במהלך המגעים שהתקיימו השבוע בין ממשל ביידן לממשלת נתניהו גילתה ישראל נכונות גדולה יותר מאשר בעבר לדון על תכניות לגבי עתיד רצועת עזה אחרי המלחמה - כך אמרו שני בכירים בממשל האמריקאי שמעורים בפרטי המגעים בין הצדדים.

"אמר לי שהוא חולם לכבוש ישובים ולשחוט יהודים": האיש שחקר את סנוואר מדבר
הנשיא ביידן חושף: כך קרסה הפסקת האש בין ישראל וחמאס

כבר מהשבועות הראשונים למלחמה יועציו של הנשיא ביידן לחצו על ישראל להתחיל לעבוד על תכנית לגבי "היום שאחרי" ולחשוב כיצד היו רוצים לראות את ניהול הרצועה לאחר הפלת שלטון חמאס.

ארה"ב מעוניינת להימנע מוואקום שלטוני וביטחוני ברצועה לאחר מהלחמה שעלול לאפשר לחמאס לעלות מחדש, כך אמרו בכירים אמריקאים.
במהלך השיחות שקיים השבוע בישראל היועץ לביטחון לאומי של סגנית הנשיא קמלה האריס, פיל גורדון, הוא שמע מבכירים ישראלים שעד היום התמקדו בלחימה עצמה וסירבו לדון על מה שיתרחש בסיומה "נכונות גדולה יותר לדון על העתיד", כך אמר בכיר אמריקאי.

היועץ לביטחון לאומי של סגנית הנשיא קמלה האריס, פיל גורדון, מבקר השבוע בישראל כדי לדון בתרחישי ה"יום שאחרי" המלחמה בעזה. הוא הגיע לישראל יחד עם היועץ של סגנית הנשיא לענייני המזרח התיכון אילן גולדנברג, שמרכז את עבודת המטה בנושא בבית הלבן.

בכירי הבית הלבן הגיעו לישראל מדובאי שם נפגשה סגנית הנשיא עם מנהיגי איחוד האמירויות, מצרים וירדן ודנה עמם במצב בעזה ובדרך שבה שלוש המדינות הערביות סבורות שצריך לעצב את המצב ברצועה לאחר המלחמה. בישראל פגש גורדון את הנשיא יצחק הרצוג, היועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי, השרים בני גנץ, רון דרמר וגדי איזנקוט וראש האופוזיציה יאיר לפיד.

פגישת בנימין נתניהו וג'ו ביידן בניו יורק. באדיבות טובה לזרוף (צילום :טובה לזרוף)

בכירים אמריקאים אמרו שגורדון דן עם הבכירים הישראלים במטרות המבצע בחאן יונס. "הוא הדגיש כי חמאס הוא ארגון טרור ברברי שאף מדינה בעולם לא היתה מסכימה להשלים עם האיום שהוא מהווה וכי ארה"ב תומכת ביעדים של המבצע הצבאי ובזכותה של ישראל להגן על עצמה", אמר בכיר אמריקאי.

באותה נשימה גורדון הדגיש בפני בני שיחו הישראלים את הצורך להימנע מפגיעה באזרחים במהלך המבצע בחאן יונס ולהגדיל את הסיוע ההומניטארי שנכנס במהלכו לרצועה.

בכירים אמריקאים אמרו כי היועץ לביטחון לאומי של סגנית הנשיא עידכן את הבכירים הישראלים בשיחות שקיימה האריס עם המנהיגים הערבים בדובאי בעניין היום שאחרי המלחמה בעזה, ולגבי הדרך שבה הממשל רואה סוגיות כמו השיקום, הסדרי הביטחון והמשילות ברצועה לאחר שהלחימה תסתיים.

ביקורו של גורדון היה האחרון בסדרת ביקורי בכירים אמריקאים שמתקיימים מדי שבוע בישראל מאז תחילת המלחמה. בכירים אמריקאים אמרו כי הם רוצים "להפגין נוכחות בישראל כל שבוע כדי לדבר עם בכירים ישראלים ופלסטינים פנים אל פנים בנוגע לסוגיית היום שאחרי המלחמה".

שני בכירים אמריקאים אמרו כי גורדון אמר לבני שיחו הישראלים כי ארה"ב רוצה לגבש תכנית לעתידה של עזה כדי להימנע מוואקום שיאפשר לחמאס "לקום לתחייה". "הייתה תזוזה בצד הישראלי מנקודה שבה הם היו ממוקדים לחלוטין בלחימה וסירבו לדון על היום שאחרי לנקודה שבה הם מוכנים לדבר על העתיד", אמר בכיר אמריקאי.

בכיר ישראלי אמר כי ממשלת נתניהו וממשל ביידן קיימו כמה סבבי שיחות בנושא היום שאחרי בשבועות האחרונים ודחה את הטענה שישראל שינתה גישה או הציגה עמדות חדשות. הבכירים האמריקאים הודו כי קיימות מחלוקות בין ישראל לארה"ב לגבי היום שאחרי בעזה - במיוחד בכל הנוגע לתפקיד שתמלא הרשות הפלסטינית ברצועה.

ביידן עם נתניהו והשרים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ביידן עם נתניהו והשרים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)

אתמול (שלישי) הביע ראש הממשלה נתניהו פעם נוספת התנגדות לשילוב הרשות הפלסטינית בניהול הרצועה אחרי המלחמה והדגיש כי הדרך היחידה בה ניתן יהיה לפרז את עזה מנשק היא באמצעות צה"ל ולא באמצעות כוח בינלאומי.

"אף אחד לא חושב שהרשות הפלסטינית יכולה כרגע לנהל את רצועת עזה ולספק ביטחון, אבל אף אחד גם לא יכול להצביע כרגע על אלטרנטיבה להנהגה פלסטינית בעזה אחרי המלחמה. אנחנו צריכים לחזק את הרשות הפלסטינית כדי שבעתיד היא תוכל למשול בעזה", אמר בכיר אמריקאי.

ממשל ביידן מודאג מכך שמאז תחילת המלחמה וגם בימים אלה ממשלת נתניהו מבצעת צעדים כדי להחליש עוד יותר את הרשות הפלסטינית - כמו קיזוז חלק מכספי המיסים הפלסטינים או ההתבטאויות של נתניהו נגד שילוב הרשות בניהול רצועת עזה. "אני עובד עם כמה אנשים בתוך הממשל ומחוצה לו כדי להחליט מה נעשה בעזה ביום שאחרי המלחמה", אמר הנשיא ביידן אתמול. "אני חושב שהפתרון היחיד שיש הוא פתרון שתי המדינות".

היום (רביעי) בכירי הבית הלבן יבקרו ברמאללה וייפגשו עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ויועציו כדי לדון גם כן בסוגיית היום שאחרי. "יש לנו הרבה עבודה לעשות כדי לוודא שכולם מיושרים על המטרה, כולל הפלסטינים. זה לא הולך להיות קל", אמר בכיר אמריקאי.