ממשל ביידן מקווה להודיע בשבועות הקרובים יחד עם בנות בריתו, צרפת, בריטניה, גרמניה ואיטליה, על הבנות חדשות שיפסיקו את הלחימה בין ישראל לחיזבאללה וישיבו את הרגיעה לגבול הצפון, כך לפי שני בכירים ישראלים ומקור שמעורה בנושא.

"זה יכול להפוך למלחמת לבנון ה-3": התרחישים האפשריים אם המו"מ עם חיזבאללה ייכשל
חיזבאללה ייסוג, צבא לבנון וכח או"ם יוצבו בגבול: פריצת דרך במגעים להסדר בצפון

אחת המטרות המרכזיות של ממשל ביידן מאז ה-7 באוקטובר הייתה למנוע מלחמה כוללת בין ישראל לבין חיזבאללה ולמנוע מהמשבר בעזה להתפשט למדינות נוספות במזרח התיכון.

ביידן הפקיד את התיק הישראלי-לבנוני בידי יועצו הקרוב עמוס הוכשטיין שניהל את המשא ומתן בין ישראל לבין לבנון על הסכם הגבול הימי שנחתם באוקטובר 2022.

מקורות שמעורים בנושא אמרו כי ארצות הברית מקווה שעסקת חטופים בין ישראל לחמאס תביא להפוגה בלחימה בעזה ותקל את השגת רגיעה בגבול הצפון אבל נערכת להכריז על ההבנות החדשות בין ישראל לבין לבנון גם אם הדבר לא יקרה.
 
כזכור, כמה ימים אחרי ה-7 באוקטובר, החלו עימותים בגבול הצפון בין ישראל לבין חיזבאללה שנמשכים בעצימות עולה ויורדת כבר ארבעה חודשים. ישראל פינתה עשרות אלפי תושבים מהיישובים בקרבת הגבול מחשש לפלישה של כוח רדואן של חיזבאללה. בשל הירי לעבר היישובים התושבים אינם יכולים לחזור לבתיהם.

ישראל הכריזה כמה פעמים כי המצב לאורך הגבול חייב להשתנות - אם באמצעות מהלך מדיני או באמצעות מהלך צבאי - כדי שהתושבים יוכלו לחזור לבתיהם. אחד התנאים הישראלים הוא הרחקת כוח רדואן של חיזבאללה כ-10 קילומטר מהגבול עם ישראל - מעבר לטווח שבו טילי נ"ט יכולים לפגוע ביישובים הישראלים.

הוכשטיין ביקר בישראל ביום ראשון ופגש את ראש הממשלה בנימין נתניהו, את שר הביטחון יואב גלנט ואת השר בני גנץ כדי לדון בהצעה שלו להבנות חדשות לאורך הגבול.

התוכנית של ממשל ביידן מתבססת על המודל של הבנות "ענבי זעם" בין ישראל לבין חיזבאללה עליהן הכריזו ארצות הברית וכמה מדינות מערביות כדי להביא לסיום של מבצע ישראלי בלבנון בשנת 1996.



המקורות ציינו כי ההבנות החדשות לא ייחתמו באופן רשמי על ידי הצדדים, אלא ארצות הברית וארבע המדינות האירופיות יפרסמו הודעה שמפרטת את ההתחייבויות שכל צד לקח על עצמו. ארצות הברית, צרפת, בריטניה, גרמניה ואיטליה גם יודיעו על חבילת הטבות כלכליות ללבנון במטרה לתת תמריץ לחיזבאללה להסכים להבנות ולהציג הישג לציבור הלבנוני.

לפי המקורות ההבנות יתמקדו ביישום חלקי של החלטת מועצת הביטחון 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. כיוון ששני הצדדים לא יהיו

תקיפת צה''ל בלבנון (צילום: רשתות ערביות)
תקיפת צה''ל בלבנון (צילום: רשתות ערביות)
חייבים למלא אחרי כל סעיפי החלטה 1701, ניתן יהיה ליישם את ההבנות החדשות גם אם אין הפסקת אש מלאה בעזה, כפי שחיזבאללה דרש.

המקורות ציינו כי ההבנות החדשות יכללו התחייבות של שני הצדדים להפסיק את חילופי האש שהתרחשו באזור הגבול מאז ה-7 באוקטובר. במסגרת ההבנות חיזבאללה לא יתבקש להסיג את כוחותיו מצפון לנהר הליטני כפי שדורשת בהחלטה 1701, אלא רק למרחק של 8-10 ק"מ מהגבול עם ישראל, ציינו המקורות.

