התפתחות בפרשת הסלמונלה בטחינת הנסיך. בדיקת מעבדה שנערכה למשלוח שהגיע לחברת "סלטי שמיר" העלתה כי הוא לא היה נגוע בחיידקי הסלמונלה. תוצאות הבדיקה הגיעו ל"סלטי שמיר" יחד עם המשלוח, והחברה ביצעה בדיקה מדגמית, שלא מצאה חיידקים, זאת בניגוד לאסם ושטראוס, שביצעו בדיקה מקיפה משלהם וגילו את הסלמונלה.  



מ"סלטי שמיר" נמסר ל"מעריב אונליין", כי "בחברה יש הוראה שכל חומר מספק צריך להגיע עם תעודה ממעבדה חיצונית שהוא תקין. קיבלנו ביחד עם המשלוח בדיקת מעבדה מיקרוביולוגית חיצונית שעבדה עבור טחינת הנסיך, ואמרה שחומר הגלם תקין. בהמשך נשלח לסלטי שמיר מייל מטחינת הנסיך על חשד לסלמונלה במייל ביום רביעי האחרון". 



"יש פה כמה דברים מוזרים", אמר הגורם בחברה: "ביום רביעי הגיע מייל ממנכ"ל טחינת הנסיך לסלטי שמיר שיש חשש לסלמונלה והתגלה אצל לקוחות, מה שהביא לכך שהם גילו את המקור ככל הנראה במפעל שלהם. הם שמעו על זה לראשונה ב-27.7, שזה שבועיים לפני שפנו אלינו. אנחנו דורשים תעודה ממעבדה חיצונית שחומר הגלם תקין והם גילו את זה מכל המפעלים. אנחנו עושים בדיקה מדגמית למוצרים ולא מצאנו סלמונלה, אבל ברגע שקיבלנו את המייל הזה עשינו ריקול כדי לא לקחת צ'אנסים".



ליצמן: "נחייב את החברות לדווח גם המוצר לא יצא"


שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס היום בוועידת ישראל לרפואה, המתקיימת בירושלים לפרשה. "הנסיך ידע והיה חייב לדווח. הוא ידע, הוא לא גילה לשלושת המפעלים שלקחו ממנו את חומר הגלם, את הטחינה. שניים בדקו וגילו בעצמם, השלישי לא. זה שהמפעל ידע ולפחות שבועיים לא דיווח, זה עוול. בגלל זה משרד הבריאות הפסיק את הייצור שלו", אמר השר ודחה את הטענות כי היחס למפעל נובע מגזענות: "הם פשוט לא עשו דבר שהיו חייבים לעשות".



ליצמן הציע לשנות את התקן ןחייב חברות לדווח על בעיות גם אם המוצר לא יצא מהמפעל: "יש תקן שנותן למפעלים הכי גדולים לחסוך בירוקרטיה, שאם הם מוצאים תקלה הם לא צריכים לדווח אם המוצרים לא שווקו. יוניליוור לא היה חייב לדווח, הם היו צריכים למנוע שיווק והם חשבו שלא יצא. אבל הייתה רשלנות, ויצאו מוצרים. ההצעה שלי שגם אם יש תקן וגם אם אין תקן יהיו חייבים לדווח למשרד הבריאות. יכול להיות שנעשה דברים אחרים, אני לא איש מקצוע. זה יקשה על משרד הבריאות, אבל נתמודד עם זה. ביחד נשנה את התהליכים".



שר הבריאות יעקב ליצמן. צילום: אביר סולטאן, פלאש 90שר הבריאות יעקב ליצמן. צילום: אביר סולטאן, פלאש 90



"מנכ"ל סלטי שמיר: "קיבלנו תעודת תקינות וכלן המשכנו לעבוד"


בתוך כך, ועדת הבריאות של בכנסת מקיימת בשעה זאת דיון מיוחד שכותרתו "הימצאות חיידק הסלמונלה במוצרי מזון המשווקים לציבור". מנכ"ל סלטי שמיר, עמי גיא, סיפר בדיון על השתלשלות האירועים: "קיבלנו חומר גלם שלווה בביקורת של המכון למיקרוביולוגיה ועבדנו איתו במהלך שבועיים. בהתאם לנוהל, יש לנו תקן מחמיר וברגע שאנחנו מקבלים חומר גלם עם תעודה של תקינות אנו מתחילים לעבוד. להפתעתנו, ב-10 באוגוסט בערב קיבלנו הודעה מטחינת הנסיך שהחומר שהם סיפקו לנו עלול להיות נגוע בסלמונלה. דיברנו עם משרד הבריאות לאחר שהוא פנה אלינו.



מנהל שירות המזון הארצי, אלי גורדון, אמר: "ב-7 באוגוסט התקבל דיווח ממעבדה מוכרת על ממצא חריג בטחינה. הבדיקה נעשתה בסמוך פחות קריטי מתי בעקבות הדיווח הגענו לטחינת הנסיך".



גיא: "ברגע שקיבלנו את ההודעה בערב והתייעצנו עם אלי גורדון, והחלטנו לבצע ריקול. בבוקר התחלנו להודיע לרשתות והרחבנו את הריקול כדי לא לבלבל את הציבור". המנכ"ל הוסיף: "אנחנו מבצעים בדיקות לכל המוצרים ומוצרים שעוברים בדיקות סלמונלה הם מוצרים שמכילים מוצרים מהחי - מיונז וביצים. אנחנו לא בודקים לסלמונלה את כל המוצרים. לכן הוחלט שנערוך בדיקות לסלמונלה גם אם זה מלווה בתעודה".



עמי גיא ויעקב גינצבורג, מנכ"לים ובעלים של סלטי שמיר, במסיבת העיתונאים בשבוע שעבר. צילום: יובל בגנועמי גיא ויעקב גינצבורג, מנכ"לים ובעלים של סלטי שמיר, במסיבת העיתונאים בשבוע שעבר. צילום: יובל בגנו



מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בדיון כי"בכל אירועי הסלמונלה האחרונים לא ראינו חריגה בתחלואה. יש פה נתונים והתחלואה בסלמונלה נמוכה ממרבית מדינות אירופה. לדבריו, גם בכמות הריקולים בתחום המזון ישראל נמצאת במצב טוב. "אנחנו נמצאים בשבעה מקרים ל-100 אלף נפש, גרמניה נמצאת מעל 30 למאה אלף", אמר. 



רותי שי, האחראית על מעבדות הציבור במשרד הבריאות, אמרה, כי על פי תקנות הבריאות, כל מעבדה למיקרוביולוגיה קלינית מחוייבת לשלוח על בסיס רוטיני את כל מקרי הסלמונלה למרכז הארצי לסלמונלה של משרד הבריאות והדוח השנתי מפורסם ונגיש לציבור.

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), אמר כי "בין השיקול של 20 מפוטרים מהמפעלים או בן 55 שמת מסלמונלה, ברור לאיזה צד אנו נוטים. היו מקומות שזה לא נעשה בזדון אבל היו מקומות שזה נעשה בזדון וזו הייתה הפרה ברורה של ברית לא כתובה". לדבריו, "העניין הוא שיצרנים שאתם יודעים בוודאות שסיכנו את הציבור, אתם צריכים לעצור את הייצור לציבור ולתת סנקציות קשות".

גרמן: "להקים רשות מזון לאומית"


שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן, גם היא מיש עתיד, אמרה בדיון כי "יש רק לאמץ את המלצות מבקר המדינה שאומרות כי יש להקים רשות מזון לאומית שתפקח על כל נושא המזון ותקינותו, בדומה ל-FDA. במקביל, לשפר את מצב המעבדות לבריאות הציבור שלוקות בחוסר כוח אדם ובתקציבים".

גרמן הוסיפה כי "התפשטות הסלמונלה היא לא חדשה, לפני יותר משנה התוודענו לעשרות אלפי עופות נגועים שלא הושמדו בשל חוסר רצון של משרד החקלאות לפצות את החקלאים, וקראתי בכנסת לטפל מידית בנושא, להחרים את העופות ולטפל בכל הכוח במגיפה, בשל החשש שתגדל. יש קשר רציף בין העובדה שסלמונלה משתוללת לבין זה שהמשרדים הממשלתיים נמנעים מלטפל בבעיה. אנו חייבים לפקח על משרדי הממשלה ולא נעשה עבודתנו נאמנה אם לא נדאג לכך שתקום רשות מזון לאומית והמקרים האחרונים רק מהווים את הזעקה שקוראת לנו לפעול".

"הלוואי וכל המפעלים היו כמו יוניליוור"


חבר הכנסת יגאל גואטה (ש"ס), אמר כי הוא שמח שהישיבה הזו נעשית שבועיים-שלושה לאחר המקרה, כי כשעושים דיון יום אחרי כולם מתלהמים. אני מצטרף לדברי ח״כ כהן. אנחנו צריכים לדאוג לציבור ולא למפעלים אבל יש טעויות אנוש. עם זאת יש הבדל בין מה שקרה ביוניליוור לבין הנסיך. ביוניליוור עלו על הטעות בזמן והמוצר לא היה אמור להגיע לציבור ולא השמידו אותם בזמן. הלוואי ולו מעט מהיצרנים היו פועלים כמו יוניליוור".

ח"כ שולי מועלם רפאלי (הבית היהודי) אמרה כי היא מרגישה שאמון הציבור אבד בזכות משרד הבריאות מצד אחד והמפעלים מצד שני. "בעיניי הניסיון צריך להיות הפוך ולהתחיל ממשרד הבריאות, שאליו בסופו של דבר בא הציבור בטענות". לדברי חברת הכנסת, הדבר העיקרי שמטריד הוא שכל יום או יומיים חברה אחרת מושכת עוד ועוד מוצרים. אני מקווה שאנחנו לא מאבדים את החבל. יש בעיה באמינות הציבור איבד אמון כי לא יכול להיות שבנושאי בריאות בסיסית הולכים לש.ג.".

מנכ"לית יוניליוור, ענת גבריאל, שנחכה אף היא בדיון, אמרה: "חשוב לי לדבר על הנהלים שלנו במפעלים כל מה שאנו מייצרים נשלח לבדיקה מיקרוביולוגית ונשלחים להסגר עד שיהיו תוצאות מעבדה תקינות ורק אז המוצר משתחרר לשיווק. אין סכנה שמוצר יצא לציבור בלי שעשינו בדיקות בקו לוודא שהקו נקי ובדקנו והוחלט להביא את המוצרים להשמדה. אנו מנהלים את המחסן בצורה כזו שהמוצרים סגורים ולא יכולים לצאת החוצה".

לדבריה, החברה עושה 1,000 בדיקות סלמונלה בשנה וזו פעם ראשונה שהייתה תשובה חיובית. כנראה היה גורם אנושי או סביבתי לסלמונלה. "מבחינת החברה האירוע היה בגבולות המפעל ולא הייתה סכנה לציבור. לימים פרסמנו את פרטי המקרה לאחר שהייתה פנייה מהתקשורת, כי לפי הנהלים, אם הזיהום בגבולות המפעל אין אנחנו מחויבים בדיווח למשרד הבריאות והציבור. זו הדרך בה ענף המזון עובד".