"התנהגות חסרת אחריות מצד חברי כנסת עלולה ליצור סיכון להתנפלות על הבנקים, ואת זה מוכיחה כל ההיסטוריה הכלכלית", מזהיר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון בראיון מיוחד ל"מעריב".

פצצת חוק הגיוס: הלו״ז שעשוי להוביל לנפילת הממשלה, כבר אחרי פסח
אין הרבה לאן לרדת: מה הציון שנותן הציבור לתפקוד נתניהו?

הנגיד מתייחס לדיונים שנערכו השבוע באחת מוועדות הכנסת. לדבריו, "מדובר במהלך חמור ביותר, שעלול לפגוע בעצמאות בנק ישראל וביציבות הפיננסית. הוועדה, שבראשה עומד ח"כ אוהד טל מהציונות הדתית, דורשת לאפשר לגופים לא מפוקחים לקבל פיקדונות".

"הצעה נוספת של הוועדה היא לדרוש מבנק ישראל בעת נקיטת המדיניות המוניטרית חובה לשקול שיקולי תחרות", הוסיף, "מדובר בהצעה בעייתית שפוגעת בעצמאות הוועדה המוניטרית. סוגיית התחרות אינה רלוונטית ואין שום סיכוי לשינוי מבנה הבנקאות בדרך זו. ההצעות רק מצביעות על חוסר ההבנה של העוסקים בדבר".

חברי קואליציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חברי קואליציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בתשובה לשאלה כיצד הוא מגיב להצעות אלה, אומר הנגיד: "אני עסוק ללא לאות בהסברת חוזקו של המשק. חשוב ששר האוצר, שיו"ר הוועדה שייך למפלגתו, יביא את זה בחשבון ולא יאפשר קידום מהלכים של פגיעה בבנק ישראל ובכלכלה הישראלית". 

על הורדת האשראי של מודי'ס והחשש שחברות דירוג נוספות כמו פיץ' או S&P יורידו את הדירוג, הוא מוסיף: "הכלכלה הישראלית מושתתת על יסודות כלכליים חסונים ובריאים, המאפשרים איתנות ויציבות. היא ידעה להתאושש אחרי לא מעט תקופות קשות בעבר ולחזור לשגשג במהרה. הורדת דירוג האשראי של מודי'ס נקבעה בעיקר עקב חוסר הוודאות לגבי מועד ואופן סיום המלחמה".

לדברי פרופ' ירון, "כשמודי'ס הורידה את הדירוג לא ראינו תגובה בשווקים, כי ההורדה כבר תומחרה. אבל המחיר הכלכלי של הורדת דירוג הוא ביכולת לצמוח מחר ולהחזיר את הדירוג מחדש לרמתו הגבוהה. לכך תידרש עבודה הרבה יותר קשה ויהיה לכך מחיר גבוה".

מודיס  (צילום: רויטרס)
מודיס (צילום: רויטרס)

הנגיד מציין ש"כדי להחזיר את דירוג האשראי, ברור שחייבים להתבצע שינויים מבניים גדולים יותר שלא טופלו כפי שצריך. לצערי, מה שעדיין לא בוצע הם אותם שינויים מבניים, שאומנם לא ישפיעו בשנה הקרובה, אבל הם קריטיים להמשך הצמיחה הגבוהה בשנים הבאות ולהחזרת הדירוג הגבוה של המשק".

בנוגע לשאלה אם המשק הישראלי ערוך מבחינה תקציבית להתרחבות המלחמה לצפון, הוא מוסיף: "בנושא המלחמה בחזית הצפון יש המון תתי־תרחישים. ברור שהחזית הצפונית תהיה משקולת כלכלית. עם זאת, התחזיות שלנו מביאות בחשבון חזית דרומית עם פעילות מסוימת בצפון, אבל לא פעילות מלחמתית מלאה".

על הצעת האוצר להטיל מיסוי נוסף על רווחי היתר בבנקים, אומר פרופ' ירון: "מיסוי סקטוריאלי על הבנקים בלבד אינו נכון מבחינה כלכלית. אפשר להבין את הצורך לשמור על מסגרת התקציב, אבל לא בדרך זו. אם הולכים למיסוי, רצוי מאוד שהוא לא יחול על המערכת הבנקאית בלבד".

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

את החלטתו המפתיעה מהשבוע להותיר את הריבית ללא שינוי, מה שיכביד את הנטל על משקי הבית, מקבלי המשכנתאות ועסקים קטנים, הוא מסביר: "בנק ישראל יזם כמה צעדים, כמו הארכת מתווה דחיית התשלום על הלוואות לעסקים קטנים ולאנשי המילואים, אבל האינפלציה הגבוהה פוגעת בעיקר בשכירים. עם זאת, האינפלציה נמצאת במגמת התכווצות והורדות ריבית. במהלך השנה פעולות אלה ייעשו בתוואי מדוד וזהיר".

על הצפוי בשוק הדיור אומר הנגיד: "אנחנו חוששים מהמשך העלייה במחירי השכירות בגלל אי־הוודאות של המלחמה והשלכותיה. המגבלות על העסקת עובדים בענף הבנייה עלולות להשפיע על מחירי השכירות, ולאורך זמן להעלות את האינפלציה. "לשוק הדיור יש משקל רב בפעילות הכלכלית. המצב הביטחוני הביא לפגיעה בענף הבנייה בשל מחסור בעובדים. מגבלות ההיצע בענף והצורך בדיור חלופי למפונים עלולים להשפיע על המשך עליית המחירים בשוק הדיור, וזה אחד מגורמי הסיכון".

הראיון המלא עם הנגיד יתפרסם מחר במדור "שוטף פלוס" ב"מעריב־סופהשבוע"