שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התראיין היום (רביעי) בתוכניתם של בן כספית וינון מגל ב-103FM, והתייחס לסערה שפרצה לאחר חלוקת הכספים הקואליציוניים למגזר החרדי.

בכירים בליכוד מעריכים: האם יריב לוין בדרך לפרישה מהממשלה?
באופוזיציה יסכימו? התנאי של הקואליציה להמשך ההידברות בבית הנשיא

"החרדים, הדתיים, הם לא חלק מאזרחי המדינה? בוזזים כאילו המדינה שייכת לסקטור מסויים, מפגיני בלפור, ובוזזים אותם ונותנים לאחרים? מדובר באחוז אולי מתקציב המדינה", טען סמוטריץ' בפתח דבריו, "יש 99 אחוזים מהתקציב שהולכים לחינוך, השכלה גבוהה, תשתיות, תחבורה. אנחנו בוזזים כספי ציבור ומשקיעים 150 מיליארד ש"ח במטרו למטרופולין גוש דן. אנחנו בוזזים 26 מיליארד ונותנים לכבישים. מאיפה הטרמינולוגיה המגוחכת הזו?".

"יש לכל ממשלה וככה זה בדמוקרטיה סדרי עדיפויות, מותר לממשלה במסגרת סדרי העדיפויות שלה, ומדובר על אחוז, לחזק התיישבות בנגב, בגליל, ביו"ש, לחזק זהות יהודית, לתקן אפליה ארוכת שנים בתקציבי החינוך החרדי, להגדיל את תקציב הישיבות. כמו שהיה מותר לממשלות אחרות להשקיע בדברים אחרים שהיו חשובים להם. יש בסוף את ליבת התקציב, תקציב נהדר, מעודד צמיחה, אחראי מאוד, מרוסן מאוד", הוסיף.

כספית: "הכל מותר כמו שאתה אומר, אנחנו אומרים שאתם בוזזים וברור שהחרדים הם אזרחי המדינה. מצד שני גם אצלך במשרד וגורמים רבים אחרים מצביעים שהמדד כפול, הכלכלנית הראשית חותכת את הכנסות המדינה ב־16 מיליארד, מורידה את תחזית הצמיחה. כולם מזהירים שהקצבאות לחרדים יקשו בנוסף לרפורמה המשטרית על היכולת של המשק להתאושש. למה טרפדתם את התקצוב תמורת ליבה? זה העתיד של המשק הישראלי".

משה גפני (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
משה גפני (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

סמוטריץ': "אתה אלוף בלעשות סלט ירקות. אני אתחיל מהממד, אין ספק שהאינפלציה היא האתגר הכי גדול שלנו, אנחנו מאוד מנסים לעשות מה שביכולת שלנו, כמה שאנחנו רק יכולים לצמצם. אנחנו עושים בתוך חוק ההסדרים הזה שורה של רפורמות שאמורות להוזיל את יוקר המחיה. ואמרתי ואני אומר שוב - אנחנו ניכנס בכל הכוח לפירוק המונופולים והריכוזיות". 

כספית: "למה זה יצא מחוק ההסדרים? למה המונופולים לא נמצאים?".
סמוטריץ': "זה לא יצא, היה סעיף אחד קטן".
בן: "לא קיים".

סמוטריץ': "בן, אין לך מושג על איזה עובדות אתה מדבר. קודם כל יש סעיף אחד חשוב בתחום, שכרגע קובע שגוף גדול עם למעלה מ־300 מיליון לא יכול להתמזג עם גוף של יותר מ־30 מיליון כדי למנוע את התמשכות אותם יצירת המונופולים. היה סעיף אחד שעסק אך ורק במקצה קטן של ייבוא, קיבלנו עליו תגובות מיצרנים קטנים. המחשבה הייתה שהוא לא מספיק מדוייק".

כספית: "זה תירוצים".

סמוטריץ': "זה ממש לא תירוצים, אתה טועה. מניעת התמזגות זה קודם כל למנוע היווצרות של מונופולם חדשים. כדי לפרק את המונופולים צריך להתעסק בכל ארבעת הווקטורים - היצרנים הגדולים, הייבואנים הגדולים, המפיצים הגדולים והרשתות הגדולות. כיוון שהבאנו רפורמה שהערכה שלנו לא הייתה מספיק מדוייקת והייתה יכולה ליצור נזק, אמרתי שאני לא רוצה לעשות כדי לעשות. מה שאני לא מאמין בו אני לא עושה. מקימים צוות". 
כספית: "המונופולים לחצו עליך".

לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים>>>

סמוטריץ': "אף אחד מהמונופולים לא דיבר איתי ולא נפגש איתי, אני לא מכיר אותם ולא מחוייב להם - אני מחוייב אך ורק לאזרחי מדינת ישראל. זה היה בחוק ההסדרים וזה לא היה נכון מספיק ולכן זה יצא. למה אני צריך להתווכח? אין לי שום עניין להתווכח כיוון שהציבור ישפוט אותי עוד חצי שנה או שנה, יראה מה אנחנו כן עושים ואתה תאכל את הכובע. בוא נדבר על דו"ח הכלכלנית, זה פשוט מסגור שקרי, אין בישראל תקשורת מאז שהרפורמה פרצה לחיינו".

"מדובר סה"כ בדוח טוב, תחזיות הצמיחה בישראל עדיין גבוהות מהעולם", הוסיף, "בכל העולם מעדכנים עכשיו תחזיות ללמטה, ויש בדוח הזה השוואה בינלאומית שמראה שאנחנו נמצאים במקום טוב. הירידה בהכנסות המדינה הצפויה היא חסרת משמעות. לקחנו אחריות בתקציב הזה ואנחנו כל כך רחוקים מיעד הגירעון. ידענו שאנחנו בתקופת חוסר וודאות כלכלית, ידענו שהשוק בארה"ב הולך להאטה. לא יהיו קיצוצים, לא תהיה העלאת מיסים. התקציב הזה הוא טוב והוא יחזיק מעמד עד סוף 2024. תקראו את הדוח, כן הוא מתאר סיכונים גלובליים". 

כספית: "יהיו קיצוצים".
סמוטריץ': "לא יהיו קיצוצים, אין צורך בקיצוצים. לקחנו מרחבי ביטחון כל כך גדולים בתקציב שגם אם יהיו ירידה של 40 מיליארד שקל אני עדיין לא צריך קיצוצים".

לאחר מכן נשאל שר האוצר על הכספים הקואליציוניים, והשיב: "יש שם 1.3 מיליארד למשטרת ישראל, יש שם למערכת הבריאות, כן יש שם להתיישבות, לנגב ולגליל, ולחיזוק הזהות היהודית של מדינת ישראל, וכן, יש שם גם הגדלה של תקציב הישיבות. יכול להיות שזה פחות נכון כלכלית, אז מה, מדינה לא עושה רק מה שטוב לכלכלה. יש למדינה עוד ערכים שחשוב לה לקדם".

בצלאל סמוטריץ' (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)

"בוא נדבר על לימודי הליבה, גם בזה פשוט משקרים", טען, "לא אני קבעתי, מזה עשרות שנים קבעו את המדרג של רשתות החינוך החרדיות, שזה המקבילה לחינוך הממלכתי, לומדים שם ליבה. יש את המוסדות המוכר שאינו רשמי, מתוקצבים 55 אחוזי ליבה ומוסדות הפטור שמתוקצבים 55 אחוזים. לא נגענו בזה, שמרנו על תיעדוף של המערכות הממלכתיות, של לימודי ליבה, רק מה קרה? כאשר המאה אחוזים של החינוך הממלכתי היה מאה, הפטור קיבל 55 ₪".

"לאורך השנים המאה אחוזים של המוסדות הממלכתיים גדל ל-200 ₪ אבל ה־55 של הפטור נשאר 55 שקלים. לכן זה הפך ל־24 אחוזים. סה"כ מחזירים את זה ל־55 אחוזים. עדיין שומרים את התיעדוף של לימודי ליבה. הכנסנו רפורמת אופק חדש, במקום שתגידו שזה מצוין, סוף סוף מתמרצים את המורים בחינוך החרדי לרכוש השכלה, לעשות תעודת הוראה, לצבור ותק. פעם ראשונה שהציבור החרדי הסכים להעביר אלינו את נתוני המורים", אמר שר האוצר.

לסיום אמר סמוטריץ': "למה שמה שמגיע לממלכתי לא מגיע להם? בלי קשר לשאלת לימודי הליבה כן או לא, שהיא קריטית, ולכן אנחנו מתמרצים יותר את מי שלומד ליבה, אבל מה שלא עשו 70 שנה ולא הצליחו לעשות את זה בכפייה לא נעשה את זה גם עכשיו. הרי אנחנו מדברים על החינוך היסודי, שם כפי שאמרתי ברוב החינוך החרדי לומדים ליבה. בגילאי התיכון, בישיבות הקטנות, לא הוספנו להם שם כסף. מספיק עם הדמגוגיה. 

כספית: "הוספתם, הכפלתם וגם רטרו".
סמוטריץ': "ממש לא. תגיד את זה עוד אלף פעם – אתה משקר וכמוך כל חבריך בתקשורת שאיבדתם כל קשר לעובדות". 
בן: יש פה שר אוצר מנותק, שמענו".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM