צה"ל השמיד היום (שלישי) את מנהרת הטרור הארוכה ביותר שנחשפה מאז תחילת המלחמה. המנהרה, שנחשפה בחודש דצמבר, לא חוצה לשטח ישראל, אך מסתיימת בסמוך למעבר ארז ואורכה כארבעה קילומטרים. 

איילנד חושף: שתי הטעויות הקריטיות שישראל עושה בעזה
הכל עומד במקום בעזה: ההפסד הכפול של ישראל לסינוואר

לאורך השבועות האחרונים עסקו בצה״ל בחקר המנהרה, והתוואי אותר והושמד במאמץ משותף של יחידת ההנדסה של אוגדת עזה, החטיבה הצפונית באוגדה, יחידת יהל״ם, מפקדת קצין הנדסה בזרוע היבשה, פיקוד הדרום ואגף ההנדסה והבינוי של משרד הביטחון.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

עבודות החישוף והחקר של המנהרה על-ידי חיילי צה״ל (צילום: דובר צה''ל)
עבודות החישוף והחקר של המנהרה על-ידי חיילי צה״ל (צילום: דובר צה''ל)

התמרון הקרקעי, באמצעות מבצעים מודיעיניים בשטח, סיפק מידע רב אודות פרויקט מנהרות הטרור של חמאס, וסייע להעמיק את הידע והמיפוי אודותיו. מתחילת המלחמה וכן בימים אלו צה"ל פועל לאיתור והשמדת עשרות תוואי מנהור התקפיים, כחלק מהפירוק השיטתי של תשתיות חמאס. 

צה״ל ביצע פעולות חקר של תוואי המנהרה, המגיע לעומק מירבי של כ-50 מטרים. מהפיר הקרוב ביותר של המנהרה ממוקם במרחק של כ-400 מטרים ממעבר ארז אשר שימש למעבר פועלים, סוחרים, וחולים לקבלת טיפול רפואי בישראל בשנים האחרונות. 

עבודות השמדת מנהרה בצפון רצועת עזה (צילום: דובר צה''ל)
עבודות השמדת מנהרה בצפון רצועת עזה (צילום: דובר צה''ל)

לתוואי מספר סנפים ופיצולים אשר מהווים רשת מנהרות רחבה ומסועפת. בתוואי תשתיות ביוב, חשמל, קשר וטלפוניה, כמו גם דלתות הדף אשר נועדו למנוע את כניסת כוחות צה״ל. המנהרה מאפשרת תנועת כלי רכב בתוכה ונמצאו בה אמצעי לחימה רבים של ארגון הטרור חמאס.

פרויקט בניית המנהרה כלל צוות של עשרות מחבלים שהגיעו במיוחד לשם בנייתה מחאן יונס לצפון הרצועה. בבניית המנהרה נעשה שימוש בחומרים שלא נראו עד כה במנהרות טקטיות של ארגון הטרור חמאס, כמו גם שימוש במכונות חפירה מיוחדות שהוברחו לרצועה. על פי הערכות, חמאס השקיע במתווה התת קרקע ברחבי הרצועה מיליוני דולרים. מהמנהרה יצאו פעולות התקפיות לעבר כוחותינו במהלך הלחימה בשטח רצועת עזה. לפני מספר ימים אף זוהו מחבלים במנהרה, אשר חוסלו על ידי כוחות צה״לֹ.