מפקד הימ"מ, משמר הגבול ומחוז תל אביב לשעבר במשטרה, ניצב בדימוס דוד צור, התראיין היום (חמישי) בתוכניתם של ניסים משעל וגיא פלג ב-103FM, והתייחס למתיחות הביטחונית ביהודה ושומרון ומזרח ירושלים בצל המבצע בשכם.

ירי מרצועת עזה: שש רקטות שוגרו לעבר העוטף, צה"ל תקף ברצועה
נוצרה משוואה מול חמאס: האם אנחנו בדרך לסבב לחימה נוסף בעזה? | פרשנות

"מה שהמפכ"ל מתריע ובצדק, המשטרה קטנה באופן כללי כאמירה נכונה, ובטח בתקופה שבה היא מתוזזת כפי שהיא מתוזזת", אמר צור בפתח דבריו, "צריך לבחור נכון את המקומות ואת הקרבות שאליהם אתה נכנס. במובן הזה, התשה של מחוז ירושלים, גם לגבי 'חומת מגן 2' על המדרכה של השר, וגם בהקשר של המחאה ששואבת המון כוחות מהמשטרה, בסוף צריך להגיע למקום הזה כשאנחנו בוחרים את הקרבות שאותם אנחנו רוצים, כי הרמדאן הזה עושה רושם שהולך להיות נפיץ מאוד ומתריעים על זה כבר זמן רב כל רשויות הביטחון".

"אני חושב שאנחנו מגיעים למצב שבו הארגון הזה מתנהל תזזיתית, בצורה מאוד לא קוהרנטית, אני לא מדבר מתוך הארגון, המפכ"ל הוא איש מקצוע", הוסיף, "צריך לתת להם לעבוד, כנ"ל הרמטכ"ל וראש השב"כ. אנחנו רואים מה הם יודעים לעשות כשנותנים להם לעבוד. אין ספק שממשלה צריכה להכתיב מדיניות, אבל אפילו מבצע טקטי מדהים כמו אתמול, בסוף הקבינט צריך להחליט מה סדרי העדיפויות שלו.

כוחות צה''ל בפעילות ביטחונית בשכם (צילום: REUTERS/Raneen Sawafta)
כוחות צה''ל בפעילות ביטחונית בשכם (צילום: REUTERS/Raneen Sawafta)

"אם זו פצצה מתקתקת, אז זה מצוין לפעול בצורה הזו. אם זה בסופו של דבר, משהו שהוא בראייה יותר רחבה, כי מתנהלות שיחות להרגעת הרוחות לפני רמדאן, אז צריך לשקול את זה. אני לא אומר שלא צריך היה לפעול אתמול, אבל אני יכול להגיד לך למשל שבתפיסת השת"פ אל מול הרשות, ההחלשה שלה אל מול חיזוק החמאס לאורך שנים, אנחנו מגיעים למצב שיש לנו בשטחי A מצב די כאוטי, שאף אחד שם לא משליט סדר. או שזה בכוונת מכוון, או שזו סיטואציה שכבר נוצרה, את זה צריך לקחת בחשבון, לכן כל פעילות כזאת שאנחנו רואים, כניסה לשכם או ג'נין הופכת להיות מלחמה", ציין.

לאחר מכן אמר צור כי "אני חושב שקודם כל הכוח צריך להיות באמת מופנה למקומות הרגישים. הולך להיות לנו ניסיון גם להבעיר את השטח. ההסתה היא איומה והאירועים בהר הבית הולכים להיות המוקד אולי הכי רגיש, לכן הנושא של הר הבית יצטרך להיות מנוהל בצורה מאוד מקצועית שבה יתנו למפכ"ל לנהל את זה ולא לעשות כל מיני פרובוקציות מבחוץ שעלולות להדליק את השטח".

"יש דרכים לטפל במפגע הבודד, אם זה למשל חלוקת נשקים בצורה מושכלת, אם זו היכולת להגן על מקומות מסוימים, טרמפיאדות וכן הלאה", הסביר מפקד מג"ב לשעבר, "אבל לא לכלוא 400 אלף איש כאוכלוסייה, כנקם או תסכול. בסוף לתוך המעגל הזה של הפרות הסדר ודרדור המצב, אתה מכניס אוכלוסייה הרבה יותר גדולה שהיא לא מעורבת והם תושבי מדינת ישראל. צריך להגיד לציבור את האמת, אנחנו חיים בירושלים בתוך אוכלוסייה שהיא תושבים, יכולה לנוע ממקום למקום, אתה לא יכול לעשות סגר ועוצר כפי שאתה עושה בשטחי A".

כמו כן, אמר מפקד מג"ב לשעבר: "כשמחליטים שמטפלים בפיתות ובמקלחות של האסירים, ומכניס לתוך הדבר הזה עוד אלמנט שהוא מאוד רגיש, מבלי להתייעץ עם רשויות הביטחון - ופה אולי המרכיב המרכזי, אנחנו כל פעם נדהמים מחדש מהביטול והעובדה שמזלזלים פה בוותק ובניסיון של אנשי המקצוע האלה, מתוך או שחצנות או איזו בורות ומקבלים החלטות בשלוף. ראש הממשלה הוא הבן אדם הכי מנוסה שיש, ושר הביטחון אגב. הם שני האנשים שאולי הכי חשוב שיהיו עם אצבע על הדופק, ולא לעשות כל מיני פעולות, כמו שאני קורא איומים חדשות לבקרים".

לסיום נשאל צור האם צריך להכניס כוחות מג"ב לירושלים, והשיב: "מג"ב ירושלים הוא המג"ב הכי גדול. בסוף מג"ב מהווה כוח מאוד משמעותי בתוך משטרת ישראל. הדיון לכאורה, הוא האם לוקחים את כוחות מג"ב איו"ש ומכפיפים אותם ישירות למשרד לביטחון לאומי. זה לא יקרה. בסוף צריך להקשיב לרמטכ"ל גם היוצא וגם הנוכחי כדי להבין שפעולה כזאת, לא רק שהיא יכולה לייצר כאוס ופוגעת באחדות הפיקוד, היא גם מחלישה מאוד את הפעילות שלנו באיו"ש. יש זמן לדון בדברים האלה, לא חייבים לעשות את זה ערב הרמדאן, גם ככה המצב הוא די נפיץ".

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103FM