המו"מ הקואליציוני: ביהדות התורה ציינו היום (שלישי) כי טרם חתמו על החלפת יו"ר הכנסת והבהירו כי אם תתקבל החלטה לחתום, אחד מדפי החתימות של כל חברי הסיעה (מאלה שתמיד מוחזקים מוכנים במזכירות הסיעה) יועבר לידי הליכוד, אולם זה טרם קרה. 

מחיר העיכוב? יהדות התורה: "הליכוד מזלזל בנו, התרחקנו עוד יותר מסגירה"|
יהדות התורה ממשיכה להקפיא את המשא ומתן עם הליכוד - וזאת הסיבה

כזכור, הלילה הושגה התקדמות במשא ומתן בין הליכוד והציונות הדתית, בקואליציה המתהווה מתקדמים לעבר האתגר הבא: מינוי יו"ר הכנסת הזמני. לפי גורמים בליכוד, המועמד להתמנות ליו"ר הכנסת הזמני הוא יריב לוין. סוגיית זהותו של יו"ר הכנסת קשורה באופן ישיר לסוגיה אחרת: זהותו של שר החוץ הבא. בנימין נתניהו יצטרך לקבל החלטה וגם לעשות זאת בהקדם, כאשר השמות שמוזכרים בהקשר של תיק החוץ הם אמיר אוחנה וישראל כ"ץ.

"במצב הזה לא ניכנס לממשלה": המסר התקיף של יהדות התורה לליכוד

ביהדות התורה נדהמו לגלות כי תיק ירושלים לא רק פוצל, אלא גם רוקן. על כן, הבוקר (שלישי) יצא מהמפלגה מסר תקיף לליכוד: במצב הזה לא ניכנס לממשלה, וגם לא נהייה בעד החלפת יו"ר הכנסת.

בצל המחלוקות, עו"ד אברהם יוסטמן ('יהדות התורה') התראיין בתכנית 'שבע תשע' ב-103FM ונשאל האם יש היתכנות להקמת ממשלה בזמן הקרוב. "אני לא מכיר מקום לאופטימיות. ברור שאם יתקדמו עוד קצת עם סמוטריץ' זה מתקרב", השיב. 

לשאלה מדוע איננו אופטימי, ענה כי "אנחנו מפלגה בגודל של 7 מנדטים, הקואליציה זקוקה לנו באופן ברור וחד. לא מדברים איתנו 10 ימים, אין לנו מושג אם הנושאים המהותיים שבשבילם נבחרנו יתקבלו כקווי יסוד של הממשלה או לא. הבטיחו כל מיני דברים, אנחנו אנשים מסודרים, יש לנו הסכם ברור שצריך להיחתם על ידי שני הצדדים כפי שמקובל בכל קואליציה. הדבר צריך להיות מעוגן בהסכם". 

יוסטמן פירט על המחלוקות העיקריות בשיחות: "מדובר בהמון נושאים. דיברנו על כך שצריך להשוות את תקציבי החינוך ולסדר את השחיקה שהייתה במשך שנים, שצריך לחוקק פסקת התגברות כזו או אחרת. לאו דווקא כסף, החינוך כן קשור לכסף וכסף זה לא מילה גסה. בכל הקשור ליהדות התורה, לא רק שיש קשיים אלא אין מו"מ, לכן נצטרך לשבת כמה ימים טובים להערכתי ולדאוג שכל הבקשות המהותיות שלנו והצרכים ימולאו, חלק מהם זה חקיקה וחלק תקציבים. גם חוק הגיוס צריך להגיע למתווה מסודר שיהיה מקובל על כל הצדדים, זה מורכב".

עוד הוסיף כי כל הדברים האלו צריכים להתקיים לפני הקמת הממשלה: "יהיה הסכם מסודר שיהיה בו עשרות רבות של סעיפים, קרוב ל-200 סעיפים. הכנו הסכם מסודר. בשביל זה נבחרנו, אנחנו לא יכולים לאכזב את הבוחרים שלנו". 

לשאלה כמה זמן עוד נשאר לדון, ענה ש"בשבוע הבא להערכתי זה מסתיים, אפשר לקבל הארכה, יכול להיות שהמחוקק צפה את המקרים האלה. קצת חבל שזה נמרח כל כך הרבה. אני חושב שזה תמהיל של הכול מהכול, בוודאי שיש שיכרון כוח מסוים. יש את הימים הראשונים שדיברו על משרדים גדולים עד שאנשים התקרקעו, ולקח להם זמן להבין שעם כל הכבוד להישג שלהם, הם יצטרכו להסתפק במשרדים מסורתיים יותר עבור שותפות. המו"מ לא מתנהל בצורה נורמלית, היה אפשר בהחלט, הם יודעים שאנחנו מכינים רשימת דרישות והישגים שאנחנו רוצים, אפשר היה לנהל את זה במקביל". 

לטענה כי חברי יהדות התורה מפולגים, ציין יוסטמן ש"אנחנו יודעים לריב, כשאנחנו רבים אנחנו עושים את זה מצויין אבל בהקשר להסכם הקואליציוני יש לנו שני אנשים שמובילים את ההסכם. ההסכם הוא אחד, הסעיפים אחידים. אפילו מתווכחים אבל אנחנו פועלים בראש אחד". 

בכל הנוגע לסעיף ביטול הגיור הרפורמי, הסביר: "אנחנו רוצים לקבל תשובות, השר כהנא פתח ברפורמה שרבני ערים יוכלו לגייר, אנחנו מתנגדים לזה. לא חושבים שהדבר הזה יכול להיות נחלת הכלל, צריך להישאר בסמכות הרבנות הראשית. אחד הדברים שנעמוד עליהם".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM