מחשש לתגובה בינלאומית, איראן מתכוונת להגביל את טווח הטילים שהיא עומדת לספק לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה, כך דווח היום (שני) ברק רביד בוואלה! לפי ארבעה פקידים ישראלים בכירים שמעורים במידע שנמצא בידי ישראל בסוגיה.

ארה"ב באזהרה דרמטית: רוסיה מספקת תמיכה צבאית "חסרת תקדים" לאיראן
רוסיה הפסיקה את השימוש בכטב"מים מתוצרת איראן באוקראינה - וזו הסיבה

לפי הדיווח, בכירים ישראלים מעריכים כי סוגיית אספקת הכטב"מים והטילים האיראנים לרוסיה עלתה בשיחות של סגן שר ההגנה הרוסי אלכסנדר פומין בביקורו בטהרן ב-3 בדצמבר יחד עם משלחת צבאית בכירה. הוא פגש את רמטכ"ל צבא איראן גנרל מוחמד באגרי והשתתף בשיחות של הוועדה הצבאית המשותפת של שתי המדינות.

ישראל חוששת כי בתמורה לסיוע הצבאי האיראני רוסיה תספק לאיראן מנועים עבור טילים ארוכי טווח. בכירים ישראלים אמרו כי הם מודאגים מכך שבתמורה סיוע הצבאי האיראני רוסיה תאפשר לאיראן חופש פעולה גדול יותר בסוריה כדי שתוכל לתקוף משם את ישראל ואת הכוחות האמריקנים באזור.

ארבעת הפקידים הישראלים הבכירים ציינו כי הלחץ הבינלאומי על איראן לא הרתיע אותה באופן מלא מתוכניותיה לספק לרוסיה טילים והיא מתכוונת להתקדם עם העברת הטילים בקרוב. אבל, במאמץ להתמודד עם התגובה הבינלאומית וכדי לא להפר את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, איראן מתכננת לספק לרוסיה רק טילים בעלי טווח שקטן מ-300 קילומטר, כך לפי הבכירים הישראלים.

לדברי הבכירים הישראלים הכוונה של האיראנים היא לספק לרוסיה טילים מדגם פתח-110. האיראנים מתכוונים לבצע שינויים טכניים בטילים הללו כדי שהטווח שלהם יהיה נמוך מ-300 קילומטר ולא יהווה הפרה של החלטת מועצת הביטחון. בכירים ישראלים אמרו כי במקור התכוונו האיראנים לספק לרוסיה גם טילים מדגם זולפקאר שמגיעים לטווח של 700 קילומטר.

משרד החוץ האיראני ודובר משלחת איראן לאו"ם לא הגיבו לבקשות לתגובה.

טילים באיראן (צילום: רויטרס)
טילים באיראן (צילום: רויטרס)

אספקת טילים בליסטיים מאיראן לרוסיה עלולה להוות הפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם ולהפעיל את מנגנון ה-Snap Back שיביא להטלה מחדש של הסנקציות של האו"ם נגד איראן. מצב כזה יהיה בעייתי לא רק עבור איראן, אלא עוד יותר מכך עבור רוסיה, כיוון שהיא מכהנת כחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם ואמורה להבטיח את היישום המלא של החלטותיה.

במסגרת החלטה 2231 של מועצת הביטחון של האו"ם, שהתקבלה כחלק מתהליך אישור הסכם הגרעין בשנת 2015, אסור למדינות להעביר לאיראן או לקבל ממנה טילים בליסטיים וכלי טייס בלתי מאוישים בעלי טווח של 300 קילומטר ומעלה ובעלי ראש נפץ של 500 קילוגרם ומעלה. האיסור הזה צפוי לפוג רק באוקטובר 2023.

כזכור, איראן הכחישה בתחילה כי היא מספקת כלי טייס בלתי מאוישים לרוסיה, אבל לבסוף הודעה בחודש שעבר כי סיפקה את אמצעי הלחימה האלה אך טענה כי הדבר קרה לפני תחילת המלחמה באוקראינה. רוסיה מצידה הכחישה כי היא משתמשת בכלי טיס מאוישים מתוצרת איראן להתקפות על מטרות אזרחיות באוקראינה, וזאת חרף עדויות רבות שמראות כי היא כן עושה זאת.

בשבועות האחרונים ישראל סיפקה לכמה עשרות מדינות במערב תיק מודיעין לגבי העברות הנשק מאיראן לרוסיה. בכירם ישראלים אמרו כי הם מקווים שהעיסוק הבינלאומי בסוגיה יביא להגברת הלחץ נגד איראן.
 
הבית הלבן סירב להתייחס לדברי הבכירים הישראלים, אבל דובר המועצה לביטחון בבית הלבן ג'ון קירבי אמר בתדרוך לכתבים ביום שישי כי ממשל ביידן עדיין מודאג מכך שאיראן עלולה לספק לרוסיה טילים בליסטיים. קירבי אמר כי רוסיה מספקת לאיראן סיוע צבאי חסר תקדים בעוד שטהראן הופכת לספקית הנשק המרכזית של מוסקבה. "זה הפך את היחסים שלהם לשותפות ביטחונית מלאה", אמר קירבי.

לדבריו, ממשל ביידן העביר לבנות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון ובעולם את המידע שברשותו על שיתוף הפעולה הצבאי בין רוסיה לבין איראן. קירבי אמר שארה"ב מודאגת מכוונת רוסיה לספק לאיראן מערכות נשק מתקדמות כגון טילים נגד מטוסים, מסוקים ומטוסי קרב מתקדמים מדגם סוחוי-35. לדבריו טייסים איראנים כבר מתאמנים על המטוסים הללו כמה חודשים ברוסיה.

רוסיה תקפה באוקראינה באמצעות מל"טים איראנים. צילום: רויטרס

במקביל, שרי החוץ של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי קיבלו היום שורה של החלטות נגד איראן כולל הטלת סנקציות נוספות נגד גורמים איראנים שמעורבים בדיכוי ההפגנות במדינה ובהעברת נשק לרוסיה.

בהודעה שפורסמה בסיום פגישת שרי החוץ האירופים נאמר כי האיחוד האירופי סבור שכל העברת של כלי טייס בלתי מאוישים וטילים מסוגים מסוימים מאיראן לרוסיה ללא אישור של מועצת הביטחון של האו"ם מהווה הפרה של החלטה 2231 שהתקבלה לאחר החתימה על הסכם הגרעין ב-2015.

"האיחוד האירופי מזהיר את איראן שלא להעביר משלוחים חדשים של נשק לרוסיה במיוחד לא טילים בליסטיים לטווח קצר, דבר שיהווה הסלמה חמורה", נמסר בהודעת שרי החוץ האירופים.
 
בעוד כשבוע מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס לדיון בנושא יישום החלטה 2231. ארה"ב, בריטניה וצרפת טוענות כי העברת כלי הטיס הבלתי מאוישים מאיראן לרוסיה מהווה הפרה של ההחלטה, בעוד שרוסיה ואיראן טוענות שלא מדובר בהפרה.