אלוף ב(מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, שוחח הבוקר (רביעי) עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103FM על מנת להתייחס לשלל האירועים הביטחוניים אשר על סדר היום בישראל. בין יתר הדברים, התייחס הימן לפיגוע הדקירה אמש בירושלים, בו נפצע אזרח ישראלי באורח בינוני-קשה וכן התייחס לפסגה בטהרן בין איראן, טורקיה ורוסיה

על הפסגה בטהרן אמר מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי כי "זה ביטוי לתחרות הבין-מעצמתית על הסדר העולמי החדש. אם במערכה הראשונה, בצד של ארה"ב, הנשיא ביידן מגיע לאזורנו וזוכה במספר נקודות על ידי הבטחה שהוא נשאר כאן ומבצע מספר עסקאות בילטרליות, אז במערכה השנייה, לצורך האיזון, מגיע פוטין לאיראן ומייצר תמונת מראה שמיישבת את האיזון במשחק על ידי אותה פעולה, הבטחה להישארות ויציבות, ביצוע פעולות עסקה בילטרליות ועוד כהנה וכהנה דברים".

לטענתו, על אף החזות המרשימה של הפסגה, "יש בהחלט יותר אחוות מנודים מאשר הישג. יש כאן משהו שמתרחש. גם רוסיה וגם טהרן מצויות תחת סנקציות קשות והן מייצרות כלכלה אלטרנטיבית שתנסה להתחמק מהסנקציות באמצעות סחר חליפין או באמצעות סחר במטבע שהוא אינו דולר. במובן הזה, הן יכולות אולי לייצר איזושהי מתכונת שהיא עוקפת סנקציות, אבל זה בהחלט דבר שלא הייתי רואה לו איזשהו פוטנציאל ארוך טווח. בסך הכול, השוק הגלובלי נשלט בצורה כזו או אחרת על ידי המטבע האמריקני".

עוד הוא הוסיף כי למרות שנשיא טורקיה רג'יפ ארדואן השתתף בפסגה, לא מדובר בביטול ההתקרבות שלו למדינת ישראל: "הוא תמיד היה חלק ממה שקרוי פורום אסטנה, הפורום שנועד לסנכרן את הלחימה בסוריה כנגד דאעש. טורקיה רוצה לייצר רצועת ביטחון באזור הכורדי ובצפון מערב סוריה. איראן ורוסיה תומכות במשטר ורואות ברצועת הביטחון הזאת פגיעה בריבונות הסורית, ולכן מתנגדים לכך. אני רוצה להזכיר עוד דבר אחד, ארדואן שמגיע לטהרן זוכר טוב מאוד מי היו הכוחות שניסו לצוד תיירים מערביים באיסטנבול לא מזמן. האיראנים סיכנו את התיירות הטורקית, הוא זוכר את זה, כך שיש שם מתיחות בין שני הצדדים האלה. בעניין הסורי, זו בהחלט לא הייתה פגישה נעימה, אני חושב".

כאמור, הימן התייחס בנוסף גם לפיגוע אמש בירושלים, אך העריך כי לא מדובר בתחילתו של גל פיגועים חדש: "להערכתי, הגל הקודם דעך, אבל כפי שאמרתי בעבר, הגלים האלה צפויים לחזור על עצמם בתדירות כזו או אחרת, כאשר אני מקווה שפעילות מבצעית, התקפית, מוכוונת מודיעין, ביהודה ושומרון, בשיתוף כלל הכוחות, מהווים הזדמנות להרחיק גל אחד מהשני".

זירת פיגוע הדקירה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
זירת פיגוע הדקירה בירושלים (צילום: דוברות המשטרה)

""המצב הפוליטי בישראל מהווה מוטיבציה להגברת חוסר הסדר והמתיחות הפנים החברתית, ואיזושהי אווירה של חוסר יציבות. אין בזה שום כוונה לתמוך במועמד כזה או אחר. האווירה הכללית הזו נתפסת בקרב אויבנו כדבר חיובי", הוסיף ומיד טען כי לא מדובר בשאלת זהות רה"מ עבור מבצעי הפיגועים: "זה ממש לא משנה להם, כל עוד עומד בראשות הממשלה מועמד יהודי ציוני שמחזיק דעות קונצנזוס בחברה הישראלית, זה לא משנה אם זה א' או ב'. משנה להם האווירה הכללית, חוסר יציבות מסוים, כפי שהם מפרשים זאת. הם היו רוצים ללבות את העניין הזה. אני רוצה לומר שהעניין הזה, הוא לא עניין פוליטי במהותו, הוא עניין של חוק וסדר. כל פלישה טרייה שמבוצעת, היא עבירה על החוק ויש לפעול במסגרת החוק".

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103fm