חילופי האש בין הצדדים מאז ה-7 באוקטובר כבר גרמו לחיזבאללה להסיג את כוחות רדואן למרחק של 7-10 ק"מ כמעט לכל אורך קו הגבול עם ישראל.

המקורות ציינו כי ההבנות יתבססו על העיקרון של "הקפאת מצב" - חיזבאללה לא יהיה חייב להסיג את כוחותיו מהמקומות בהם הם נמצאים כעת, אבל יתחייב להחזיר אותם לעמדות בהן הם היו בקרבת הגבול לפני ה-7 באוקטובר. כחלק מההבנות, מי שיתפרסו לאורך הגבול עם ישראל הם 10-12 אלף חיילי צבא לבנון.

המקורות ציינו כי במסגרת ההבנות ישראל תידרש לבצע צעדים משלה. ארצות הברית ביקשה מישראל להפסיק טיסות של מטוסי קרב ישראליים במרחב האווירי של לבנון. ישראל לא דחתה את הבקשה הזו. ישראל תתבקש להתחייב להסיג חלק מהכוחות שהיא מרכזת בגבול בארבעת החודשים האחרונים - בעיקר אנשי מילואים.

חיילים במלחמת לבנון השנייה (צילום: פייר תורג'מן, פלאש 90)
חיילים במלחמת לבנון השנייה (צילום: פייר תורג'מן, פלאש 90)

 
במהלך חודש ינואר ממשל ביידן חשש מאוד מהידרדרות למלחמה כוללת בין ישראל לבין חיזבאללה. ביידן שוחח בנושא עם נתניהו ושר ההגנה אוסטין והוכשטיין עצמו שוחחו על כך עם גלנט.

מקור שמעורה בנושא אמר כי המסר האמריקני לישראל היה שמהלך ישראלי יזום ייתפס בחיזבאללה כמלחמת יום הדין והארגון יגייס את כל המיליציות הפרו-איראניות בעיראק וסוריה כדי לסייע לו להילחם בישראל.

האמריקנים אמרו לישראל שהם לא מזלזלים ביכולות של צה"ל לפגוע קשות בלבנון אבל סבורים שזו תהיה שגיאה אסטרטגית לצאת למהלך כזה.
שני בכירים ישראלים אמרו כי ישראל לא התכוונה ליזום מהלך צבאי רחב נגד חיזבאללה בינואר, אבל הייתה מודאגת שחיזבאללה מתכנן מתקפה רחבה משלו. לקח זמן לשר הביטחון גלנט לשכנע את הוכשטיין שישראל מעוניינת בפתרון דיפלומטי למשבר.
  
מקור שמעורה בנושא אמר כי ארצות הברית סברה כי חיזבאללה מבצע הערכת חסר לגבי חומרת המצב בגבול הצפון והסכנה של מלחמה כוללת עם ישראל. נסראללה העביר מסרים לארצות הברית באמצעות מתווכים, לפיהם הוא יודע שארצות הברית שולטת בישראל ותוכל למנוע ממנה לצאת למלחמה נגד לבנון.

ארצות הברית הבהירה לנסראללה באמצעות מתווכים שזה לא המצב. מפקד צבא לבנון, ג'וזף עוון, ובכירים לבנונים נוספים העבירו מסרים לחיזבאללה שהם מבצעים הערכת יתר בנוגע ליכולת של ארצות הברית לעצור את ישראל והזהיר את הארגון מפני חישוב מוטעה.

חסן נסראללה (צילום: רויטרס)
חסן נסראללה (צילום: רויטרס)

בכירים ישראלים ציינו כי בימים האחרונים החשש מהסלמה בגבול הצפון פחת. שר ההגנה האמריקני אוסטין אמר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר כי הדרך בה ארצות הברית ניהלה את המשבר הייתה "מלאכת מחשבת" דיפלומטית.
 
המקורות ציינו כי השלב השני של ההבנות עשוי לכלול משא ומתן בין ישראל ללבנון בתיווך אמריקני, כדי ליישב כמה מחלוקות לגבי הגבול היבשתי בין המדינות. ישראל ולבנון הסכימו עקרונית למשא ומתן כזה, אבל הדבר יוכל להתרחש רק אם תושב הרגיעה לגבול הצפון.
 
בכיר בבית הלבן אמר לוואלה כי ארצות הברית אמרה בבירור שהיא לא רוצה שהמלחמה בעזה תתפשט ללבנון. "חזרתם של אזרחים לבנונים וישראלים לבתיהם בשלום ובביטחון היא בעלת חשיבות גבוהה עבור ארצות הברית. אנחנו ממשיכים לבחון ולמצות את כל האפשרויות הדיפלומטיות עם שותפינו בישראל ובלבנון כדי להשיג את המטרה הזו", אמר הבכיר.