תגידו, יש יותר טוב מחמין בשבת כזאת גשומה? אמנם הוא מתאים לכל ימות השנה, אבל חמין ללא ספק, הוא תבשיל אהוב במיוחד בימים קרים. בטח כשמדובר בשבת. על פי סקר שנערך על-ידי מכון המחקר שילוב I²R עבור "טעם הטבע" של קבוצת שטראוס, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית דוברת העברית, בו השתתפו 500 משיבים בגילאי 18-70, נמצא כי 51% טוענים שהחמין נתפס כמתאים ביותר לאכילה בשבת חורפית, שלאחריו המאכלים המועדפים בשבת חורפית הם מרק ותבשיל בשר. מפליא שהג'חנון התימני זכה רק ב-7% מהקולות שמעדיפים לאכול אותו בשבת חורפית על פני יתר המאכלים. 18% אוכלים חמין גם בעונת הקיץ, יותר צעירים ממבוגרים.

כל הטוב שבחמין: הארוחה החורפית המושלמת
חמין לשבת: מתכון ל"סחינה" חמין מרוקאי

עוד עולה מהסקר כי 70% מאוכלי החמין, אוכלים חמין לפחות פעם בחודש, וכמו כן, 66% מעדיפים לבשל את הרכיבים בסיר אחד ללא הפרדת שקיות, ולא יוותרו על שעועית, תפוחי אדמה ובשר בקר בתבשיל החמין שלהם, בעוד 16% מעדיפים חמין מפורק, כלומר סיר שבו כל מרכיב מבושל בשקית נפרדת, ולמעלה מ-70% מוותרים על האורז מבין רכיבי החמין הקלאסיים. המתכון שלפניכם הפעם אינו מכיל בשר, וגם לא אורז, זוהי גרסה מהירה לחמין צמחוני ואהוב, שמכינים תוך שעה בלבד. בלי להשרות את הקטניות, בלי סיר לחץ ובלי שלבים מסובכים.

חמין צמחוני

מצרכים:
3 כפות שמן זית
2 בצלים, קלופים
4 שיני שום, קלופות
2 קופסאות שעועית מבושלת (שחורה, אדומה, לבנה, חומה או מיקס של כולן) של טעם הטבע 
1 קופסאות גרגירי חומוס מבושלים של טעם הטבע 
3/4 כוס גריסי פנינה
4-5 תפוחי אדמה, קלופים
1 קופסת מחית עגבניות (פסאטה) של טעם הטבע 
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה
1 כף בהרט או ראס אל חנות
3 כפות סילאן או מייפל


אופן ההכנה:
1. חותכים את הבצל לקוביות את השום לפרוסות דקות.
2. בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים שום ומטגנים דקה נוספת.
3. חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות עבות או לחצאים ומניחים בתחתית הסיר כשהחלק השטוח כלפי מטה.
4. מעל תפוחי האדמה מניחים גרגירי חומוס.
5. מוסיפים את השעועית וגריסי הפנינה.
6. בקערה גדולה לחוד שמים 2 כוסות מים רותחים ואת כל התבלינים כולל הפסאטה (מחית העגבניות) והסילאן ומערבבים היטב.
7. שופכים את הנוזל על המצרכים בסיר ובודקים את גובה המים. אם הם בערך 5 ס"מ מעל הרכיבים זה מעולה, אם לא, מוסיפים עוד קצת מים.
8. מבשלים על אש בינונית, עם מכסה סגור, עד שגריסי הפנינה מוכנים – בערך שעה.
9. חשוב לבדוק מדי פעם שלא חסרים נוזלים ואם החמין מעט מתייבש מוסיפים קצת מים רותחים.
10. כשגריסי הפנינה מוכנים סוגרים את האש ומגישים.

ניתן להעביר את החמין הצמחוני לבישול למשך הלילה בתנור בטמפרטורה של 100 מעלות. במקרה הזה חשוב מאוד לוודא, שהמים בגובה כפול מהמצרכים. בנוסף ניתן להוסיף לחמין הצמחוני גם רבעי בטטה, גזר קצוץ, חיטה ועוד תוספות אהובות.