ לבתי חולים ומוסדות רפואיים. שרת המשפטים ח"כ אילת שקד ושר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן נרתמו לנושא ותמכו בהצעת החוק.



ח"כ זנדברג אמרה במליאה כי "השנה היא 2016 והזמנים משתנים. לידה שמתרחשת בבית בסיכון נמוך ועם מיילדת מוסמכת לא מסוכנת יותר מלידה בבית חולים. הצעת החוק היא תיקון שכבר היה צריך להתבצע ואני גאה ושמחה שכולנו פה אחד בכנסת הזו, ימין ושמאל קואליציה ואופוזיציה, נתקן את העוול הקטן הזה ונבטיח חופש בחירה בלידה".


ארגון הבריאות העולמי מכיר בבטיחות לידת בית

שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן השיב בשם הממשלה ואמר כי "אני רואה ערך בשינוי ההסדר הקיים, כאשר יש לוודא שיתקיימו כללי משרד הבריאות שמצמצמים את הסיכון הנשקף ליולדת ולילוד. אני מבקש מח"כ זנדברג כי המשך העבודה על החוק תהיה בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות ושם תבוא לידי ביטוי מחויבותנו לנושא. משרד הבריאות תומך בהצעה".



כיום רק נשים היולדות בבית חולים או שמתאשפזות בבית חולים מיד לאחר הלידה מקבלות מענק לידה, ואילו נשים שבוחרות ללדת בבית לא מקבלות סכום זה. הסיבה ההיסטורית לאפליה זו נובעת מההנחה כי לידה בבית חולים היא הלידה הבטוחה ביותר וכי יש לעודד נשים ללדת בבתי חולים בלבד. אולם מחקרים שנעשו בשנים האחרונים מצאו כי כאשר מדובר בלידה בסיכון נמוך המלווה על ידי מיילדת מוסמכת אין ללידה זו השפעה שונה על בריאות היולדת או הילוד לעומת לידה בבית חולים.



מענק הלידה מסתכם כיום ב-1,751 שקל עבור הילד הראשון במשפחה, 788 שקל עבור הילד השני ו-525 שקל בגין כל ילד נוסף. כיום מתקיימות בישראל בין 600 ל-800 לידות בית מדי שנה, כלומר תוספת התקציב השנתית המקסימלית תסתכם ב-1.4 מיליון שקל.



ארגון הבריאות העולמי, ציין כי הוא מכיר בבטיחותה של לידת בית, זאת על סמך מחקרים רבים שנערכו בעשור האחרון. במדינות מתקדמות שונות בעולם מתקיימות לידות בית כחלק משרותי הבריאות הציבוריים. בשנת 2013 הגדילה ממשלת בריטניה כשהחליטה להמליץ לנשים בריאות עם הריונות תקינים ללדת בביתן או בבית יולדות, המנוהל על ידי מיילדות, שכן תוצאות הלידה לאם ולעובר היו שוות לתוצאות לידות בבית חולים, עם פחות התערבויות רפואיות ויותר שביעות רצון.