יו"ר יש עתיד וראש האופוזיציה, יאיר לפיד, נאם היום (רביעי) במליאת הכנסת, התייחס לתהליך ההידברות ברפורמה במערכת המשפט יחד עם הנשיא יצחק הרצוג, וחשף את תנאיו להליך ההידברות.

נתניהו לאופוזיציה: "תפסיקו לדרדר את המדינה לאנרכיה"; לפיד: "קח אחריות על מעשיך"
בדרך להסכמה בנושא הרפורמה? הרצוג נפגש עם לפיד, גנץ ורוטמן

"אנחנו נמצאים בעיצומו של המשבר הלאומי הגדול בתולדות המדינה", אמר לפיד בפתח דבריו, "המשבר הזה כבר פוגע בכלכלה. בכירי המערכת הבנקאית הסבירו אתמול לשר האוצר שהכסף כבר בורח מישראל. זה יפגע בפרנסה של כל אזרח ישראלי. המשבר פוגע בבטחון הלאומי. יותר מכל - עצם הרעיון שאנחנו עם אחד נמצא בסכנה".
 
"לממשלה יש אחריות. עם הכוח באה האחריות. לחזק את הכלכלה, לחזק את הבטחון, לחזק את אחדות העם. הממשלה הזו עושה בדיוק את ההיפך", הוסיף, "נתניהו ולוין הביאו את זה עלינו, ראוי שהם יקיימו על זה דיון חירום. במקום לעשות משהו מהותי, אמיתי, אל מול משבר לאומי, הם המציאו עוד תרגיל ביחסי ציבור. לוין ורוטמן הודיעו בדרמטיות מזוייפת שהם מזמינים את האופוזיציה לדיון לילי אצל הנשיא".

יו''ר יש עתיד יאיר לפיד (צילום: מרק ישראל סלם)
יו''ר יש עתיד יאיר לפיד (צילום: מרק ישראל סלם)

 
"הם ידעו כמובן שזו הצעה ריקה מתוכן. הרי לא רק אני, גם הנשיא אמר להם מראש - הם צריכים קודם להודיע שהם עוצרים את החקיקה לפני קריאה ראשונה. הם לא עשו את זה, כי כל מה שעניין אותם זו ההודעה לתקשורת. הם אפילו לא טרחו לעדכן מראש את הנשיא שהם מזמינים את עצמם אליו הביתה", ציין ראש האופוזיציה.
 
לאחר מכן ציין לפיד כי "כדי לקדם הידברות לאומית, כדי שלא נקרע לשני עמים, אני רוצה לשים כאן על השולחן איך נראה הליך תקין. נקודת הפתיחה היא הודעה על עצירת החקיקה ל-60 יום לפני הקריאה הראשונה, כדי לאפשר לנשיא להוביל את התהליך. 60 יום זה הרף עין בחיי הדמוקרטיה. 74 שנה חיכינו, לא יקרה שום דבר אם זה ייקח עוד כמה שבועות שבזכותם נציל את עם ישראל ממשבר נורא. ב-60 הימים האלה, הנשיא יקים צוות מקצועי בראשותו שיוביל דיון לאומי, במשכן הנשיא, שיתחיל קודם כל ביצירת תשתית מקצועית".

"הנשיא יזמין אליו את פורום קהלת ואת המכון הישראלי לדמוקרטיה, מכון 'תכלית', המכון למדיניות העם היהודי, מומחים למשפט חוקתי מהאקדמיה - ויגבש איתם נייר עמדה ראשוני, שישרטט את ההסכמות ואת חילוקי הדעות. במהלך גיבוש נייר העמדה הזה הנשיא יזמן גם את נגיד בנק ישראל והכלכלנית הראשית באוצר, את הרמטכ"ל ואת ראשי מערכת הבטחון, כדי למנוע מצב שבו החקיקה תגרום לנזק כלכלי ובטחוני. כרגע אין תהליך כזה, שבו יש בחינה מעמיקה של ההשלכות הכלכליות והבטחוניות", הסביר לפיד.

יאיר לפיד, בני גנץ, יריב לוין, שמחה רוטמן  (צילום: מארק ישראל סלם)
יאיר לפיד, בני גנץ, יריב לוין, שמחה רוטמן (צילום: מארק ישראל סלם)

"בשלב הבא, הנשיא יזמין אליו את נציגי המערכת המשפטית, בראש ובראשונה את נשיאת העליון, כבוד השופטת אסתר חיות, שופטים עליונים בהווה ובעבר ואת היועצת המשפטית לממשלה, כדי לקבל מהם את תגובתם ועמדתם על נייר העמדה שגובש.בשלב שלאחר מכן, הנשיא יזמין אליו - בנפרד - את נציגי הקואליציה ונציגי האופוזיציה כדי לקבל את הערותיהם על הנייר", אמר, "רק לאחר מכן יגבש צוות הנשיא את הצעתו. ההצעה הזו תונח לעיון בפני הציבור הישראלי ואז הנשיא יזמין אליו פעם נוספת את נציגי הקואליציה והאופוזיציה, הפעם ביחד, כדי לקיים משא ומתן רצוף בתיווכו שיוביל לרפורמה אמיתית, מוסכמת, שלא תפרק את הדמוקרטיה ואת הפרדת הרשויות, אלא תחזק אותה".
 
כמו כן, ציין לפיד כי "כך צריך להתנהל הליך רציני בנושא רציני, בניגוד להליך החפוז, חסר האחריות, המוטה וההרסני שמתנהל היום בכנסת. אמרתי פעמים רבות במהלך השנים וגם בשבועות האחרונים, אין מערכת שאין מה לתקן בה ולשפר בה, ובכלל זה המערכת המשפטית. אלא שאם רוצים לתקן, צריך לתקן בהליך תקין. אתמול בלילה ישבתי עם הנשיא הרצוג וקיימנו על הנושא דיון מעמיק, לא בפעם הראשונה. הנשיא הרצוג הוא הנשיא שנבחר ברוב הגדול ביותר בתולדות הבית. הוא מקובל על שני צידי הבית והוא גם משפטן מוכשר".

יצחק הרצוג (צילום: חיים צח לע''מ)
יצחק הרצוג (צילום: חיים צח לע''מ)

"אם הרצוג יוביל את התהליך, אולי אף אחד לא יקבל את כל מה שהוא רוצה, אבל כולנו נקבל יותר. זה יהיה מתווה בר קיימא, הממשלה הבאה לא תרגיש שחובתה לבטל אותו מיד. אחדות עם ישראל והדמוקרטיה הישראלית ינצלו", הוסיף יו"ר יש עתיד ואמר: "חבריי בקואליציה, נצחתם בבחירות. איש אינו טוען אחרת. אבל נצחון בבחירות לא הופך כל מעשה שלכם לחוקי. אתם לא יכולים מחר בבוקר להעביר חוק שאומר שלנשים אסור לצאת מהבית, אתם לא יכולים להעביר חוק שלמצביעי ש"ס מותר לעבור באור אדום, ואתם לא יכולים להעביר חוק שמבטל את הפרדת הרשויות ואת הדמוקרטיה הישראלית".
 
לסיום אמר לפיד: "מאות אלפי אנשים עלו ביום שני לירושלים. האנשים האלה הם ציונים, הם פטריוטים, הם מלאים באהבת ישראל. האנשים האלה הם משרתי המדינה ונאמניה, וגם מפתחיה ובוניה. הם באו להגיד לממשלה שהם לא ישתקו ולא יישבו מן הצד וייראו איך ישראל הופכת לדיקטטורה. אנחנו אזרחים שומרי חוק, אבל אנחנו גם אנשים ששומרים על הילדים שלהם, על המדינה שלהם, ועל הדמוקרטיה שלהם. אם הממשלה רוצה לעשות שינוי, היא צריכה את אמון העם".