ערב הסעודית וישראל קראו היום (ראשון) לפעול נגד איראן, במה שמסתמן כהתקרבות של האינטרסים של שתי המדינות. גם טורקיה הצטרפה הלכה למעשה לחזית נגד טהרן. במהלך ועידת מינכן לביטחון, מתחו נציגי הממשלות ביקורת חריפה על איראן בעקבות חתרנותה באזור.



שר הביטחון הישראלי, אביגדור ליברמן, אמר בדבריו בוועידת מינכן לביטחון, כי "יש לנו שלוש בעיות - איראן, איראן, ואיראן. השאיפות הגרעיניות של איראן, הטילים הבליסטיים, והרצון החדש שלהם לשגר טילים מונחים בלבנון או סוריה. כמו כן ישנו הניסיון שלהם להיכנס לכל מדינה - בחריין, תימן, לבנון, וסוריה והניסיון שלהם לייצר כאוס בכל מקום".



"אני מנסה להבין מה ראינו מאז שנחתם ההסכם עם איראן?", אמר ליברמן. "ראינו את הטילים שלהם עם הכיתוב בעברית עליהם. איראן מטפחת טילים גרעיניים, ויש להם שיתוף פעולה עם צפון קוריאה. היא מוציאה להורג עיתונאים, צעירים. 600 איש הוצאו להורג רק בשנה האחרונה, הכי הרבה בכל מדינות העולם. מדובר בתמונה כוללת, וזאת הפעם הראשונה משנת 1948 שהעולם הסוני מבין שהאיום הגדול הוא לא היהודים, אלא איראן והנשק שלה". לדבריו, "זוהי הזדמנות, אנחנו פתוחים לדיאלוג, ואני חושב שהכדור במגרש שלהם. הבעיה במזרח התיכון היא לא יהודים, מוסלמים ונוצרים, אלא אנשים מודרניים, מול האנשים הרדיקליים וארגוני הטרור. אני מקווה שבסופו של דבר נצליח".



לשאלה כיצד צריך לטפל באיראן, ענה שר הביטחון: "יש להפעיל לחץ כלכלי, מדיניות קשוחה, ולאכוף את כל ההחלטות של מועצת הביטחון, לדוגמה עם הטילים הבליסטיים. ברור לכולם שהיום אנחנו סבלנו מההסכם האחרון. רואים את הבעיות היום במזרח התיכון לאחר הוויתורים שנעשו בעבר. יש לנו דיל כזה עם צפון קוריאה, הדיל איתם זה העתק-הדבק וכולם מבינים שאיראן תהיה אותה דוגמה כמו צפון קוריאה".



לדברי שר הביטחון, המטרה העליונה של איראן היא לחתור תחת ערב הסעודית וקרא לדיאלוג בין ישראל למדינות הסוניות "על מנת להביס את הגורמים הקיצוניים באזור". לדבריו, "החלוקה האמיתית היא לא יהודים ומוסלמים, אלא מתונים מול קיצוניים".



שיגור טיל בליסטי איראני. צילום: רויטרס
שיגור טיל בליסטי איראני. צילום: רויטרס



"עד שטהרן תשנה את התנהגותה, יהיה קשה להתמודד איתה"


שר החוץ הסעודי, עאדל אל ג'ובייר, שדיבר גם הוא במינכן, תקף את הרפובליקה האסלאמית על כך שהיא תומכת במשטר אסד בסוריה, מפתחת טילים בליסטיים וממנת את הבדלנים בתימן.



"איראן היא עדיין המממנת העיקרית של הטרור בעולם", אמר אל ג'ובייר למשתתפי הדיון. "היא נחושה להפוך את הסדר במזרח התיכון על כנו ועד שאיראן תשנה את התנהגותה, יהיה קשה מאוד להתמודד איתה".



לדבריו, הקהילה הבינלאומית צריכה להציב "קווים אדומים" לטהרן וקרא להטיל מגבלות על הבנקאות, הנסיעות והמסחר על מנת לשנות את ההתנהלות של משטר האייתולות. עם זאת, הוא התחמק מלענות על שאלה בדבר שיתוף פעולה עם ישראל מול איראן.



טורקיה: טוב שנרמלנו את היחסים עם ישראל"


גם שר החוץ הטורקי, מוולוט צ'בושולו, מתח ביקורת על המדיניות הקנאית של איראן. "טורקיה מאוד נגד חלוקה כזאת, דתית או כיתתית", אמר, "זה טוב שאנחנו מנרמלים את היחסים שלנו עם ישראל".



את הדיון בגרמניה פתח שר החוץ של איראן, מוחמד זריף, שקרא לדיאלוג על מנת לפתור את החרדות באזור. כשנשאל אם גם ישראל תיכלל בדיאלוג הזה, הוא ענה כי "טהרן מחפשת גישה יותר מתונה".



זריף דחה את הטענה שארצו מבקשת לפתח נשק גרעיני. כשנשאל על הרטוריקה החריפה של ממשל טראמפ לגבי איראן, הוא אמר כי ארצו לא מגיבה לאיומים ולסנקציות.