חוק הגיוס שייתן פטור גורף לחרדים עד גיל 35 הגיע לפני מספר שבועות לדיון בבג"ץ, שם השופטים הורו לממשלה לנמק את ההחלטה שלא לגייס תלמידי ישיבות. כמו בחוקים נוספים שהגיעו בשנה האחרונה לבג"ץ, גם הפעם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, צפויה שלא לצדד עם הממשלה.

גנץ מציב אולטימטום: "אם חוק הגיוס יעבור - לא נהיה בממשלה"
בכיר באוצר חושף: איך גיוס החרדים ישפיע על זמן השירות?

נכון להיום (ראשון) טרם הופצה ההצעה הסופית, אלא רק טיוטה, ועוד צפויים שינויים של הרגע האחרון לקראת ההצבעה על המתווה בישיבת הממשלה ביום שלישי. הייעוץ המשפטי העביר למזכירות הממשלה שורה של הסתייגויות מהותיות על נוסח המתווה, ובימים האחרונים הודיעו כי חוק שלא יכלול יעדים ברורים לגיוס עלול לעורר קשיים משפטיים מהותיים. 

נכון לנוסח הטיוטה הנוכחית, בהרב-מיארה תתקשה להגן עליה הן משום הפגיעה בעיקרון השוויון, והן משום שכעת יש הכבדה בנטל על המשרתים בשל מלחמת חרבות ברזל.

חרדים בלשכת גיוס (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
חרדים בלשכת גיוס (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

מוקדם יותר היום פורסם כי יואב גורדוס, ראש אגף התקציבים באוצר, חיבר מסמך אזהרה חריף מפני השלכות הפטור הגורף מגיוס חרדים: "במידה והאוכלוסייה הנמצאת כיום במעמד 'תורתו אומנותו' הייתה מתגייסת בדומה לאוכלוסייה היהודית הלא-חרדית, ניתן היה לקצר את משך שירות החובה בשבעה חודשים לכולם", כתב.

"לחילופין, ניתן היה לצמצם את היקף ימי המילואים הצפויים להיות  לתעסוקה מבצעית בשנת 2024 (ובשנים הבאות ככל והיקף הימים יישאר דומה) בכ-86%. כך למשל, לוחם מילואים שהיה צפוי לשרת 36 ימים בתעסוקה מבצעית, עם גיוס אוכלוסייה זו היה צפוי לשרת כחמישה ימים בלבד".

הצעת החוק כוללת, בין השאר, קביעת מכסות גיוס בידי הכנסת, טווח זמן של שנה לעמידה במכסות אלה והארכה במידת הצורך. אי־עמידה ביעדים לגיוס חרדים תגרור סנקציות כלכליות, שייכנסו לתוקף בעוד שלוש שנים ובאופן יחסי לעמידה ביעדים.

סעיף נוסף, המדבר על העלאת גיל הפטור ל־35, מחולל סערה בממשלה. זאת, בעוד הדרג המקצועי במשרד האוצר ממודר לגמרי מהמגעים בעניין. בכירים באוצר העבירו מסר לממשלה, שלפיו אם העלאת גיל הפטור ל־35 תאושר, זה יהיה “אסון כלכלי”, שיקשה על שילוב חרדים בשוק התעסוקה. הדרג המקצועי באוצר מגבש חוות דעת חריפה נגד החלטת הממשלה המסתמנת בסוגיה זו.

החוק כאמור צפוי לעלות לאישור השרים כבר בשבוע הקרוב, ותזכיר החוק צפוי להיות מוגש עד 21 באפריל, וב-19 יובא לאישור הממשלה. הצפי הוא להשלים את הליכי החקיקה עד 29 ביוני, כחודש לפני שיסתיים מושב הקיץ של הכנסת.