לאחר שחבר הכנסת עפר שלח (יש עתיד) הביע תמיכה בהקמת נמל ברצועת עזה, נשמעת ביקורת על האפשרות לקיום המהלך ואזהרה מהשפעותיו. ראש השב"כ לשעבר ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) התייחס היום (שבת) באירוע שבת תרבות שהתקיים ביהוד מונסון לנושא, ואמר כי "ההצעה אינה שונה מאיום המנהרות".



דיכטר הזהיר כי "כל אלה שעוסקים בנמל בעזה או בכל פטנט אחר כיחידה נפרדת, מחזירים אותנו פעם נוספת לטעויות הסכם אוסלו", וטען כי "אסור למדינת ישראל לחזור על הטעות הבסיסית בהסכם אוסלו, אז - חתמנו על הסכם שאין לו שלבים המשכיים ברורים במונחים של מה אנחנו מקבלים ומה נותנים".


"אולי נבנה להם מנהרות במקום"?


דיכטר השווה בין האיום שבהקמת נמל לבין איום המנהרות ועקץ: "דחיפה למתן נמל לחמאס בעזה כמוה כתמיכה בחפירת מנהרות להעברת מוצרים לעזה. ייתכן שאפילו מנהרות עדיפות, שכן את הסחורות במנהרות ניתן לבדוק ברמה טובה יותר מאשר סחורות בנמל שיינתן להם. אולי בכלל עדיף שנבנה להם מנהרות במקום נמל".



במהלך הדברים התייחס דיכטר לעובדה כי גורמים מדיניים ואחרים מבקשים לקדם מהלכי ביניים בנפרד לעזה ולרשות הפלסטינית ואמר כי "הסכם אוסלו התחיל בעזה ויריחו תחילה. יהודה ושומרון באו רק לאחר מכן מתוך הבנות וניסיונות אלתור שבגינן אנו משלמים היום מחיר יקר".



נמל הדיג בעזה. צילום: רויטרס


ח"כ שלח: "נמל בעזה לא מפחיד אותי"


הוויכוח על הקמתו של נמל ברצועת עזה, תפס אתמול תאוצה, כשהאלוף יואב (פולי) מרדכי התראיין לאתר החדשות הסעודי "אילאף", והכחיש את קיומו של משא ומתן ישראלי עם הטורקים על הקמת נמל ימי ברצועה. בכך, הכחיש מרדכי לראשונה באופן רשמי פרסומים קודמים בסוגיה זו, בעיקר של בכירים בחמאס וגם בכירים טורקים, שטענו כי במסגרת ההסכמים בין ישראל וטורקיה, הגיעו הצדדים להסכמה כי יוקם נמל ימי ברצועה.



כאמור, ח"כ עפר שלח, יו,ר סיעת יש עתיד, הביע הבוקר תמיכה בהקמתו של נמל ימי ברצועה באומרו כי "נמל בעזה לא מפחיד אותי, אני חושב שהפחד כיום נובע משיתוק פוליטי בממשלה". שלח, שדיבר באירוע שבת תרבות ברמת חן, הוסיף כי "הדרג המקצועי לא מתנגד לבניית הנמל. זה דורש להתאים את התהליך כדי שלא יהיו לזה השלכות ביטחוניות אבל זה לא אומר שצריך לברוח מהפתרון הזה. גישה ימית לעזה יכולה להיות חלק מתהליך הנרמול של היחסים עם טורקיה".



שלח. צילום: פלאש 90



שלח, חבר וועדת החוץ והביטחון, תקף את המנהיגים ואמר כי"אם לא יהיו ראש ממשלה ושר ביטחון שקובעים ומיישמים מדיניות ביטחונית לישראל גם האומץ והתבונה של הרמטכ"ל לא יעזרו". בהתייחסות לשאלה המדינית אמר שלח שאם יוצאים מנקודת הנחה שהיפרדות מהפלסטינים היא תנאי בסיסי ומהותי עבור קיומה של מדינה יהודית ודמוקרטית אנחנו צריכים לחתור להיפרדות הזו כל הזמן: "שותפות האינטרסים של מדינות באזור שלנו מייצרת מצב שבו ניתן ליזום מהלך אזורי שמסגרתו יחודש המו"מ עם הפלסטינים".



שלח התייחס גם לסוגיית המנהרות בעזה ואמר: "יש כיום הסכמה במערכת הביטחון לגבי מה הפעולות הרצויות לטיפול במנהרות, אבל עדיין על ההסכמה הזאת אין סיכום תקציבי מוחלט. אני קורא להגיע לסיכום התקציבי הזה במהרה. אם ישראל רוצה ליצור מצב שבו אנחנו דוחים את הסיבוב הבא אל מול חמאס ולהשלים את הפעילות שאנחנו צריכים להשלים לפניו, צריך ללכת למצב שאנחנו משפרים את החיים בעזה כדי שהמצב לא יתפוצץ לנו לפני זה".