טרנד חדש בתחום ההרזיה מאיים על ההגמוניה של הדיאטה הים תיכונית: מחקר חדש מגלה שהדיאטה האטלנטית מניבה יתרונות בריאותיים משמעותיים יותר לגוף מאשר האחות הוותיקה מהמזרח התיכון. שתי הדיאטות מדגישות את החשיבות של אכילת פירות טריים, ירקות, דגים או פירות ים, שימוש בשמן זית ושתיית כמויות מתונות של יין. המחקר פורסם בכתב העת הרפואי JAMA.

"60 אחוז מהמדינה בלי חשמל": הממשלה נערכת לתרחיש האימים
חיים רמון נגד המכון למחקרי ביטחון לאומי: "ביביסטים על מלא, שיקולים פוליטיים"

הדיאטה האטלנטית מורכבת ממזונות שנצרכים באופן מסורתי בצפון מערב ספרד ופורטוגל, וכוללת שלוש עד ארבע מנות בשבוע של פירות ים ובשר רזה, מגוון ירקות עונתיים, פירות, דגנים מלאים, שעועית ושמן זית. אחד ההבדלים העיקריים בינה לבין התזונה הים תיכונית הוא שהגרסה האטלנטית משלבת יותר ברסיקות – משפחת ירקות ובהם לפת, קייל, כרוב וכרובית. האטלנטית משלבת בדרך כלל גם יותר פירות ים, מוצרי חלב ונתחי בשר רזים. מנגד, התזונה הים תיכונית מאפשרת יותר פסטה, בעוד האטלנטית כוללת עמילנים אחרים, כמו ערמונים, תפוחי אדמה ולחם.
במחקר חדש גויסו 250 משפחות, שכללו 231 גברים ו־343 נשים המתגוררים באסטרדה שבספרד, עיירה כפרית המונה כ־20 אלף איש. גילם הממוצע של המשתתפים היה כ־47 שנה. המחקר היה חלק מניסוי קליני גדול שנערך בין 2014 ל־2015.

המשפחות עברו שיעורי בישול בהנחיית שף מקומי, קיבלו ספר מתכונים והשתתפו בהרצאות שהעבירו תזונאים. מדי שלושה שבועות סיפקו החוקרים גם סל של מזונות מקומיים האופייניים לתזונה האטלנטית המסורתית, ובהם לפת, כרוב, פטריות, שזיפים, צדפות, גבינה דלת שומן ועגבניות.

במהלך הניסוי מדדו החוקרים את משקלם וקו המותניים של המשתתפים, נטלו דגימות דם כדי לעקוב אחר רמות השומן והסוכר, ועקבו אחר לחץ הדם שלהם. החוקרים מצאו שבהשוואה לקבוצת הביקורת, אלה שהקפידו על הדיאטה האטלנטית היו בסיכון נמוך ב־42% לסבול מהתסמונת המטבולית – מצב הכולל יתר לחץ דם, השמנה, סוכרת ורמות שומנים גבוהות בדם.

מדובר בהפחתה משמעותית מאוד בסיכון ללקות בהתקף לב ושבץ מוחי. לחוקרים עדיין לא ברור מהו האפקט המגן בתזונה האטלנטית שמפחית כה משמעותית את הסיכונים, והסבירו שיש צורך במחקרים נוספים שיאתרו אילו מהמזונות בתפריט מביאים לירידה הדרסטית בסיכון.

"הדיאטה האטלנטית והים תיכונית דומות מאוד מבחינת ההנחיות התזונתיות", מסבירה ד"ר סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בילינסון. "ייתכן שהמתודולוגיה של המחקר שנתנה מעקב והנחיות צמודות, כולל סל מזונות בריאים, הם אלה שתרמו לתוצאות טובות יותר מהתזונה הים תיכונית. ככלל, תזונה מבוססת צמחים וחלבונים רזים, והפחתת מזונות מתועשים, עומדת בבסיס שני משטרי התזונה - ויש להם יתרונות משמעותיים בהפחתת הסיכון למחלות ותרומה משמעותית לבריאות האדם".