ראש אמ"ן, אהרון חליוה, נשא דברים היום (שלישי) בכנס המכון למדיניות נגד טרור (ICT) באוניברסיטת רייכמן ואמר, בין היתר, כי אסדת גז ללבנון היא אינטרס ישראלי. עוד העריך שאם איראן לא הייתה שולטת בלבנון "יכול מאוד להיות שארץ הארזים הייתה חלק מהסכמי אברהם", כך לדבריו.

באותו נושא, הוסיף חליוה ש"חיזבאללה הוא ארגון שחובש שלושה כובעים-מגן העדה השיעית, פרוקסי איראני הממומן ומתוחזק על ידיה, ו'מגן לבנון'- שלקח את העם הלבנוני בשבי. בתוך ההתפתחות האזורית נסראללה מחשב את החישובים שלו, עם זיכרון עמוק למה שקרה במלחמת לבנון השנייה. נסראללה מאוד נחשב באיראן והנחת העבודה שלי ושל צה"ל שהוא לא פטרון אלא שותף לקבלת ההחלטות מול האיראנים. קיימת סבירות שבאירועים מסוימים חיזבאללה ונסראללה בראשו יצטרפו למעגל האלימות של איראן". 

בנוגע לאיומים הספציפיים על אסדות הגז אמר ראש אמ"ן כי "העלינו למקבלי ההחלטות את פוטנציאל ההסלמה בזירה הצפונית בהקשר הזה. אני מקווה בשביל נסראללה שהוא לא בהערכת חסר על תגובה ישראלית במידה ויחליט לעשות מהלך. אני מזכיר שהפלנו את הכטב"מים שנסראללה שיגר על האסדה ולא הייתה תגובה של חיזבאללה בעניין. העוצמה הישראלית גדולה מאוד ואני בטוח שבחיזבאללה מבינים את זה ולא רוצים לנסות אותנו. נסראללה הוא איש רציני ויודע על מה אני מדבר". 

ראש אמ''ן, אהרון חליוה, בכנס המדיניות נגד טרור (צילום: אבשלום ששוני)
ראש אמ''ן, אהרון חליוה, בכנס המדיניות נגד טרור (צילום: אבשלום ששוני)

חליוה התייחס גם לאתגר של שכנותיה של ישראל עם מחסור במשאבים, והיכולת של ישראל כיתרון אסטרטגי: "העם בלבנון קם בבוקר, מדליק חשמל והחשמל לא דולק, ערך המטבע במצב גרוע מאוד, החיים שם מאוד לא פשוטים. מדינת לבנון כמו יתר המדינות שאיראן מממנת כמו עירק, תימן וסוריה נמצאת בתחתית בכל פרמטר עולמי של מדינות כושלות", הסביר. "הם נמצאים במצב שהם לא צריכים מסרים מהצד הישראלי. אסדת גז לבנונית היא אינטרס ישראלי וגם שיפור המצב הכלכלי של העם הלבנוני זה אינטרס ישראלי. גם תושבי לבנון מבינים מהי תוצאה של מלחמה. מלחמה היא מצע נוח להתפתחות רדיקלית וכדאי ששם נשקיע את המאמצים שלנו. ישראל היא מדינה נכסית שיש לה מים, טכנולוגיה ומזון בנוסף לעוצמה צבאית. מדינות ערב ערות לזה, וזה מה שגרם להסכמי אברהם. מעבר לאופן שבו אתה צריך להפעיל כוח אתה צריך לפנות זמן למחשבה אסטרטגית".

בכל הנוגע למצב בדרום והשקט הנוכחי בגזרת עזה, ציין בנוסף: "אמרתי בפומבי בהיותי ראש אגף המבצעים בזמן מבצע שומר החומות, שאני צופה לאחר המבצע חמש שנים של שקט בזירה הדרומית. למרות מבצע עלות השחר אני עדיין עומד מאחורי האמירה הזאת. בעזה, לצד הפעלת הכוח של חמאס, אנחנו רואים כי התהליכים שמובילים מול ישראל ליצוב כלכלי ולהכנסת פועלים בעלי פוטנציאל להבאת שקט ארוך שנים. אנחנו לא בזירה יחידה מול חמאס. יש מולנו שחקנים נוספים כמו גא"פ שחמאס היה צריך לנקוט מולו בפעולות משמעותיות. אם חמאס הוא הריבון בעזה הוא היה צריך למנוע מהגא"פ את הפעולות האחרונות".

לסיום, ראש אמ"ן דיבר על ההתפתחויות הרגישות בשטחים לקראת חגי תשרי: "תקופת החגים היא תמיד תקופה רגישה, אבל אני יכול להעריך כי קיים פוטנציאל לאירועים משמעותיים בחגים. בזירה הפלסטינית אנחנו צופים עכשיו לעתיד הארוך טווח, על היום שלאחר אבו מאזן ועל מאבקי הירושה שיחלו בעקבות כך. זה אינטרס פלסטיני להוריד את רמת הטרור בשטח ולייצב את המשילות של הרשות. אני גם לא רוצה לעצור עשרות פעילי טרור כל לילה ואנחנו צריכים לעשות את הפעולות הנכונות כדי לייצב את הרשות. זה אינטרס ישראלי בטחוני".