נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, נחת אתמול (רביעי) בישראל לטקס קבלת פנים חגיגי במיוחד. היום, יחתום ביידן על "הצהרת ירושלים", במסגרתה יתחייב לא לאפשר לאיראן נשק גרעיני. יקי דיין, לשעבר קונסול ישראל בלוס אנגל'ס, התייחס לסוגיה האיראנית העומדת על הפרק ועל סכנותיה בתכניתם של ניסים משעל וגיא פלג ברדיו 103fm.

"ישראל מבינה שארה"ב נחושה להגיע להסכם עם איראן והיא רוצה להבין מה היא יכולה לקבל בתמורה", פתח בדבריו דיין. "אם זה אותו הסכם הגנה אזורי, אם זה עסקאות נשק ואם זו המחויבות האמריקאית הבלתי מתפשרת שנשמע אותה עכשיו".

"אתה אומר שההחלטה בוושינגטון כבר נפלה, ועכשיו הם ינסו למכור את זה עם נייר צלופן לישראל?", שאלו מגישי התכנית. דיין ענה כי "אתמול הנשיא אמר את זה בריאיון ליונית לוי. הוא אמר, 'אנחנו רוצים לראות את האיראנים חותמים על הסכם'. זה ברור לגמרי שמי שמונע את חתימת ההסכם כרגע זו איראן שמוסיפה כל הזמן דרישות חדשות", הוא המשיך ואמר כי "הנשיא התחייב לזה שאת משמרות המהפכה הוא לא יוציא מרשימת הטרור, אבל יחד עם זאת, ארה"ב מאוד רוצה לראות את איראן חותמת על ההסכם. אם סעודיה יכולה לסייע לה מבחינת הנפט, אז תחשבו מה כניסתה של איראן לשוק הנפט יכולה לעשות. היא באמת יכולה לחולל שינוי עם עוד שני מיליון חביות נפט ביום".

שיחות הגרעין עם איראן (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין עם איראן (צילום: רויטרס)

דיין הסביר כי "ארה"ב ללא ספק רוצה (את ההסכם), ונכון, היא מחויבת – ואפשר להאמין להם – שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. אבל יש המון המון חששות באזור, ברמה כזאת שזה מאחד את כל השחקנים באזור. יש כאן איזושהי מערכת שהאמריקאים מנסים לבנות שתפיג את החששות של כל המדינות האלה – מהחזרה לאותו הסכם גרעין ומהריצה של איראן". עוד הוא הוסיף: "צריך לזכור שלאיראן, אם תחליט לחתום על ההסכם, יהיו מיליארדים נוספים רבים והיא תוכל להשתמש בהם, בחלקם, לפעילות הטרור הענפה שלה בכל רחבי האזור, ולזה אין הסכמים שהאיראנים לא יוכלו לעשות את זה. תארו לכם מה המשמעות מול חיזבאללה, מול גורמי טרור אחרים, את הסעודים מפחידים החות'ים שבתימן, ולכן יש כאן חששות אדירים מהרצון האמריקאי והאמירה המפורשת של חזרה להסכם גרעין עם איראן". 

"נאמר שהסעודים יתרצו ותיווצר כימיה שם, זה יכול להוריד דרמטית את מחיר הדלק בארה"ב? זה יכול לעזור לו במלחמה באינפלציה?" נשאל הקונסול לשעבר. הוא ענה כי "קרוב לוודאי שדרמטית לא, אבל זה כן יכול לסייע לביידן. בסופו של דבר, יותר ממחצית מהעלייה באינפלציה זה בגלל מחירי האנרגיה".

ג'ו ביידן בישראל (צילום: צילום מסך לע''מ)
ג'ו ביידן בישראל (צילום: צילום מסך לע''מ)

"הנתונים של ביידן הם בשפל", אמר דיין כשנשאל האם ביידן פופולרי והאם ביקורו בישראל מעניין את האמריקאים. הוא המשיך: "הוא מאוד לא פופולרי, אפילו בקרב הדמוקרטים. אנחנו לא שומעים עדיין קולות של אנשים שיקראו לביידן לא לרוץ ב-2024, שזה באמת אירוע היסטורי, ואנחנו נראה דמוקרטים שיוצאים נגד ביידן רק אחרי בחירות האמצע. ובאמת אם תהיה התרסקות מפוארת, כמו שזה נראה עכשיו, אז אין ספק שביידן יהפוך לנשיא עוד פחות פופולרי ולברווז צולע".

דיין סיכם את ביקורו של ביידן: "החשיבות של הביקור עכשיו היא בסופו של דבר פנימית. בסוף, מה שמחזיר את ארה"ב למזרח התיכון זו מלחמת רוסיה-אוקראינה וסין. לוואקום שארה"ב יצרה, סין נכנסה. סין פעילה היום יותר מתמיד בסעודיה, מחברות בנייה, חברות תקשורת, ועד מכירות נשק".