השר לשעבר חבר הכנסת אל"מ (מיל') מתן כהנא שוחח היום (שישי) עם גדעון אוקו ברדיו 103fm והתייחס לחילוקי הדעות בין מדינת ישראל לממשל האמריקאי על רקע הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה ושאלת כניסת כוחות צה"ל לרפיח ולהתבטאותו השנויה במחלוקת של תא"ל דן גולדפוס.

אחרי הפיצול: סער מקבל 4 מנדטים - כיצד זה משפיע על גנץ? | סקר מעריב
לשכת רה"מ בתגובה לתשובת חמאס: "ממשיך להתבצר בדרישות מופרכות"

"גם פה יש עמדה מעט מורכבת", הבהיר כהנא. "אני לא מכיר אותו ברמה האישית אבל שומע עליו דברים מאוד חיוביים בהקשר הצבאי והפיקודי. אני חושבת שאחת שהדברים נאמרו אנחנו צריכים לשים אליהם לב בתשומת לב רמה. אני יודע שהוא מבטא את רחשי ליבם של הלוחמים בשטח, אני יודע כי אני מדבר עם הלוחמים ושומע מה שיש להם להגיד. אבל אני כן חושב שנעשתה פה חריגה מהיחסים המאוד עדינים שצריכים להיות בין דרג מדיני לדרג צבאי - לא היה מקום לדברים האלה.



אני סומך על הרמטכ"ל שיעשה את הדברים הנכונים, נותן לרמטכ"ל את מלוא שיקול הדעת בעניין. חלק מהממלכתיות זה לתת למוסדות הקיימים את המקום לפעול, כחלק מזה אני אומר לרמטכ"ל 'אנחנו סומכים עליך'. הכי קל לי עכשיו להגיד 'מדים', כי באמת מה שהוא אמר זה בול מה שאני מרגיש ומנסה מאז יום פתיחת המלחמה להדהד בציבוריות הישראלית, אבל בסוף קצין בצה"ל צריך לזכור את מקומו. זה גם יוצר אחר כך אווירה ברשתות כאילו דיוני השיבוצים מתנהלים ברשתות. מפקד יכול להגיד את זה לאלוף הפיקוד, לרמטכ"ל, יש כל מיני דרכים. אני אומר שוב, הסנטימנט הוא סנטימנט שאנחנו, בטח הפוליטיקאים, צריכים לקחת היטב לתשומת ליבנו. אני רק אומר, זה עלול להיות מדרון חלקלק, שכל אחד יחשוב מה קורה אם מישהו אומר משהו שהוא לא אוהב". 

עוד הוסיף: "אני חושב שהקצינים שהרמטכ"ל ממנה הם קצינים מעולים, בגדול כל עוד אין מישהו אחר שימנה הרמטכ"ל ימנה. זה בדיוק כמו הממשלה הזו, שבעיניי איבדה כל אמון של העם, זו הממשלה שלנו שכרגע מתפקדת אז היא צריכה לקבל החלטות ולנהל את המלחמה. אני אוהב את זה? לא, זה המצב? כן. אלה מנהלים את המלחמה והרמטכ"ל עד שהוא עוזב את תפקידו. יש אווירה, בטח בציבור הדתי, שלא ממנים קציני כיפות, וזה בכי שלא במקום. מה שחשוב שיהיה קצין מעולה, נחוש, חדור ערכים, וברוך השם אלה הקצינים שיש לנו בצה"ל. יש פה אווירה שדופקים אותם כי הם דתיים, חלאס".

על מתווה חמאס אמר: "אני מודה שאני לא מכיר את פרטי הפרטים של התשובה שחמאס העביר. התרשמתי שיש התקרבות בין עמדות הצדדים. זה לא סוד שיש מחלוקת בתוך הממשלה מה המחירים שנשלם על עסקת חטופים, שבצד אחד יש את אלה שאומרים 'לא, לא, לא' על כל דבר, וכל השאר יש עמדות מורכבות. לצייר את זה כשחור או לבן זו טעות. זה הולך להגיע היום לקבינט, ושם העמדה שלנו היא, כמובן לא בכל מחיר אבל אנחנו מבינים שיהיו מחירים כואבים בעסקה מהסוג הזה. יש מחויבות שלנו כלפי החטופים האלה שנמצאים שם בגללנו. מכל התנאים שאני יודע להגיד שהם קו אדום, סיום המלחמה לא על הפרק. אין סיום מלחמה, צריכים למוטט את שלטון החמאס". 

כשנשאל מדוע צה"ל עדיין לא נכנס לרפיח, השיב: "יש שיקולים אסטרטגיים מבצעיים למתי ואיך מטפלים ברפיח. כולם מבינים שצריכים לטפל ברפיח, כל מי שנמצא בקבינט ובממשלה מכיר את השיקולים האלה. מי שצורח 'רפיח עכשיו', או כמו בן גביר 'מלחמה עכשיו', הוא פופוליסט במיליון אחוזים שמסכן את חיילי צה"ל. אני בטוח שכל הסיפור של הקונספציה עוד ייבדק לעומק על ידי ועדות חקירה כאלה ואחרות, אני מקווה שהכי עמוק שאפשר, שתהיה פה ועדת חקירה הכי רצינית. אני מקווה שהיא תעבוד מהר, שמסקנות הביניים יהיו מספיק מהירות. אני די משוכנע שלפחות הדרג הצבאי האחראיים ייקחו אחריות על עצמם ויניחו מפתחות שיגיע הרגע הנכון. אני חושב שתהיינה בחירות והציבור ישפוט בעצמו. מקווה שיהיו בחירות כמה שיותר מהר כשהמלחמה תאפשר זו". 

לסיום התייחס להתערבות האמריקאית: "אני מאוד לא אוהב את זה. בסוף האמריקנים, זו הידידה הכי גדולה שלנו, קשר אסטרטגי שאנחנו חייבים אותו, אבל בסופו של דבר אנחנו דמוקרטיה איתנה ויציבה, וגם אם לא אהבתי את תוצאת הבחירות זה מה שהעם החליט ואנחנו מקבלים את זה. כל הדיבורים של ללכת על הראש של האמריקנים כל כך מטופשים, לא אחראיים ומסוכנים. אין כזה דבר".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm