משרד האוצר פרסם הערב (ראשון) טיוטה למתווה חדש לפיצוי עובדים, עצמאים ובעלי עסקים קטנים שנפגעו כלכלית ממצב המלחמה, זאת לאחר שהמתווה הראשון ספג ביקורת חריפה. בדומה למתווה הקודם, גם הנוכחי מתייחס לתושבים המתגוררים עד 20 קילומטר מרצועת עזה, אך הפעם כולל גם את אופקים ונתיבות.

"סייעו לשקם את החקלאות": התאחדות חקלאי ישראל בפנייה דחופה לרשתות השיווק
בעלי אולמות האירועים זועקים: "אם לא נקבל סיוע מהמדינה - נתמוטט"

על פי המתווה, ההשתתפות בעלות העסקת העובדים תגדל מ-60% ל-75% מהשכר (כפול שיעור הפגיעה במחזור), הפיצוי המרבי לעצמאים ועסקים קטנים שנפגעו יגדל מכ-8,200 ש״ח לכ-14,000 ש״ח ויחולו הקלות בתנאים לדמי אבטלה לעובדים שהוצאו לחל״ת - כך שהרוב הגדול יהיו זכאים. 

על פי המתווה, מעבר לפיצויים הקבועים כיום בחוק ביחס ליישובי ספר (ואשקלון בתוכם), יינתן מתווה מענקים לעסקים בתנאים הבאים:
- תנאי סף לכניסה לתכנית המענקים הוא פגיעה של 25% ביחס לתקופת בסיס אחת שתוגדר, ומחזור שנתי עד 400 מיליון ש"ח.
- רכיב ההוצאות הקבועות מתוך התשומות יעמוד על מקסימום 22% (בהתאם למידת הפגיעה). ככל ושיעור התשומות בפועל גבוה יותר רשאי להשיג על כך בהשגה (מוגבל לעד פי 1.5).
- תקרת הפיצוי תעמוד על 600 אלף ₪ במחזורים של עד 100 מיליון ותעלה בהדרגה לקאפ של 1.2 מיליון לעסקים עד 300 מיליון ₪
- שיעור ההשתתפות בשכר העובדים יעלה ל-75% כפול שיעור הפגיעה במחזור כפול הוצאות השכר
- מוסכם כי מתווה החל"ת יישען על המודל הקיים בכפוף להקלות הבאות.

- ההקלות במתווה החל"ת יהיו כדלקמן:
o הסרת תנאי קיזוז ימי חופשה צבורים מדמי האבטלה
o ביטול ימי המתנה (ללא קיזוז חמישה ימי אבטלה)
o הפחתת תקופת החל"ת המינימלית מ-30 ל-14 יום
o תקופת האכשרה המינימלית תקטן ל-6 חודשים מתוך 18 חודשים
o ההקלות יתקיימו בתקופה שבין ה-7/10 ועד ל-30.11, כאשר מועד היציאה לחלת שנקבע לפי שירות התעסוקה יהיה החל מהיציאה בפועל של העובד לחל״ת.

- מתווה זה חל עד 30.11.2023 ושר האוצר בהסכמת ועדת הכספים רשאי להאריך עד סוף שנת 2023.
- מתווה זה מוסכם כמכלול וככל שיש שינוי באחד הסעיפים, הסעיפים האחרים אינם רלוונטיים.
- ישובים הנמצאים בטווח של 7-20 ק"מ (ואופקים) שלא בענף החקלאות יקבלו מסלול שכר או מחזורים בדומה לסבבים קודמים. (תוך שייקבע קאפ של 2.5 מלשח, בכפוף לאישור משפטי.)

המתווה לחקלאים יעבוד בתצורה הבאה: 
יישובי ספר: לפי החוק
עד 20 ק"מ (כולל אופקים) שאינם יישובי ספר – מסלול אדום לצד מסלול ירוק נורמטיבי בכפוף לאישור משפטי.
יתר הארץ: כמו המענק הכללי.

בנוסף למתווה הפיצויים, הוחלט על מענק לבני ובנות זוג של משרתי המילואים, כמו גם הגדלת התשלום על יום מילואים ל125% והקדמת התשלום כבר לסוף חודש אוקטובר על מנת להקל על הניהול הכלכלי הרציף של האזרחים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס למתווה שפורסם ואמר: "התחייבתי שנעמוד לצד האזרחים ומטרתי היא לבצר את קו ההגנה השני של מדינת ישראל, הקו העורפי, עם ארנק אוצרי פתוח כדי להעניק גב למשק, לעצמאים, לעסקים ולכלל האזרחים. המתווה הראשוני הוצג במהירות אך מיד צפו פערים שדרשו תיקון. צוות שלי, בשיתוף עם נציגי קואליציה ואופוזיציה ונציגי הארגונים נכנסו לעבודה והגיעו למתווה מרחיב וטוב יותר עבור העסקים בישראל".

כזכור, המתווה הקודם שהוצג ע"י שר האוצר סמוטריץ' זכה ללא מעט ביקורות, כאשר גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד פנה אליו במכתב שבו אמר "המתווה שהצגת חלקי מאוד. אני קורא לך לכנס את הדרג המקצועי באוצר ולפרסם ללא דיחוי מתווה חדש, הכולל בין היתר הענקת ההטבות ליישובים עד 22 ק"מ מהגדר (אופקים, נתיבות ונוספים)".