על רקע אתגרי השיקום המורכבים שמדינת ישראל ניצבת בפניהם, קהילת החדשנות DatA-IL ערכה היום (שלישי), את הכנס השנתי הראשון שלה – "מחירום לשיקום: דאטה ו-AI כמאיצי צמיחה". בכנס לקחו חלק חברות טכנולוגיה וסטארטאפים, יזמים, נציגי משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגופים ציבוריים, עמותות וחוקרי אקדמיה.

לא רק משרד המשפטים: ארגון "אנונימוס" בתקיפה נוספת - על תומכת ישראל

הטעות המביכה של מפקד 8200 שחשפה את זהותו ברשת

קהילת DatA.IL, היא מיזם משותף של עמותת נובה מקבוצת SFI, עם משרד הכלכלה, מערך הדיגיטל הלאומי ורשות החדשנות. מטרתה לרתום את הפוטנציאל והיכולות של הדאטה והבינה מלאכותית ליצירת פתרונות לאתגרי החברה הישראלית. כמו כן, המטרה היא להפוך את ישראל למובילה עולמית בתחום יישומי הדאטה והבינה המלאכותית ושימושם לטובת שיפור החברה הישראלית והשירות הציבורי.

בכנס, הוצגו בין היתר פתרונות חדשניים שצמחו בתקופת החירום יחד עם תובנות על פתרונות התנהלות עם דאטה בחירום. בנוסף, התמקד הכנס בכלים ויכולות חדשות מהמגזר הציבורי והפרטי טכנולוגי שיסייעו למאמצי השיקום השונים ויובילו את ישראל לצמיחה מתוך תפיסה של Build Better.

בין היתר, הוצגו פתרונות מבוססי דאטה ו-AI שפותחו בשיתוף פעולה זריז בין המגזר הציבורי לפרטי כמו מוקד ערב"ה וחמ"ל הנעדרים, שנתנו פתרונות קריטיים בימים ובשבועות הראשונים אחרי 7/10 וסייעו למערכות הביטחון במדינה. כמו כן, גם יחידת המחקר והפיתוח של Google ישראל הציגו את השימוש בבינה לחיזוי אסונות טבע ואבחון מהיר של מימדי הנזק. 

רונה פרי, מנהלת קהילת החדשנות DatA-IL: "הקהילה מחברת בין מומחים ממגזרים שונים - הטכנולוגי-עסקי, הציבורי, החברתי והאקדמי כדי לייצר שיתופי פעולה ופרויקטים מובילים בתחום. המטרה שלנו היא לרתום את כוח המידע הציבורי ולהצמיח אקוסיסטם שבו דאטה ובינה מלאכותית משמשים לפתרון האתגרים העומדים בפני החברה הישראלית".

ירון נוידרפר מנכ"ל ומייסד SFI: "התכנון הוא שבקרוב נכנס לעולם של ניבוי בתחומים החברתיים. כך נוכל לזהות בעיה חברתית בראשיתה, ולתת לה את התמיכה והכלים החיוניים כבר בשלב מוקדם. השימוש בדאטה הביא אותנו להקים את הקהילה הזו שמטרתה להנגיש דאטה ציבורית לכל גוף עסקי, חברתי, אקדמי או אזרחי ולייצר שיתופי פעולה בין מגזריים על מנת לעשות באמצעות הדאטה אימפקט חברתי משמעותי".

חברות סטארט אפ תל אביביות עם טכנולוגיה מבטיחה (צילום: FREEPIK)
חברות סטארט אפ תל אביביות עם טכנולוגיה מבטיחה (צילום: FREEPIK)

נעמי קריגר כרמי, משנה למנכ"ל SFI: "אל מול האתגרים החברתיים והציבוריים הקשים שניצבים בפנינו כיום, אנחנו חייבים לפעול חכם ויצירתי יותר - להביא את מיטב הכלים מעולמות הטכנולוגיה, הדאטה וה-AI ולייצר חיבורים לא שגרתיים בין המגזר הציבורי, העסקי, האקדמי והחברתי". 

צביקה גולצמן סגן ראש התכנית הלאומית ל-AI, רשות החדשנות: "אנחנו כממשלה לא באים להחליף את השוק הפרטי, אלא מביאים כלים משלימים חסרים. בשנה האחרונה מימנו תשתית מעבדתית לחישוב AI, ומאגרי מידע למודלים מיומנים לתשתיות פיתוח בתחום הNLP. בנוסף, אנחנו מתכננים להנגיש תשתית ענן לאימון מודלים גדולים וגם תשתית על של מחשב מדעי, ומקווים שעד סוף השנה נצא עם המכרזים האלה. בד בבד אנחנו ממשיכים להאיץ את קצב הביצוע של התוכניות ולעודד את השימוש בתשתיות שנוצרו ולפעול להקמת שותפויות עם מדינות נוספות".

מיכל פינק סמנכ"לית אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה והתעשייה: "מדינת ישראל ניצבת בפני אתגרי שיקום מורכבים ומגוונים. קהילת הדאטה אספה והנגישה מאגר אתגרים מתעדכן ורתמה את חברי הקהילה ליצירת שיתופי פעולה על מנת לסייע ולקדם פתרונות לאתגרים אלו. איסוף דאטה הוא דבר משמעותי לא רק בחירום, אלא גם חיוני להחלמה של כלל האקוסיסטם, בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר".